Volkskrant Ochtend: Personeelstekort in de zorg, maar toch een studentenstop | Voor duurzame vis moet je niet in een restaurant zijn

Het belangrijkste nieuws van vrijdag 8 juni

Goedemorgen. Terwijl het personeelstekort in de zorg toeneemt, geldt voor het komend studiejaar op elf van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde een numerus fixus. Hoe is dat mogelijk? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: De spanningen zijn te snijden op de G7-top die vandaag begint in het Canadese Charlevoix. Het is de Amerikaanse president Donald Trump tegen de rest van de wereld.

Zij-instromers Lucy Zweerus en Saskia Klijnstra (rood shirt) verzorgen een patiënt thuis in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Vicieuze cirkel: groot tekort aan verpleegkundigen, maar de opleidingen hanteren studentenstops omdat er geen stageplaatsen zijn
Terwijl het personeelstekort in de zorg toeneemt, geldt voor het komend studiejaar op elf van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde een numerus fixus. De hogescholen hanteren de studentenstops omdat vooral ziekenhuizen te weinig stageplekken bieden. Dezelfde ziekenhuizen kampen met een tekort aan geschoold personeel. Het is het onderwijs en de zorg nog niet gelukt deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Moslims met Turkse en Marokkaanse achtergrond steeds religieuzer: ze bidden meer en gaan vaker naar de moskee
Nederlanders met een Turkse en Marokkaanse achtergrond zijn de afgelopen tien jaar religieuzer geworden. Niet alleen bidden ze vaker, ook bezoeken ze veel meer de moskee. Vrouwen dragen bovendien vaker een hoofddoek. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 

Voor duurzame vis moet je niet in een restaurant zijn
Vier van de vijf Nederlandse restaurants serveren een of meerdere sterk overbeviste of mogelijk zelfs illegaal gevangen vissen. Ook restaurants die duurzaam claimen te zijn, gaan de fout in.

Macron op ramkoers met Trump in aanloop naar G7, top dreigt in geruzie te ontaarden
Een dag voor het begin van de G7-top heeft de Franse president Emmanuel Macron de confrontatie gezocht met zijn tegenhanger uit de Verenigde Staten, Donald Trump. 

Vandaag in het nieuws

In Canada begint de G7, de top van de zeven grootste industrielanden. Belangrijk thema: de handelsoorlog. De fraude- en corruptiezaak tegen Jacob Zuma, de gewezen president van Zuid-Afrika, wordt hervat. Humberto Tan is voor de laatste keer de gastheer van RTL Late Night.

Aanraders van de redactie

Het scheiden van kinderen van moeders: Amerika’s grenzen worden steeds killer. Maar het verzet groeit
Meer arrestaties, asielzoekers die worden vervolgd, kinderen die worden gescheiden van hun ouders. Het is Donald Trump ernst aan de grens met Mexico. Maar het verzet groeit.

De ooit zo machtige WTO is door Trump op sterven na dood
De spanning is te snijden op de G7-top die vrijdag begint in het Canadese Charlevoix. Het is de Amerikaanse president Donald Trump tegen de rest van de wereld. Een slachtoffer kan al worden bijgezet, de ooit zo machtige wereldhandelsorganisatie WTO.

Zij-instromers in de zorg zijn nodig en kunnen het vak naar een hoger plan tillen
Ze zijn nodig om het tekort aan verpleegkundigen te verminderen, maar zij-instromers kunnen het vak met hun werkervaring en kritische houding ook naar een hoger plan tillen. ‘Wij zoeken dingen uit, hoe het beter kan.’

Kabinet vol vrouwen: symbool voor het Spanje van de toekomst
Het is een symbolische daad van de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez, maar wel een die een blik wil gunnen op het Spanje van de toekomst. Een kabinet met een ministersploeg van elf vrouwen en zes mannen, het is een unicum in Europa.

De Spaanse koning Felipe VI (midden) poseert met het nieuwe kabinet van Pedro Sánchez. De ministersploeg bestaat uit elf vrouwen en zes mannen. Beeld EPA

Tijdens handvaardigheid kreeg ik een briefje. ‘We willen een trio’, stond erop
Voetballer zou hij worden, of ten minste gymleraar. Zangers waren er immers al zat. Tot Jody Bernal (37) een hit kreeg met Que sí, que no.

Jody Bernal. Beeld Lars van den Brink


Hoe Flevoland draagvlak wint rond nieuwe Oostvaardersplassen
‘Lúl’, roept de buurman van verslaggever Margriet Oostveen nogal hard. Ze is bij de vergadering van de Statencommissie Duurzaamheid in Lelystad. ‘Mevrouw Schulting krijgt het woord: ‘Hoe kan men zichzelf nog hoogleraar of deskundige noemen als er zo veel slachtoffers zijn gevallen?’ Gestamp, applaus, maar dat mag niet van de voorzitter. Youp naast me fluit assertief op zijn vingers.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.