Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: ‘Overhaast’ gasverbod brengt bouwsector in problemen | Grunbergs laatste Voetnoot

Goedemorgen. Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties voelen zich overvallen door het ‘overhaaste’ verbod op het bouwen van nieuwbouwwoningen met aardgas. De bouwers waarschuwen voor grote vertragingen en kostenoverschrijdingen bij bouwplannen die nog in de ontwerpfase zijn. Verder in de Volkskrant Ochtend: Arnon Grunberg schreef zijn laatste Voetnoot. Nu is het woord aan de lezer. Wat kunnen zij in 150 woorden? Een selectie van de beste inzendingen van de Voetnoot-wedstrijd.

Ijzervlechters aan het werk op de Amersfoortbouwplaats Hogekwartier. Volgens een recent onderzoek van Bouwtrend is 35 procent van de geplande, maar nog niet vergunde woningen ontworpen met een aardgasaansluiting. Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

‘Overhaast’ aardgasverbod nieuwbouw stelt bouwers voor grote problemen  
Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties voelen zich overvallen door het ‘overhaaste’ verbod op het bouwen van nieuwbouwwoningen met aardgas. Dat verbod gaat al op 1 juli in, zeker een half jaar eerder dan de sector dacht. Hun brancheorganisaties noemen die ingangsdatum in een brief aan het kabinet onverantwoord en ‘niet getuigen van behoorlijk bestuur’.

Geen zomerstop meer bij NPO: Matthijs van Nieuwkerk maakt komend jaar twee nieuwe programma’s
Matthijs van Nieuwkerk gaat in augustus een boekenprogramma maken voor de Publieke Omroep. Vanaf september presenteert hij niet alleen de talkshow De Wereld Draait Door (DWDD), maar ook een nieuw programma op zaterdagavond. Dat zeggen bestuurders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een interview met de Volkskrant en Algemeen Dagblad.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk. Beeld ANP

Noord-Korea dreigt topontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump af te blazen

Noord-Korea dreigt de top tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen wegens 'provocerende opmerkingen' van de kant van de Amerikanen.

Oppositieleider Maleisië komt vrij na amnestie 

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is woensdag vrijgelaten. De 70-jarige Anwar heeft amnestie gekregen van de koning. Mahathir Mohamad, de kersverse premier van het land, had de vrijlating van Anwar vorige week al aangekondigd.

Vandaag in het nieuws

De Rekenkamer publiceert haar oordeel over de besteding van de belastinggelden in 2017. Veel eerder dan verwacht gaat de omstreden brug tussen Rusland en de Krim open voor het publiek. En Jens Stoltenberg, de secteraris-generaal van de Navo ontmoet Trump in Washington.

Aanraders van de redactie

Een woord van dank van Arnon Grunberg
Zonder één keer te verzaken schreef Grunberg gedurende acht jaar zijn dagelijkse column. Dit is zijn laatste. En nu is het woord aan de lezer. Wat kunnen zij in 150 woorden? Een selectie van de beste inzendingen van de Voetnoot-wedstrijd. 

De werknemer gaat erop achteruit terwijl het bedrijven voor de wind gaat. Hoe kan dat?
Een steeds groter deel van de inkomenskoek gaat naar bedrijven. Intussen gaan werknemers er op achteruit. Oneerlijk? Ligt eraan wie je het vraagt.

Ruziemaken over ruzie, zoiets kan alleen bij 50plus
'Ditmaal draait het, zo valt na intensieve research uit de chaos te destilleren, om de voorzitter van het bestuur van 50Plus, Jan Zoetelief, die nog geen jaar geleden te midden van enig tumult door de partijleden is gekozen. Henk Krol heeft zijn gelijke gevonden', schrijft Sheila Sitalsing.

Henk Krol (50Plus). Beeld ANP

Arthur Japin zoekt het persoonlijke verhaal in het examen geschiedenis
Elke dag doet een BN’er een eindexamen. Vandaag duikt schrijver Arthur Japin (61) in het verleden tijdens het havo-examen geschiedenis.

Venezolanen vluchten massaal naar Curaçao, weg van de armoede en het gebrek aan democratie onder president Maduro
Venezolanen zien Curaçao als een toevluchtsoord. Honderdduizenden zijn naar buurlanden gevlucht, wegens de snel groeiende armoede in hun land. Zondag zijn er verkiezingen.

In de militaire kamer zijn zedenzaken nog niet zo uitzonderlijk
Militair Joni wordt in december 2016 na een feest in de Tonnet-kazerne in ’t Harde bezopen naar haar kamer gebracht. Ze heeft de vier uur daarvoor tien glazen bier en twee wodka gedronken, een hoeveelheid die binnen de kazerne trouwens ‘niet extreem’ wordt gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden