Volkskrant Ochtend: organisaties voor kanker gaan ruziënd over straat om website, patiënten zijn de dupe

Goedemorgen. Voor het eerst in Nederland huurt een ziekenhuis uit geldnood operaties van een commercieel bedrijf. Organisaties voor kanker gaan ruziënd over straat om de patiëntenwebsite kanker.nl. En de wereldeconomie groeit, maar een steeds kleinere groep profiteert daarvan. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Het Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Goes.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Organisaties voor kanker gaan ruziënd over straat om patiëntenwebsite

Door onenigheid achter de schermen dreigt de informatie op de patiëntenwebsite kanker.nl te verouderen en versnipperd te raken. De negentien betrokken patiëntenorganisaties weigeren nog langer een inhoudelijke bijdrage te leveren, nu KWF Kankerbestrijding zich het platform volledig wil toe-eigenen. 'Het zou onacceptabel zijn als de patiënt hiervan de dupe wordt', zegt Arja Broenland, directeur-bestuurder van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Ziekenhuis uit rode cijfers door huur operatiekamer Siemens

Voor het eerst in Nederland: een ziekenhuis dat uit geldnood operatiekamers huurt van een commercieel bedrijf. Moeten patiënten straks kiezen tussen Siemens- en Philipsziekenhuizen?

Amerikaanse politie: schutter doodde drie slachtoffers omdat ze blank waren
Bij een schietpartij in de Amerikaanse plaats Fresno (Californië) zijn dinsdag drie mensen om het leven gekomen. De schutter vuurde in totaal zestien kogels af. Volgens de politie wilde de man zoveel mogelijk blanke slachtoffers maken.

Wereldeconomie groeit, maar steeds kleinere groep profiteert daarvan
De groei van de wereldeconomie trekt dit jaar aan tot 3,5 procent en volgend jaar tot 3,6 procent, voorspelt het IMF in de dinsdag gepubliceerde World Economic Outlook.

Vandaag in het nieuws

Aanraders van de redactie

'Ik kijk op straat voortdurend over mijn schouder' (+)

Begin januari verdween de Rotterdamse blogger Ahmad Waqass Goraya in zijn vaderland Pakistan. Drie weken later dook hij weer op, zwaar getraumatiseerd. Nu vertelt hij zijn verhaal. 'Wie kritiek heeft op verdwijningen, verdwijnt zelf.'

Hoe Medellín transformeert van moordstad naar Silicon Valley van Latijns-Amerika (+)

Medellín was ooit de thuishaven van Pablo Escobar en gold als de gevaarlijkste plek op aarde. Nu is de Colombiaanse stad hard onderweg de 'slimste' stad van Latijns-Amerika te worden. En het geld daarvoor komt nu eens níét uit drugshandel.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

De verkiezingen in Europa zijn onvoorspelbaarder dan ooit (+)

De verkiezingen volgen elkaar snel op in Europa en ze zijn onvoorspelbaarder dan ooit. De verrassing wordt de norm.

Chinezen in Jakarta vol achterdocht door gouverneursverkiezing (+)

De sfeer in de Indonesische hoofdstad is gespannen en dat geldt dubbel voor de inwoners van Chinese komaf. Vandaag wordt een nieuwe leider voor Jakarta gekozen. 'Misschien moeten we weer onderduiken.'

Innovatiecentrum Ruta N, het grootste van Latijns-Amerika.Beeld Yvonne Brandwijk

Wie stopt de branden in uitpuilende stallen? (+)

Toen in Oirschot een megastal in brand vloog, vertelden buurtbewoners over het erbarmelijk gegil van negenduizend varkens en biggen, stuk voor stuk gestikt of verbrand. Dat was april vorig jaar. Twee maanden later kwamen bij stalbranden 2.500 varkens om in Kruisland, 38 duizend kippen in Buurmalsen en 40 duizend kippen in De Horst. In juli: 1.300 varkens in Erp. Elke maand was het wel ergens raak. En 2017 begon niet anders.

Gehandicaptenzorg bepaalt kwaliteit van onze maatschappij (+)

Nu plukken we de dag. Straks, als Samuel 18 is, hebben we misschien meer zorg nodig.

Op de Tzu Chi School in Jakarta wordt de dag begonnen met oefeningen.

Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden