Nieuwsbrief Woensdag 6 maart

Volkskrant Ochtend: Op een hallucinerend mooie avond beleeft Ajax het wonder van Madrid | Dit is de gouden kooi van Chinese miljonairs in Vancouver

De Amsterdammers vieren hun 4-1 overwinning tegen Real Madrid in de kwartfinales van de Champions League. Beeld ANP

Terwijl u sliep

Ajax beleeft het wonder van Madrid: 4-1
Met totaalvoetbal 3.0 heeft Ajax regerend kampioen Real Madrid uit de Champions League geblazen. De Amsterdammers tellen nu weer écht mee in Europa.

Triomfantelijke terugkeer in Venezuela geeft Guaidó nieuw elan
Met zijn terugkeer in Venezuela maakte Juan Guaidó maandag een lange neus naar het socialistische regime van Nicolás Maduro. Het geeft de zelfbenoemde interim-president nieuw elan, na zijn mislukte poging humanitaire hulp het land in te krijgen. 

Selectie-eisen vooraf aan de studie maakt studenten niet positiever over hun masteropleiding
Masteropleidingen die selecteren aan de poort scoren niet beter op kwaliteit en studenttevredenheid dan opleidingen die geen aanvullende eisen stellen aan studenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Keuzegids.

Noord-Korea begon al voor mislukte top met herbouwen raketlanceerbasis
Een Noord-Koreaanse lanceerbasis die eerder gedeeltelijk was afgebroken na de eerste topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un wordt opnieuw opgebouwd. Volgens Zuid-Koreaanse media, die zich baseren op bronnen binnen de regering, laten satellietbeelden zien dat Noord-Korea al vóór de recente topontmoeting met Trump weer begonnen was met bouwen.

Vandaag in het nieuws

De rechtbank in Vancouver buigt zich over de uitzetting van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. De rechtbank in Utrecht behandelt het verzoek van het OM om de Hells Angels te verbieden. In het Wolderwijd en het Veluwemeer worden 2,5 miljoen palinkjes uitgezet.

Aanraders van de redactie

Iedereen heeft zijn zegje over de WODC–affaire gedaan. Behalve Frans Leeuw, de directeur die moest opstappen
Na een hoogoplopende zaak over politieke beïnvloeding vertrok Frans Leeuw als directeur van het WODC, het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Bij het Kamerdebat vandaag reageert hij voor het eerst. ‘Ik vond het wel karaktermoord, ja.’

Frans Leeuw stapte vorig jaar juni op na berichten over politieke beïnvloeding van WODC-onderzoek door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Beeld Linelle Deunk

Gepolijste luxe en monstervilla’s: dit is de gouden kooi van Chinese miljonairs in Vancouver
De VS begint woensdag de procedure met Canada voor de uitlevering van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van Huawei. Haar arrestatie in Vancouver vestigde de aandacht op de steenrijke Chinese gemeenschap in de stad, waar kinderen opgroeien met Fazioli-vleugels en Ferrari’s, maar hun ‘astronautenvaders’ zelden zien.

Als Jetten zijn miljonairsbelasting niet alleen als verkiezingsdingetje had bedoeld, zou ik hem aanmoedigen
Sheila Sitalsing hoorde Rob Jetten praten over de progressieve belasting op vermogens van boven een miljoen, maar hoorde weinig nieuws. ‘Een eeuwigheid na Piketty, die pleitte voor een wereldwijde belasting op vermogen, is de tijdgeest er kennelijk weer naar. Als Jetten het niet alleen als verkiezingsdingetje had bedoeld, maar als heus toekomstperspectief, zou ik hem van harte willen aanmoedigen om door te pakken: lekker retro en toch hip.’

Isabella komt uit een rijk Chinese familie die in Vancouver woont en is een groot pianotalent. Beeld Julius Schrank / De Volkskrant

Een race in Zandvoort: Formule 1 zou het graag willen, maar of dat daadwerkelijk gaat lukken is onduidelijk
De klok tikt. Als het circuit van Zandvoort op 31 maart niet heeft voldaan aan de eisen van de Formule 1 kan Nederland volgend jaar fluiten naar een thuisrace voor Max Verstappen. Voor Zandvoort tien anderen, is het sentiment. Maar de raceklasse heeft Zandvoort misschien wel harder nodig dan andersom.

De analyse van het lichaam van Giel gaat eigenlijk over Nico Dijkshoorn zelf
Nico Dijkshoorn is totaal over zijn toeren. Dat komt door het nieuwe sportschoollichaam van Giel Beelen: ‘Eens beleefde ik Giel als iemand die ongezond leven definitief op de kaart zette. Die Giel heeft nu een middenrif dat lijkt op zes vacuüm verpakte ossenworsten’. De reden dat Nico zo in de ban is van Giels transformatie weet hij terug te leiden naar zichzelf, want ook Nico waagde zich eens aan de sportschool.

Een partytent, verdomme. Het geduld raakt op in de sociale woningbouw
Ruim tien bewoners, deels ggz-patiënten, veroorzaken al enige tijd overlast in een flat aan de Paladijnenweg in Amersfoort. De bewoners van de flat, met ruim zestig sociale huurwoningen, zitten met de handen in het haar. Zeker sinds de overlast een hoogtepunt bereikte toen de man van Soumia Loukili tegen de grond werd geslagen door een man met een hakmes. Margriet Oostveen bezocht de bewoners van de flat om hun kant van het verhaal te horen en vraagt zich af ‘wie is hier verantwoordelijk?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.