Volkskrant Ochtendzaterdag 3 augustus

Volkskrant Ochtend: Politie dacht aan aanslag bij poging tot zelfdoding Nederlandsche Bank | Het vrolijke Indonesië zucht steeds meer onder het juk van de islam

De Nederlandse Bank in Amsterdam waar twee agenten op 6 februari een man doodschoten.  Beeld EPA
De Nederlandse Bank in Amsterdam waar twee agenten op 6 februari een man doodschoten.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Amsterdamse politie dacht aan terroristisch incident bij poging tot zelfdoding Nederlandsche Bank
De twee agenten die in februari van dit jaar een gewapende man doodschoten bij De Nederlandsche Bank, hielden serieus rekening met een terroristische aanslag. Dat vertellen de betrokken agenten aan de Volkskrant.

Haar ouders maakten alleen de middelbare school af, nu is deze Bulgaarse directeur van het IMF
De Europese Unie schuift de Bulgaarse Kristalina Georgieva (65) naar voren als nieuwe kandidaat-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is nog de vraag of de andere lidstaten van het IMF de leeftijdsgrens voor de directeur voor haar willen verruimen.

De roker verliest steeds meer leefgebied – en ondergaat dat gelaten
Zelfs de Stichting Rokersbelangen hield zich deze week koest, terwijl er toch genoeg ‘onheilstijdingen’ waren. Met het oprukken van het rookvrije terras verdwijnt opnieuw een stuk leefgebied voor de roker.

Rapper A$AP Rocky op vrije voeten in afwachting vonnis Zweedse mishandelingszaak
Een Zweedse rechter heeft de Amerikaanse rapper A$AP Rocky vrijdag in vrijheid gesteld in afwachting van zijn uitspraak over twee weken. De rapper, die op beschuldiging van mishandeling al weken in voorarrest zat, zou nu onderweg zijn naar de Verenigde Staten.

Vandaag in het nieuws

In Moskou gaan tegenstanders van president Poetin opnieuw de straat op. De jaarlijkse Canal Parade vindt plaats in de grachten van Amsterdam. Vanavond spelen de nummers 1 en 2 van vorig seizoen, Ajax en PSV, hun eerste wedstrijden in de Eredivisie.

Aanraders van de redactie

‘Doelbewust kwam hij op ons af, met het wapen voor zich uit’
Begin februari raken agenten Dave en Remco betrokken bij een aanslag bij De Nederlandsche Bank – denken ze. De verdachte schakelen ze uit. Het blijkt een man die hoopte door politiekogels gedood te worden. ‘Buitensporig politiegeweld’, klonk het. Voor het eerst vertellen de agenten hun kant van het verhaal.

null Beeld Alexandra España
Beeld Alexandra España

Festival wordt steeds meer een volwaardige vakantie, dus komen er ook meer buitenlandse toeristen
De bezoekers van de ruim 1.100 kleine en grotere festivals in Nederland komen meer en meer uit het buitenland, terwijl de bedrijven die hier de podia bouwen en wc’s plaatsen steeds vaker de grens over gaan. En niet alleen bij vrolijke evenementen.

Het vrolijke land Indonesië zucht steeds meer onder het juk van de islam
In de achttien jaar dat hij er correspondent was, zag Michel Maas de sfeer in Indonesië drastisch veranderen. Dat laat hij zien aan de hand van zijn mooie en minder mooie herinneringen aan Atjeh.

Strandtafereel uit 2015 in de buurt van Banda Atjeh, de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh, waar in 2004 de tsunami toesloeg. Op deze plek hebben de jongeren geen last van de shariapolitie.  Beeld Hollandse Hoogte / Panos Pictures
Strandtafereel uit 2015 in de buurt van Banda Atjeh, de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh, waar in 2004 de tsunami toesloeg. Op deze plek hebben de jongeren geen last van de shariapolitie.Beeld Hollandse Hoogte / Panos Pictures

Waarom Russische demonstranten zich begeven op onheilspellend terrein
Nu alleen Poetin-gezinde kandidaten welkom zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen, beleeft Moskou de grootste protestgolf in jaren. De autoriteiten treden steeds strenger op. Wat hangt de demonstranten boven het hoofd?

Hé! Een tv-presentator zonder ambities (ja zónder): Winfried Baijens is geen haantje-de-voorste
Journaalpresentator Winfried Baijens is doorgaans snel verveeld. Na tweeënhalf jaar NOS is hij – hoewel onrustig van aard – nog steeds niet op zijn baan uitgekeken. Ook tv-recensenten vragen zich af wie de bescheiden Baijens eigenlijk is. ‘Ik geloof dat je je doelen ook kunt bereiken zonder als haantje-de-voorste je rol op te eisen.’

Ik moet oppassen dat ons verblijf in Zweden geen nostalgische exercitie wordt
Jasper van Kuijk bereidt zich voor op zijn vertrek naar Zweden. ‘Nu we een school hebben gevonden, is het tijd voor een huis,’ schrijft Kuijk. ‘Op aanraden van mijn Zweedse neef – die makelaar is en desondanks erg aardig – hebben we ons een tijd geleden aangemeld voor de Zweedse versie van Funda, om een gevoel te krijgen voor wat we zouden willen. Alleen blijkt wat wij zoeken niet echt ruim voorhanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden