Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Overheid trekt 5 miljoen uit voor vaccinatiezaak | Glennis Grace grijpt naast winst America's Got Talent

Goedemorgen. Het ministerie van Volksgezondheid reserveert 5 miljoen euro om tot een schikking te komen met mensen die ziek zijn geworden nadat ze waren ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Of ze ook echt ziek werden door de vaccinatie is geen uitgemaakte zaak. Verder in de ochtendbrief: een uitgebreid verslag van de Algemene Politieke Beschouwingen en Glennis Grace komt niet als winnaar uit de bus in de finale van America's Got Talent.

Zo'n 500 duizend kinderen kregen in 2009 een inenting tegen de Mexicaanse griep. Beeld Bart Mühl

Terwijl u sliep

5 miljoen voor schikking met mensen die ernstig ziek werden na, niet per se dóór, Mexicaanse griepprik
De Nederlandse overheid trekt 5 miljoen euro uit om tot een schikking te komen met mensen die ernstig ziek werden na, en niet noodzakelijkerwijs dóór, een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Glennis Grace niet de winnaar van finale America's Got Talent
De Amerikaanse illusionist Shin Lim is de winnaar van America’s Got Talent. Hij versloeg onder meer de zangeres Glennis Grace, de favoriet van Nederland – zij haalde het niet tot de top-5. Lim kreeg woensdagavond (Amerikaanse tijd) tijdens de uitslagenavond de meeste stemmen van het publiek.

Ajax vindt eindelijk diepgang en swingt in één helft naar 3-0 tegen AEK
Het alternatieve clublied van Ajax, waarin Bob Marley zingt dat alles goed komt, galmde nog door het stadion toen Ajax op de tonen van de muziek het verzet van AEK Athene in de Arena brak, kort na rust. Alles kwam dus goed bij de rentree in de Champions League. Zeker qua uitslag, 3-0.

Essay van omstreden auteur kost Ian Buruma hoofdredacteurschap New York Review of Books
Ian Buruma, de Nederlandse hoofdredacteur van de gerenommeerde New York Review of Books, is opgestapt na ophef over een artikel geschreven door een man die werd beschuldigd van seksueel geweld. 

Vandaag in het nieuws 

Postvoorbereiders, -bezorgers en postbodes staken 24 uur. In grote delen van het land wordt de post een dag later bezorgd. In Salzburg vindt een informele migratietop van de EU plaats. Leidt die wel tot concrete afspraken? Om 15.00 uur weten we het. En de Hoogovens bestaan 100 jaar. Lees in dit stuk waarom de staalindustrie níet naar Azië vertrok

Aanraders van de redactie

Het meeste vuurwerk ontstaat bij de coalitiepartijen onderling
Dit kabinet ‘marcheert op de maat van de multinationals’, roept de linkse oppositie eensgezind op dag 1 van de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar het meeste vuurwerk ontstaat bij de coalitiepartijen onderling. Intussen pakt Wilders zijn mediamomentje. En waar is Baudet? We bespreken links, rechts en het gerommel in de coalitie.

Zoek de verschillen: een weg in Oeganda aangelegd door China of door Europa
Zowel China als de Europese Unie investeert miljarden in Afrika op jacht naar meer invloed op het continent. Maar hun voorwaarden verschillen nogal. Dat wordt duidelijk in Oeganda waar beide grootmachten een asfaltweg hebben aangelegd.

Links: De weg rondom Kampala in aanleg. Het project wordt betaald door de Europese Unie. Rechts: De door Chinezen gefinancierde en aangelegde Entebbe-Kampala Expressway. Beeld Twitter/Reuters

Honger neemt weer toe. En dat is het slechtste nieuws in tijden
De strijd tegen honger en de strijd tegen klimaatverandering gaan niet goed samen. Dat moet beter.

Zonder de integere topambtenaar zou het land stilletjes vergaan
Ariejan Korteweg is in Den Haag, bij Geert Jan Hamilton. De griffier van de Eerste Kamer vertelt, voor één keer.

De levensreddende slogans van Joeri Jansen
De Bob-, Nix- en de nieuwe Mono-campagne komen uit dezelfde koker. Reclamemaker Joeri Jansen vertelt hoe het is om een boodschap te verkopen in plaats van chips of bier.

Bert Wagendorp: Er moeten zich eerst rampen voordoen voor er rigoureus van koers wordt veranderd
Bert Wagendorp las het nieuwste rapport van de deltacommissaris: 'Bijlage B ging over de stijging van de zeespiegel. ‘Bijlage B’, dacht ik, dat klinkt niet erg alarmerend, anders was het wel ‘Bijlage A’ geweest. Of was er zelfs een apart paniekrapport uitgekomen, Pompen Of Verzuipen. Maar Bijlage B bleek toch tamelijk verontrustend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden