Volkskrant OchtendDinsdag 28 mei

Volkskrant Ochtend: Ov-staking: nauwelijks treinen, overvolle wegen | De jacht op het ‘zelfdodingspoeder’ gaat door, maar nu ondergronds

Reizigers op Amsterdam Centraal Beeld ANP
Reizigers op Amsterdam CentraalBeeld ANP

Terwijl u sliep

OV-staking: nauwelijks treinen, overvolle wegen
Door de landelijke ov-staking rijden er nauwelijks treinen en staat het wegennet helemaal vol. De ANWB meldt rond 07:30 uur bijna 600 kilometer aan file. Met de acties, die tot dinsdag middernacht duren, hopen de vakbonden een beter pensioen af te dwingen.

Japanse schoolkinderen neergestoken in park: doden en gewonden
In een park in een voorstad van Tokio is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen toen een man met twee messen instak op een groep mensen. Onder de slachtoffers zijn veel basisschoolleerlingen.

De jacht op het ‘zelfdodingspoeder’ gaat door, maar nu ondergronds
Steeds meer Nederlanders halen zelfdodingspoeder in huis. Ten minste 1.500 mensen hebben een ‘laatstewilmiddel’ waarmee ze zelfstandig en zonder hulp van een arts een eind aan hun leven kunnen maken, blijkt uit een enquête van Coöperatie Laatste Wil. En de aantallen blijven oplopen: informatie over het middel wordt ondergronds verspreid via netwerken van individuele leden.

Organisatie asbestslachtoffers doet aangifte tegen Tata Steel
Het Comité Asbestslachtoffers (CAS) doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen Tata Steel. Het comité stelt dat het staalbedrijf ‘de aanmerkelijke kans heeft aanvaard’ dat werknemers door blootstelling aan asbest aan asbestkanker komen te overlijden. Het CAS wil daarom dat justitie Tata Steel strafrechtelijk vervolgt.

Vandaag in het nieuws

De vakbonden hebben een grote landelijke staking uitgeroepen van het openbaar vervoer in verband met de pensioenactiedag. Het proces in hoger beroep tegen Michael P. begint voor het hof in Arnhem. De vriend van Anne Faber zal tijdens het proces gebruikmaken van zijn spreekrecht. En de Tweede Kamer neemt afscheid van CDA-partijleider Sybrand Buma.

Aanraders van de redactie

Waarom Rutte wel/niet naar Brussel zal gaan om EU-president te worden
Dinsdagavond geven 28 Europese regeringsleiders de eerste zwieper aan de Europese banencarrousel. Vijf topbanen zijn er te vergeven, waaronder het voorzitterschap van de Europese Raad (de EU-president) en dat van de nieuwe Europese Commissie. De naam van premier Mark Rutte staat met stip op bijna elk lijstje van de bookmakers en namenfluisteraars, vooral als de komende EU-president. Brusselse diplomaten tillen er niet zo zwaar aan dat Rutte met klem ontkent Europese ambities te hebben. Vier redenen waarom Rutte naar Brussel zal gaan, en vier waarom niet.

Premier Mark Rutte. Beeld AFP
Premier Mark Rutte.Beeld AFP

SP-voorzitter Meyer niet herkiesbaar – partij zoekt zichzelf na drie opeenvolgende nederlagen
Na de pijnlijke aftocht van de SP uit het Europees Parlement trekt partijvoorzitter Ron Meyer zijn conclusie: hij legt eind dit jaar zijn functie neer. Hij is dan aan het einde van zijn termijn en daarna niet meer herkiesbaar. Dit schreef hij maandagavond in een bericht aan de SP-leden.

De foodblogs en het kookboek van Fatima El Irari zijn razend populair: ‘Ik durf te zeggen dat het boek ook zonder ramadan zou verkopen’
Ze is populair bij zowel Arabische als ‘echte-echte’ Nederlandse foodies. Fatima El Irari (27) heeft haar droom verwezenlijkt: een kookboek met haar foto op het omslag.

Stiekem snaaien tijdens de ramadan, zelfs als je bent uitgezonderd
Moslims die niet kunnen of willen vasten tijdens de ramadan zijn soms bang om buiten de boot te vallen. Ze eten en drinken stiekem, zelfs al ze door ziekte, ouderdom of menstruatie zijn uitgezonderd van het vasten.

Een gezin aan tafel tijdens de iftar, de maaltijd na zonsondergang, tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. Beeld ANP
Een gezin aan tafel tijdens de iftar, de maaltijd na zonsondergang, tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan.Beeld ANP

De kiezers hebben Europa serieus genomen en willen een Europa voor de burgers
‘De kiezer’ bestaat in Europa net zomin als in Nederland, er zijn alleen kiezers, schrijft Bert Wagendorp. Maar die hebben toch niet helemaal in vreemde tongen en nationale kwesties gesproken. Ze hebben Europa meer dan ooit serieus genomen, door in meerderheid te gaan stemmen.

Achterdeurtje gevonden in de gedachtegang van God: hij straft niet, maar roept ter verantwoording
In Exodus 20:5 laat God de kinderen boeten voor de zonden van hun ouders. Gelukkig biedt het Hebreeuws ruimte voor een minder strenge formulering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden