Volkskrant OchtendZaterdag 20 juli

Volkskrant Ochtend: Particuliere vastgoedeigenaren drukken steeds groter stempel op Nederlandse woningmarkt

Redactie
null Beeld Rein Janssen, SIS Cakery
Beeld Rein Janssen, SIS Cakery

Terwijl u sliep

Particuliere vastgoedeigenaren drukken steeds grotere stempel op Nederlandse woningmarkt

Grote particuliere huisbazen winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. De Rotterdamse ondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen.

Waarom prins Bernhard niet tot de grootste verhuurders van Nederland behoort
Prins Bernhard van Oranje jr. staat sinds 2017 te boek als de vastgoedprins, maar ontbreekt in de ranglijst van de Volkskrant van grootste verhuurders van Nederland. Hij bezit immers geen honderden huurwoningen, zoals het beeld is, maar heeft iets meer dan 40 huurwoningen in volledig eigendom.

Hele volksstammen geloven dat maanlanding in scène is gezet
13 procent van de Nederlanders, vooral jongeren, denkt dat in 1969 de Apollo 11 niet op de maan is geland. Met dank aan YouTube. Complottheorieën rond de maanlanding begonnen al in 1976 en nemen alleen maar toe, ‘een van die dingen die gebeuren als tijd verstrijkt’.

Het is op vele fronten een puinhoop bij de Amsterdamse afvalverwerker
Verouderde, onveilige en sterk vervuilende ovens, ingewikkelde contracten: waar ging het mis bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB? De inzameling en verwerking van afval in heel Nederland dreigt erdoor in de problemen te raken. Hoe moet dit verder?

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied stelt dat de installaties van AEB een groot risico opleverden voor medewerkers en omgeving. Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied stelt dat de installaties van AEB een groot risico opleverden voor medewerkers en omgeving.Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens

Vandaag in het nieuws
De schoolvakanties zijn officieel begonnen in de regio Midden Nederland. Het is precies 50 jaar geleden vandaag dat er voor het eerst een mens een voet op de maan zette. En in de Tour de France wordt een zware etappe verreden die over de Pyreneeënreus Tourmalet gaat.

Aanraders van de redactie

Wie bezit Nederland? Wie zijn de grootste huisbazen?
Betaalbare huurwoningen zijn schaars en de prijzen stijgen rap. Dat roept de vraag op: van wie is Nederland? Wie zijn de grootste huisbazen van het land?

Na vijftig jaar terug naar de maan: wie zet de volgende stap?
Vijftig jaar na de eerste mens op de maan is het ook bijna 47 jaar na de laatste. En nu lijkt plotsklaps ­iedereen weer plannen te hebben voor de maan - en daar ver voorbij. Een blik op de toekomst van de menselijke verkenning van het zonnestelsel.

Boris Johnson: Brexitheld of charlatan?
Boris Johnson, die hard op weg is premier van het Verenigd Koninkrijk, wordt wel vergeleken met het oer-Britse broodbeleg Marmite: je houdt van hem, óf je haat hem.

Boris Johnson Beeld Perou / HH
Boris JohnsonBeeld Perou / HH

Topless zonnen op het strand: waar zijn de blote borsten gebleven?
Ooit was ­topless ­zonnen de gewoonste zaak van de wereld. Waarom, vraagt Angela Wals zich af, zien we nu nauwelijks meer blote borsten op het strand?

Rock-’n-roll-vader Bart: ‘Politiek is een meedogenloos vak. En dat vond ik voor Splinter niet zo’n goed idee’
In dit verhitte tijdsgewricht is de verbinding soms ver te zoeken. De Volkskrant laat deze zomer vrienden en familieleden aan het woord die grote en kleine verschillen overbruggen. Deze week: Bart en Splinter Chabot, vader en zoon.

Splinter en Bart Chabot Beeld Ivo van der Bent
Splinter en Bart ChabotBeeld Ivo van der Bent

Scenarioschrijver Gerard Soeteman: ‘Mijn leven is samen te vatten in een eenkolomsberichtje’
Scenarioschrijver Gerard Soeteman schreef meer dan zestig tv-documentaires en bekende Nederlandse speelfilms als Turks fruit en Soldaat van Oranje. Zijn oeuvre begon met de jeugdserie Floris, nu vijftig jaar geleden. ‘Mijn leven is totaal bepaald door die Tweede Wereldoorlog’.

Het is donker. Er komt geruisloos IETS GROOTS achter Georgina aan
Georgina Verbaan fietst van een evenement in de stad terug naar huis. Het is een slechte fietsdag. ‘Maar goed, hier ben ik, en het is niet anders. Ik nader het fietstunneltje bij het Amstel Hotel als er plots een groot licht achter mij opdoemt, zonder geluid. Er komt geruisloos IETS GROOTS op mij af.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden