Volkskrant Ochtend: Politie is te wit en Ed van Elsken in het Stedelijk

Goedemorgen. De nationale politie is de wit. Daardoor dreigt de politie draagvlak bij de samenleving te verliezen. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: de EU zoekt naar een antwoord op Trump en Ed van Elsken was niet alleen een flierefluiter.

Ed van der Elsken, Girl in the subway, Tokyo (1984). Beeld Ed van der Elsken / Collection Stedelijk Museum Amsterdam

Terwijl u sliep

'Te witte politie mist contact samenleving'
De nationale politie moet meer mensen met een multiculturele achtergrond aannemen en daarvan moeten er ook meer doorstromen naar de top van de organisatie. Anders verliest de politie draagvlak bij de samenleving.

In Den Dolder stond een pittoresk oord des verderfs
Nergens in Nederland lag het sterftecijfer in de oorlog op een zo hoog niveau als in de psychiatrische inrichting WA Hoeve in Den Dolder. Wanbestuur van de NSB-leiding had tot gevolg dat de patiënten 'er als sneeuw voor de zon stierven'.

Tweede Kamer debatteert over vermelding homo en gehandicapte in art. 1 Grondwet
Homo's en gehandicapten verdienen een expliciete vermelding in artikel 1 van de Grondwet, vindt een krappe meerderheid in de Tweede Kamer. Nee, stelt de VVD, het gelijkheidsbeginsel moet niet meer maar mínder categorieën bevatten zodat het artikel tegen elke vorm van discriminatie bescherming biedt. Vanavond staan beide standpunten tegenover elkaar in een verkiezingsdebat georganiseerd door lhbt-belangengroep COC.

Arbeidsmigrant komt steeds vaker uit Roemenië en Bulgarije
Polen zijn nog steeds de grootste groep arbeidsmigranten in Nederland, maar ook Bulgaren en Roemenen komen steeds vaker hier werken. Toch is er absoluut geen sprake van de door sommigen gevreesde 'immigratiegolf' uit de armste landen van Europa.

Beeld Bas van der Schot

Vandaag in het nieuws

12.00 uur hand in hand om de moskee
Rotterdamse christenen vormen hand in hand een beschermende kring om moskee in Rotterdam.

13.00 uur EU-top op Malta
De Europese leiders praten op Malta over Donald Trump en een akkoord met Libië.

16.00 uur politieke partijen
De Kiesraad maakt bekend welke partijen er zullen meedoen aan de verkiezingen op 15 maart.

Aanraders van de redactie

'Zonder minderheden gaan we naar de filistijnen'
De politie raakt in zo'n snel tempo haar draagvlak bij 'de gekleurde samenleving' kwijt, dat alleen een forse instroom van biculturele agenten dat kan stoppen. Dit zegt commissaris Max Daniel, een van de hoogste politiefunctionarissen (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

EU zoekt naar antwoord op 'bedreiging' Trump
De Europese regeringsleiders moeten vandaag een antwoord geven: bedreigt Trump de EU? 'House of Cards is te saai geworden.'(+)

Waarom de wijk Dolphia weer PVV zal stemmen
Yakup Mutlu schudde mijn friet op een bordje en keek me streng aan. Hij is eigenaar van de gekozen 'beste snackbar van Enschede'. Ook is hij een gevluchte Arameeër die in 1985 in Nederland belandde. (+)

Ed van der Elsken verdient zijn ereplek
De levenslust en branie op de foto's van Ed van der Elsken blijven aanstekelijk. Maar er wordt nog iets duidelijk op de grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk: hij was niet alleen maar een flierefluiter (+).

Bargirls, Cebu, Filippijnen (1960). Beeld Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum/Stedelijk Museum Amsterdam

Hoe hoogbegaafdheid carrière meer kwaad dan goed doet
Veel hoogbegaafden zien geen uitdaging in hun werk en raken daardoor snel verveeld, volgens een recent rapport. Zo doet hun bovengemiddelde intelligentie hun carrière meer kwaad dan goed (+).

Bij zoveel superlatieven moet er stront aan de knikker zijn
De Dakota Acces Pipeline wordt, zo vermeldt de eigen website, 'de veiligste en uit milieuoogpunt verstandigste manier om ruwe olie te vervoeren vanaf binnenlandse olieputten naar Amerikaanse huishoudens'. Het olievervoersproject, dat nog in uitvoering is, is 'het resultaat van een uitgebreid goedkeuringsproces' en zal resulteren in 'een van de veiligste, meest geavanceerde pijpleidingen in de wereld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden