Volkskrant Ochtend: Ontmoeting Trump en Poetin is als een kooigevecht | Mam, hoe was de seksuele revolutie eigenlijk?

Goedemorgen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het Rotterdamse APM terminals, dat ook deze week nog kampte met de gevolgen van een digitale aanval, meermaals is gewaarschuwd voor de gebrekkige beveiliging van de ICT-systemen. Verder in de Volkskrant Ochtend: de wereldpolitiek is in een rauwe fase beland en dat is voelbaar op de bijeenkomst in Hamburg van de G20, en onze omgang met voeding heeft veel weg van een religie - inclusief profeten, duivels en heilige boeken.

Het Rotterdamse havengebied. Beeld Hollandse Hoogte
Het Rotterdamse havengebied.Beeld Hollandse Hoogte

Terwijl u sliep

Wereldleiders zoeken naar een nieuwe wereldorde, en dat is voelbaar op de G20-top

De wereldpolitiek is in een rauwe fase beland, schrijft onze Brusselse correspondent Arie Elshout. Trump en Poetin worden op hun lichaamstaal beoordeeld. De glorietijd van de globalisering is voorbij. Al probeert Merkel te redden wat er te redden valt.

Rotterdamse containerbedrijf vóór cyberaanval meermaals gewaarschuwd voor gebrekkige ICT-beveiliging

Het Rotterdamse APM Terminals, dat ook deze week nog kampte met de gevolgen van een digitale aanval, is meermaals gewaarschuwd voor de gebrekkige beveiliging van de ICT-systemen. De leiding van de terminals hield in 2016 nog verbeteringen tegen omdat men niet wilde dat het systeem even plat zou liggen voor een upgrade. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Provincie stemt in met harde milieueisen aan intensieve veehouderij in Noord-Brabant

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdagnacht tegen 1 uur na een lange vergadering ingestemd met verscherpte maatregelen tegen de intensieve veehouderij. Een meerderheid van het Brabantse parlement steunt de ingrijpende plannen van het provinciebestuur om onder meer versneld de ammoniakuitstoot van veestallen te verminderen en een halt toe te roepen aan de uitbreiding van de veestapel.

Rechtbank verwerpt bezwaar Hawaï over inreisverbod VS

De staat Hawaï heeft bij het gerechtshof geen versoepeling van het inreisverbod af kunnen dwingen. Hawaï wilde dat ook grootouders, ooms en tantes werden uitgesloten van het verbod. Het hof in San Francisco verklaarde vrijdag niet bevoegd te zijn om hierover te oordelen. Het inreisverbod houdt voorlopig dus stand.

Vandaag in het nieuws

De tweede en laatste dag van de G20 begint, en wederom worden er protesten in Hamburg verwacht. In Suriname viert de partij van president Desi Bouterse, tegen wie vorige week twintig jaar cel werd geëist vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden, haar 30-jarig bestaan. En in de ArenA vindt de allerlaatste editie van het populaire dancefeest Sensation plaats, met onder andere dj's Fedde Le Grand en Hardwell.

Aanraders van de redactie

Hoe een cyberaanval een gebrekkig beveiligd Rotterdams containerbedrijf platlegde (+)

Op 27 juni komen de kranen van het containerbedrijf APM in de Rotterdamse haven tot stilstand. Het is getroffen door een cyberaanval vanuit Oekraïne en krijgt de rekening gepresenteerd voor een gebrekkige digitale beveiliging.

Voeding is religie geworden - inclusief profeten, duivels en heilige boeken (+)

Onze omgang met voeding heeft veel weg van een religie, constateren Ianthe Sahadat en Ellen de Visser na ruim honderd afleveringen van de rubriek Beter/Eten. Er zijn profeten, duivels en heilige boeken. En als iemand de waarheid in twijfel trekt: 'Ophangen die vent!'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,00/week.

Bert Wagendorp: Als ik een oordeel zou vellen over de waarheid en werkelijkheid, komt er geen column meer (+)

Het meestbesproken moment uit de werkelijkheid van de afgelopen week was de valpartij van Cavendish na de elleboogbeweging van Sagan. De opnames werden uitentreuren opnieuw afgedraaid in de langzaamst mogelijke vertraging en iedereen die er ook maar iets over wilde zeggen, werd ondervraagd. En toen wisten we nog niks, over de ware gang van zaken.

'Ik voel me zo machteloos als ik de stier vanuit het publiek recht in de ogen kijk' (+)

'Vegan Streaker' Peter Janssen, die deze week werd opgepakt voor het verstoren van bijna 30 stierengevechten, doet zijn methode uit de doeken. 'In de wc van een café beschilderen we ons bovenlijf met watervaste stift.'

'Vegan Streaker' Peter Janssen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
'Vegan Streaker' Peter Janssen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Mam, hoe wás de seksuele revolutie nou eigenlijk? (+)

Eindelijk, nu ze zelf moeder is, durft schrijver Sarah Sluimer haar moeder te vragen hoe vrij het eraan toeging in die Franse commune.

Niet de regels, maar de patiënt moet weer centraal staan (+)

Behandelingen moeten zich wetenschappelijk bewezen hebben, is de richtlijn voor de Nederlandse zorg. De vader van Esma Linnemann is het bewijs dat meer oog voor de patiënt heilzaam kan zijn.

Sarah Sluimer en haar moeder Pauline Broekhoven. Beeld
Sarah Sluimer en haar moeder Pauline Broekhoven.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden