NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Oostenrijk eist opheldering over Duitse spionage | Kunnen we het weer over abortus hebben?

Terwijl u sliep

Goedemorgen. De Duitse geheime Dienst heeft tussen 1999 en 2006 systematisch overheidsinstanties en bedrijven in Oostenrijk afgeluisterd. De Oostenrijkse regering vraagt Merkel om opheldering. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft laten weten dat zijn partij bereid is om gedoogsteun te verlenen aan het kabinet, mocht de coalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer verliezen na de volgende verkiezingen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Wordt de hele wereld bestuurd vanuit deze bank in Basel? Koen Haegens zoekt uit waar onze absurde financiële realiteit ophoudt en de fantasie begint.

Oostenrijk eist opheldering over grootschalige spionage en afluisterpraktijken Duitse inlichtingendienst
De Duitse geheime Dienst BND heeft tussen 1999 en 2006 systematisch overheidsinstanties en bedrijven in Oostenrijk afgeluisterd. Dat concluderen journalisten van het tijdschrift Profil en de krant de Standard. De Oostenrijkse regering vraagt Merkel zaterdagavond om ‘uitgebreide opheldering’.

PvdA-leider Asscher wil gedoogsteun geven aan kabinet, als coalitie meerderheid in Eerste Kamer verliest
De PvdA is bereid om gedoogsteun te verlenen aan het kabinet, mocht de regerende coalitie haar huidige meerderheid in de Eerste Kamer na de volgende verkiezingen verliezen. Dat verklaarde partijleider Lodewijk Asscher vandaag op het congres van de PvdA in Amsterdam.

Oud-directeur Ruf sluit terugkeer bij Stedelijk Museum niet uit. ‘Ik wist dat ik niets verkeerd had gedaan’
Beatrix Ruf (58) staat open voor een terugkeer als directeur van het Stedelijk Museum. In een interview aan Het Parool zegt Ruf: ‘Over alles waar het museum mee mee gediend is, valt te praten.’ Ruf nam ontslag na een publicatie van NRC Handelsblad over mogelijke belangenverstrengeling.

Merkel werkt aan snelle Europese migratie-top met EU-landen waar vluchtelingencrisis toeslaat
De Duitse bondskanselier Angela Merkel werkt aan een topontmoeting met verschillende EU-landen waar net als Duitsland de vluchtelingencrisis fors toeslaat. Dat schrijft de Duitse krant Bild. De top zou nog voor de gewone Europese top van 28 en 29 juni moeten plaatsvinden.

Vandaag in het nieuws

De tweede ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezing vindt plaats. De eerste ronde werd gewonnen door de rechtse kandidaat Iván Duque. Hij zal het vandaag in de tweede ronde opnemen tegen de linkse kandidaat Gustavo Petro. Op het WK in Rusland spelen onder andere Duitsland en Mexico tegen elkaar. En het is Vaderdag.

Aanraders van de redactie:

Het geheim van Basel: de waarheid achter een van ’s werelds hardnekkigste complottheorieën
Wordt de hele wereld stiekem vanuit een Zwitserse toren bestuurd? Op zoek naar de waarheid achter een van de meest hardnekkige complottheorieën.

Fluister niet over abortus
Abortus kan op steeds minder begrip rekenen en wordt onder jongeren meer taboe. Volkskrant-journalist Jennie Barbier pleit voor openheid over het onderwerp en geeft zelf het goede voorbeeld.

Vreugde en euforie na de uitslag van het referendum. Beeld AFP
Vreugde en euforie na de uitslag van het referendum.Beeld AFP

Eindelijk rust in de tent: reisschrijver Iris Hannema legt uit waarom het zo fijn is om weg te zijn
Sorry jongens, ik ben er niet. Ik kan niet afspreken. Geen geplan, geen gedoe met agenda’s. Aan de vooravond van de uitreiking van de Bob den Uyl Prijs legt reisschrijver Iris Hannema uit waarom reizen zo fijn is; omdat je dan niet thuis bent. Reizen, jawel, is loslaten.

‘Opstaan tegen mijn vader, dat durfde ik nooit’
Schrijver Jan Siebelink vergezelt zoon Jeroen op de promotietour voor diens boek Vaders & Zonen. Jeroen over Jan: 'Hij is een groot kind'.

Jan en Jeroen Siebelink. Beeld Oof Verschuren
Jan en Jeroen Siebelink.Beeld Oof Verschuren

De vakantie komt er weer aan: tijd voor zon, zee en genaaid worden door Transavia
Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: Stoelreservering.

Kinderen vallen, butsen, bezeren zich: maar alles is anders als jíj degene bent die ze laat vallen
Eva Hoeke zát met haar twee jonge kinderen op de fiets. Voor het eerst. Eén seconde duurde het, niet langer. ‘Daar gingen we, onderuit, het ging vertraagd en versneld tegelijk, ik zag het gebeuren maar kon het niet stoppen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden