Volkskrant Ochtend: Ook dat ene glaasje rode wijn is ongezond | Kabinetsplan 'schendt rechten gehandicapten'

Goedemorgen. Een glaasje rode wijn voor de gezondheid? Nee hoor, ook dat is slecht voor u. Zelfs in kleine hoeveelheden verlaagt drank de levensverwachting, blijkt uit een internationale studie. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Stef Blok ontmoet vandaag zijn Russische ambtgenoot Lavrov en dat kan best ongemakkelijk worden.

Veel mensen drinken dagelijks wijn bij het eten. Dat blijkt niet goed voor hart en vaten, ook niet 'een beetje'.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Terwijl u sliep

Gezond drinken bestaat tóch niet: ook dat ene glaasje per dag kunt u beter laten staan
Gezond drinken bestaat niet. Dat blijkt uit een nieuwe internationale overzichtsstudie op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in negentien landen. De megastudie die vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet verschijnt, lijkt de definitieve dolksteek in de rug van het idee van 'het ene gezonde glaasje' te zijn.

Kabinetsplan 'schendt rechten gehandicapten', College voor de Rechten van de Mens levert harde kritiek
Het kabinet discrimineert gehandicapten door het werkgevers mogelijk te maken hen onder het minimumloon te betalen. Dit leidt tot een 'achteruitgang in hun recht op billijke beloning en sociale zekerheid', bijvoorbeeld doordat ze geen aanvullend pensioen meer kunnen opbouwen boven op hun AOW.

'Perfecte storm' in woningmarkt zal nog jaren voortwoeden, denkt NVM
Het aanbod aan koophuizen is in twintig jaar niet zo klein geweest, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), met stagnatie op de woningmarkt als gevolg. Voorzitter Ger Jaarsma ziet maar één oplossing: 'Bouwen. Bouwen. Bouwen.' Dat zei Jaarsma donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers over de huizenmarkt.

Europese landen voor het blok: hoe moeten zij reageren op Trump in een oorlogssituatie?
De Europese landen staan voor het eerst voor de keuze hoe ze in een oorlogssituatie moeten omgaan met Trump. Die krijgt nu ook van zijn trouwste aanhangers kritiek: hij zou de VS weer een oorlog 'in rommelen'.

Vandaag in het nieuws

Het Catalaanse parlement wil regiopresident Jordi Sànchez installeren, maar hij zit nog steeds vast. Hoe loopt het af? Vier Nederlanders staan met hun clubs in de halve finales van de Champions League. Wie treft wie? De loting is om 13.00 uur. De winnende foto's van World Press Photo worden gepresenteerd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Aanraders van de redactie

Vier hete hangijzers voor Blok in Moskou
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ontmoet vrijdag in Moskou zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Het is twee maanden nadat zijn voorganger Halbe Zijlstra aftrad wegens een leugen over een ontmoeting met president Poetin. En dan zijn er nog drie ongemakkelijke gespreksonderwerpen. (+)

De taaie strijd tegen omstreden 'haatimam' Fawaz Jneid
Vrijdag hoort Fawaz Jneid of zijn gebiedsverbod, opgelegd voor twee wijken in Den Haag, van kracht blijft. Het is een noodgreep van de overheid om de omstreden haatprediker dwars te zitten. Want Fawaz is al vijftien jaar ongrijpbaar. (+)

De omstreden imam Fawaz Jneid.Beeld Freek van den Bergh

World Press Photo 2018
Gitzwart zijn ze, de nominaties voor de World Press Photo 2018. Winnaar is de meest expliciete, van een brandende Venezolaanse betoger. Maar de bekroonde serie in de categorie Natuur, over opvang aan verweesde olifantjes, biedt troost. Bekijk een selectie van de foto's hier.

Fotograaf Cigdem Yuksel: 'Ik fotografeer alleen de dingen waarbij ik het vuur voel aangaan'
'De wereld is zo opgedeeld in regels, vormen, structuren en patronen, waar wij als individu in moeten passen. De wrijving die daardoor ontstaat, zie je eigenlijk in al mijn werk.' Lees dit interview met Volkskrant-fotograaf Cigdem Yuksel. (+)

Cigdem YukselBeeld Sanne de Wilde

Gewone mensen, geschonden straat: het boek en de dubbeltentoonstelling over de slachtoffers van de Rapenburgerstraat
Ruim vijftienhonderd inwoners telde de Rapenburgerstraat, in het hart van de Jodenbuurt in Amsterdam. Maar een handvol van hen wist aan de vernietigingskampen te ontkomen. Wie er woonden - onder wie 347 kinderen - en hoe zij leefden, is nu huis voor huis gereconstrueerd. (+)

Sheila over de inconsequente integriteitsstandaard van de VVD
De VVD heeft weinig begrip voor wetsovertreders, maar wanneer het VVD-kamerleden betreft, is de partij ineens wel erg coulant. Sheila bespreekt de inconsequente integriteitsstandaard van de VVD. (+)

Maurits Rine, huisnummer 8, ongeregeld goed. Amsterdam 12 mrt 1904 - Auschwitz 30 sept 1942.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden