Volkskrant ochtend: partij als PvdA heeft geen vijanden nodig en dit zijn de mogelijkheden voor Rutte III

Goedemorgen. Er zijn niet veel smaken waaruit Mark Rutte kan kiezen voor een nieuw kabinet. Wat wordt het naast CDA en D66: GroenLinks of ChristenUnie? En bij de concurrentie is er vooral medelijden met de PvdA, maar binnen de partij worden de messen geslepen. Het hoofd van voorzitter Spekman ligt al op het hakblok. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

(V.L.N.R.) Wouter Bos, partijvoorzitter Hans Spekman en Lijsttrekker Lodewijk Asscher kijken naar de uitslagen uitzending op televisie, tijdens de verkiezingsavond van de PvdA na de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld anp
(V.L.N.R.) Wouter Bos, partijvoorzitter Hans Spekman en Lijsttrekker Lodewijk Asscher kijken naar de uitslagen uitzending op televisie, tijdens de verkiezingsavond van de PvdA na de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld anp

Terwijl u sliep

Topinkomens AEX stijgen gestaag, tot gemiddeld 5 miljoen euro

De beloning van de top van de AEX-bedrijven is verder gestegen, zij het gematigd. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat verdiensten met krap 1 procent zijn toegenomen tot gemiddeld 5 miljoen euro.

Syrië vuurt raketten af op gevechtsvliegtuigen Israël na luchtaanvallen op Syrische doelen

De Israëlische luchtmacht heeft meerdere doelen bestookt in Syrië. Het Syrische regeringsleger zou daarna raketten hebben afgevuurd op de Israëlische gevechtstoestellen.

Somalische piraten laten gekaapt schip gaan zonder losgeld

Somalische piraten hebben een gekaapte olietanker laten gaan. Dat hebben een Somalische veiligheidsfunctionaris en de piraten donderdag meegedeeld.

Oud-minister Eurlings schikt mishandelingszaak met OM voor onbekend bedrag

Oud-minister Camiel Eurlings van het CDA, die verdacht werd van 'eenvoudige mishandeling' van zijn ex-vriendin, heeft voor een onbekend bedrag geschikt met het Openbaar Ministerie. Met de schikking voorkomt Eurlings verdere strafrechtelijke vervolging, maar de transactie wordt wel genoteerd op zijn strafblad.

Vandaag in het nieuws

Over de hele wereld vieren Ieren hun nationale feestdag Saint Patrick's Day, vaak gekleed in het groen. Het kabinet is sinds dinsdag demissionair, maar vergadert vandaag gewoon over de lopende zaken. In Washington ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel elkaar voor het eerst. En bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat de eerste paal de grond in voor het nieuw te bouwen, inmiddels veel besproken Collectiegebouw.

Aanraders van de redactie

Een partij als de PvdA heeft niet eens vijanden nodig (+)

Bij de concurrentie was er 'the day after' vooral medelijden met de PvdA, vanuit de partij zelf barstte direct de kritiek los. Het hoofd van voorzitter Spekman ligt al op het hakblok. Zoals zo vaak is de 'rode familie' weer haar eigen grootste vijand.

Dit zijn de mogelijkheden voor Rutte III (+)

Welke kant gaat het derde kabinet van Mark Rutte op? Eén ding is zeker, de formatie kan lang gaan duren. Er is geen crisis, er zijn veel partijen nodig en de kroonjuwelen zijn wel erg verschillend.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

'Het verkeerde populisme' is merkwaardigste eigenaardigheid van VVD (+)

Van alle eigenaardigheden die de afgelopen jaren zijn verzonnen in de boezem van de VVD - van het overzichtelijke 'handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden' via het strijdlustige 'wij zijn met meer' tot het cryptische 'Normaal. Doen.' - is 'het verkeerde populisme' misschien wel de merkwaardigste.

Dreiging uit Noord-Korea wordt steeds acuter (+)

Vandaag brengt Rex Tillerson, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, een bezoek aan Zuid-Korea. De spanningen met het noordelijke buurland lopen de laatste tijd weer flink op. Recentelijk testte het bewind van Kim Jong-un weer een aantal raketten. 'Een nieuwe benadering is noodzakelijk.'

Noord-Korea testte begin maart vier raketten, waarvan er drie dichtbij Japan terechtkwamen. Beeld AFP/Getty Images
Noord-Korea testte begin maart vier raketten, waarvan er drie dichtbij Japan terechtkwamen.Beeld AFP/Getty Images

Hoe ervaren Marokkaans-Nederlandse jongeren de verkiezingsuitslag? (+)

Voorzichtig optimistisch zijn ze, de Marokkaanse Nederlanders die afgelopen weekend in Vonk vertelden wat zij van de verkiezingen verwachtten. 'Ik blijf Mark Rutte ondanks dat 'pleur op' een redelijk mens vinden.'

Katja Schuurman: 'We moeten niet meer over seks praten, we moeten het meer dóén' (+)

Katja Schuurman houdt graag één hand vrij bij het lezen van erotische verhalen. Maar in haar bloemlezing Verboden vruchten is ook ruimte voor Vasalis.

Abdessamad Bouabid (33), Gyzlene Kramer-Zeroual (34), Safa (27) en Farid Benmbarek (34). Beeld Daniel Cohen
Abdessamad Bouabid (33), Gyzlene Kramer-Zeroual (34), Safa (27) en Farid Benmbarek (34).Beeld Daniel Cohen

undefined

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden