Volkskrant OchtendDonderdag 17 december

Volkskrant Ochtend: Opleidingsniveau ouders belangrijker dan migratieachtergrond voor schoolloopbaan kind • Arme landen kijken voor vaccins naar Rusland en China, die de spuit als geopolitiek wapen inzetten

Leerlingen van basisschool OBS De Notenkraker in Amsterdam.  Beeld ANP
Leerlingen van basisschool OBS De Notenkraker in Amsterdam.Beeld ANP

Nieuws

Kinderen van laagopgeleide ouders of ouders met een laag inkomen beginnen al op de basisschool met een achterstand die ze in hun schoolcarrière niet meer inhalen. Het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders hebben meer invloed op de schoolprestaties van een kind dan een migratieachtergrond, blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Liveblog coronavirus: Ook Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken nu besmet • Besmettingscijfer Duitsland hoog, maar stabiel

Wie van de hoofdrolspelers in de kinderopvangtoeslagenaffaire krijgt vandaag een draai om de oren? Vanmiddag om 13.00 uur overhandigt commissievoorzitter Chris van Dam het eindverslag aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

De favoriete economische theorie van Trump en Reagan is nu ook wetenschappelijk ontkracht: belastingverlaging voor de hoogste inkomens veroorzaakt meer ongelijkheid en draagt niet bij aan de welvaart van lagere inkomens en middeninkomens.

Alsof ze tegemoet wilde komen aan de loftuitingen over haar beweerde werkdrift: nog op dezelfde dag dat Sharon Dijksma (49, PvdA) opstapte als wethouder van verkeer in Amsterdam trad ze woensdag in de avonduren aan als burgemeester van Utrecht.

Aanraders

Nu het Westen het grootste deel van de westerse coronavaccins voor zichzelf heeft gereserveerd, zijn de arme landen aangewezen op de vaccins uit Rusland en China. Die voldoen graag aan de vraag, maar kunnen zij hun beloften waarmaken?

Eerst mocht de Action open, toen moest de Action dicht. Daar kon je de ultieme samenvatting van deze tijd in zien, schrijft Sheila Sitalsing,  maar het bleek gewoon weer de schuld te zijn van de ambtenaren van Mona Keijzer. 

De term ‘Arabische lente’ is achteraf te haastig gekozen. De omwentelingen en de vrijheid die 10 jaar geleden in de Arabische wereld in de lucht hingen zijn op een uitzondering na uitgebleven. Maar de Arabische wereld is niet meer dezelfde als voorheen: de heersers zijn kwetsbaar geworden.

Op de spontaan klinkende soloplaat McCartney III telt bijna elk liedje wel een jubelmoment.

Hoe kan het dat werk van vrouwelijke architecten steeds weer aan mannen wordt toegeschreven? Met haar boek Mevr. de architect wil journalist Merel Pit daar iets aan doen. 

‘Corona is een ingewikkelde ziekte, symptomen en verloop zijn grillig’, schrijft Ariejan Korteweg. ‘Hetzelfde geldt voor de maatregelen, waarvan de logica soms indruist tegen het gevoel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden