Volkskrant Ochtend: Opbrengst goede doelen flink gegroeid | Antibioticakuur afmaken? Onzin

Goedemorgen. Goede doelen profiteren flink van het gunstig economisch tij. De opbrengsten uit donaties en vooral nalatenschappen zijn in 2016 met 13 procent gegroeid. Verder in de Volkskrant Ochtend: gekte slaat toe bij transfers en moet je een antibioticakuur afmaken? Onzin, zeggen Britse wetenschappers.

Vrijwilligers bij de KNRM in Petten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Goede doelen profiteren van gunstig economisch tij en grote giften
Goede doelen profiteren flink van het gunstig economisch tij. De opbrengsten uit donaties en vooral nalatenschappen zijn in 2016 met 13 procent gegroeid. In totaal haalden de 25 grootste filantropische instellingen vorig jaar 822 miljoen euro binnen uit eigen fondsenwerving.

Brits onderzoek: antibioticakuur af moeten maken is onzin
Kuur afmaken: wie weleens antibiotica heeft geslikt, kent het advies dat aan de apothekersbalie wordt ingeprent: alle pillen moeten op, ook als de klachten zijn verdwenen. Anders ontstaat resistentie. Onzin, schrijft een groep Britse wetenschappers donderdag in vakblad The BMJ.

Protesten tegen weren transgenders in leger VS zwellen aan
De protesten tegen de aangekondigde maatregel van president Donald Trump, om geen transgenders meer toe te laten tot het Amerikaanse leger, klinken steeds luider. In New York demonstreerden tegenstanders van de maatregel bij een wervingskantoor van het Amerikaanse leger.

Senaat stemt tegen schrappen Obamacare zonder vervangend zorgplan

Ook de tweede Republikeinse poging om Obamacare te verwerpen is mislukt. Woensdag stemde een meerderheid van de Amerikaanse senaat tegen een voorstel om het Amerikaanse zorgstelsel grotendeels te schrappen, en pas later over een vervanging na te denken.

Beeld afp

Vandaag in het nieuws

De Russische president Poetin bezoekt vandaag Finland, dat viert dat het 100 jaar onafhankelijk is van Rusland. De activistische aandeelhouder Elliott probeert via de rechter meer invloed bij AkzoNobel af te dwingen. En Shell presenteert de kwartaalcijfers. Werkt de energietransitie daarin door?

Aanraders van de redactie

Maltese premier Muscat: 'Ik begin te geloven dat de Brexit niet doorgaat'
'Hartverwarmend, geen kille, cynische instantie.' De Maltese premier Joseph Muscat, afgelopen halfjaar voorzitter van de EU, is ronduit 'romantisch' over de topontmoetingen met zijn EU-collega's. Destijds fel tegenstander van het EU-lidmaatschap voor zijn eiland, wordt hij nu getipt als kandidaat voor een Europese topbaan. 'Voor het eerst begin ik te geloven dat de Brexit niet gaat gebeuren.' (+)

Jean-Pierre Geelen - In de drang naar gelijkheid mogen verschillen niet meer bestaan
Nog maar net had Sire jongens tot de nieuwe meisjes verklaard, of daar kwam de gemeente Amsterdam er, in navolging van Londen, glashard overheen met een gidsje vol 'regenboogtaaltips'. Maar in de drang naar totale gelijkheid dreigt het gevaar dat verschillen niet mogen bestaan, laat staan benoemd. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Rome droogt uit, maar heeft nu bijna het Meer van Bracciano
leeggezogen
Rome kampt al dagen met ernstige waterschaarste. In het Meer
van Bracciano, dat dient als noodreservoir, staat het waterpeil inmiddels
gevaarlijk laag. Vanaf vrijdag moet de miljoenenstad op waterrantsoen. (+)

Een dagje mee met de KNRM: een goed verhaal trekt meer donateurs dan de collectebus
De goede doelen profiteren van het gunstige economische tij. Maar het werven van geldschieters vraagt nieuwe strategieën. De KNRM biedt nu 'ervaringen'. (+)

In het Meer van Bracciano is de waterstand al bijna twee meter gezakt. Waar je normaal allen met de kano komt, kan je nu voetballen. Beeld Nicola Zolin

Notities uit Al Hoceima - Papadag? Niet voor de visboer
Mohammed (41) werkt in de haven van Al Hoceima. Net als Mohsin Fikri, voor zijn dood de onrust in het Rifgebergste deed ontvlammen. Het leven van een vishandelaar is zwaar: lange dagen, lage inkomsten en ondermijnende corruptie. Een papadag zit er niet in. (+)

Gekte slaat toe bij transfers: Real Madrid wil 180 miljoen betalen voor een knul van 18
Een knul van 18, Kylian Mbappé, is duurder dan de hele begroting van Ajax en Feyenoord bij elkaar; spelers, trainers, terreinknechten, gas, water, licht. Alles wat Ajax en Feyenoord samen uitgeven in een jaar, en dan nog wat meer, wil Real betalen aan de afkoopsom voor één voetballer, een tiener.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden