Volkskrant Ochtend: Parijs bereidt zich voor op een geweldsuitbarsting | Als het misloopt met Brexit, moet May dan wel de schuld krijgen?

Terwijl u sliep

Parijs bereidt zich voor op een geweldsuitbarsting van extreem-rechtse en links-anarchistische relschoppers
Winkels worden gebarricadeerd, extra politieagenten opgetrommeld. Frankrijk maakt zich op voor een nieuwe protestgolf.

Katwijk hermetisch afgesloten om Project X te voorkomen: ‘Gaat er nog iemand? Er is politie’
Zes jaar nadat Project X Haren volledig uit de hand liep, wemelt het in Katwijk rond 8 uur ’s avonds van de agenten. De burgemeester van het Brabantse kerkdorp wil een tweede ‘Haren’ koste wat het kost voorkomen.

3.

4.

Vandaag in het nieuws

Verscheidene Franse maatschappelijke organisaties, scholieren, studenten en burgers hebben aangekondigd vandaag weer te betogen in (vooral) Parijs tegen de regering-Macron. Ook in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Den Haag willen de ‘gele hesjes’ demonstreren. Het Belgische kabinet bespreekt vermoedelijk vandaag het omstreden migratiepact van Marrakesh.

Aanraders van de redactie

De gele hesjes: een opstand van de middenklasse
Aan het vooruitgangsoptimisme van de middengroepen is een einde gekomen. Ze zien hun traditionele zekerheden wegvallen. Nu strooien ze zand in de machine van de gevestigde orde.  

De confrontatie tussen de gele hesjes en de politie in Parijs waren grimmig.Beeld Getty Images

Het Lagerhuis blijft een lastig obstakel voor May
Meer nog dan de Brexit-deal zelf, is het de minachting die de regering-May toonde tegenover het parlement, die haar nu in de problemen brengt. Het Lagerhuis pakt de macht terug.

The Houses of Parliament, Londen.Beeld Beeld PA Images via Getty Images

Voor Leo uit China is de studie in Amsterdam nu even alles: ‘Ik hoef geen balans tussen werk en privé’
Steeds meer internationale studenten komen naar Nederland. Zo ook Leo, die hier zijn droom najaagt. En al is hij hier tijdelijk, hij verlangt nog niet naar huis.

Bij een stapje naar voren is de klif voor vrouwen vaak wel erg dichtbij
Als het misloopt met de Brexit, moet Theresa May dan wel de schuld krijgen? Eerder, stelt Hasna El Maroudi, is dit een geval van ‘de glazen klif’: vrouwen worden vaak net aangesteld als er een crisis is.

volkskrant opinieBeeld stephan schmitz

Tijdens het zoeken naar zijn biologische ouders komt Patrick erachter dat hij illegaal is geadopteerd
In zijn zoektocht naar zijn biologische ouders in Brazilië kwam Patrick Noordoven een adoptieschandaal op het spoor. Hierbij speelden Nederlandse ambtenaren een rol.

Welke ruimte gunnen we elkaar voor het delen van ervaringen en gedachten?
Er is Ibtihal Jadib van verschillende kanten gevraagd te stoppen met schrijven over Marokkanen. Velen zien haar als nest-bevuiler, en afvallige die haar eigen afkomst verloochent. Maar welke ruimte gunnen we elkaar voor het delen van ervaringen en gedachten? ‘Ik schrijf over Marokkanen omdat ik zelf Marokkaans ben. Én Nederlands. De vermenging van mijn identiteiten is ingewikkeld.’

Ibtihal Jadib: ‘Onze ouders moesten in den vreemde roeien met de riemen die ze hadden, en helaas hadden ze er niet zo veel.’Beeld Valentina Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden