Volkskrant Ochtend: Onzinnige zorg aangepakt en het schaap verdwijnt uit de polder

Goedemorgen. Artsen hebben een beter-niet-doen-lijst laten opstellen van behandelingen die niet effectief zijn. Waarom dat nodig is, leest u in deze ochtendnieuwsbrief. Ondertussen heerst er in Brabant commotie over een nepwedstrijd, waarin de provincie een eretitel had gekocht.

Jeljer Wynia klimt over een hek om zijn schapen te voeren. De 60-jarige boer heeft nog geen opvolger voor zijn bedrijf. Beeld Raymond Rutting

'Crèche moet ouders informeren over niet-ingeënte kinderen'
Kinderdagverblijven moeten ouders inlichten als ze kinderen opvangen die niet ingeënt zijn. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, SP, CDA, D66, PVV en GroenLinks) vinden dat ouders van andere kinderen recht hebben op deze informatie.

Terwijl u sliep

Topstuk van Leids Museum Volkenkunde blijkt vals
Jarenlang keken bezoekers van het Museum Volkenkunde in Leiden bewonderend naar de zogeheten Mixteekse schedel, een menselijke schedel versierd met mozaïek in de vorm van een slang. Maar het topstuk blijkt vals te zijn.

Artsen gaan strijd aan met onnodige behandelingen

Artsen hebben een beter-niet-doen-lijst laten opstellen van behandelingen die niet effectief zijn. De lijst bevat ruim dertienhonderd verrichtingen die artsen beter kunnen nalaten omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Minister Schippers van Volksgezondheid neemt de lijst vandaag in ontvangst.

Nederland neemt voortouw in onderzoek naar 'broodbuik'
Nederland neemt het voortouw in een groot, internationaal onderzoek naar de vraag of je ziek kunt worden van brood. De nieuwe studie, die anderhalf miljoen euro gaat kosten, moet uitwijzen wat er waar is van de anekdotische internetverhalen over gezondheidsklachten door granen.

Het onderzoek van de Mixteekse schedel. Beeld Museum Volkenkunde

Vandaag in het nieuws

De herstelwerkzaamheden aan de geplaagde Merwedebrug gaan van start. Sinds 11 oktober mogen er al geen voertuigen zwaarder dan 3,5 ton over de brug.

Prinses Beatrix bezoekt het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, dat 100 jaar bestaat.

En misschien kunt u zich vandaag twee keer bedenken als u uw e-mail opent. Het is e-mailloze vrijdag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor werkstress gerelateerd aan overmatig e-mailgedrag.

De Merwedebrug bij de A27. Rijkswaterstaat pakt de zwakste plekken in de Merwedebrug bij Gorinchem aan, zodat zwaar verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van de A27 daar. Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Waarom wordt onzinnige zorg geboden?
Hooguit de helft van de behandelingen is nuttig voor de patiënt. De NFU, koepel van academische ziekenhuizen, zoekt uit waarom onzinnige zorg wordt geboden. Drie voorbeelden uit de praktijk.

Na nepnieuws moeten we nu ook op onze hoede zijn voor nepwedstrijden
In Brabant heerst al een paar dagen commotie, nadat onderzoek van Brabants Dagblad heeft uitgewezen dat de provincie miljoenen heeft besteed aan het kopen van een eretitel in een wedstrijd die geen wedstrijd was.

Plusteken achter artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Hoe het schaap uit de polder verdwijnt
Ruim 80 procent van de Nederlandse schapenboeren heeft geen opvolger klaarstaan. Jeljer Wynia is een van hen: zijn zoon zal de schapendynastie niet voortzetten. En dat snapt de Friese boer best.

Een sterk Europees leger, of toch de NAVO?

De politieke partijen strijden over de geopolitieke richting die Nederland dient in te slaan. VVD en CDA houden vast aan een transatlantische koers, mét de NAVO; PvdA en D66 menen dat Europa militair daarnaast veel zelfstandiger moet opereren.

Nederlandse militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade oefenen met Duitse Leopard-tanks in de omgeving van Bergen. Beeld anp

'Met een kunstbeen dans je straks beter'
Prothesen die mensen met hun gedachten kunnen aansturen en echt voelen. Dat is de droom van Hugh Herr. Donderdag ontvangt hij een eredoctoraat van de Universiteit Twente.

Verslaggeverscolumn: wie ziet de boze witte vrouw?

De kiezersgroep waar veel uit te halen valt, wordt over het hoofd gezien. Margriet Oostveen in Utrecht.

Hugh Herr beklimt met zijn prothesen een rotswand. Dat gaat hem beter af dan met zijn biologische benen. Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden