NieuwsVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Onrust onder personeel IND over beslissing Lili en Howick | De crisis? Die zou zo weer kunnen gebeuren

Goedemorgen. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is onrust ontstaan over het besluit van staatssecretaris Mark Harbers om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken voor de Armeense tieners Lili en Howick. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: net als 55 duizend andere Nederlanders kreeg Rick een maagverkleining. Wat doet dat met iemand?

Rick Hollander. Beeld Adrie Mouthaan
Rick Hollander.Beeld Adrie Mouthaan

Medewerkers IND voelen zich in hun hemd gezet door beslissing staatssecretaris over Lili en Howick
Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is onrust ontstaan over het besluit van staatssecretaris Mark Harbers om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken voor de Armeense tieners Lili en Howick.

Dit zijn de nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018
De nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018 zijn bekend. Middeleeuwen, koloniale oorlogen, de Gouden Eeuw, 19de-eeuwse politiek en nazisme. Dat is de ruwe indeling in de tijd die wordt bestreken door de vijf genomineerde boeken.

Voortrazende orkaan Florence eist al vijf doden
Orkaan Florence raast met vernietigende kracht over de Amerikaanse staten North en South Carolina. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een moeder en haar baby. Bijna 750.000 mensen hebben geen elektriciteit en de stad New Bern is voor een deel overstroomd. Het natuurgeweld zal waarschijnlijk nog dagen aanhouden.

Rwandese president Kagame besluit tot vervroegde vrijlating van politica Ingabire
De Rwandese politica Victoire Ingabire komt vervroegd vrij. Dat heeft het ministerie van Justitie in Rwanda vrijdagavond bekendgemaakt. Ingabire, die van 1994 tot 2010 in Nederland woonde, zit in Rwanda een celstraf van 15 jaar uit voor ‘terrorisme’ en ‘ontkenning van de genocide’.

Vandaag in het nieuws

Hij maakte een achtdaagse tocht op een surfboard van PET-flessen om aandacht te vragen voor plastic zwerfafval. Vandaag komt surfer Marijn Tinga aan in Scheveningen tijdens World Cleanup Day. De dalai lama opent in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de tentoonstelling Het leven van Boeddha.

Aanraders van de redactie

De vraag is niet of de crisis zich zal herhalen, maar wanneer en hoe: een reis langs de zes breukvlakken van de wereldeconomie
Tien jaar geleden bracht de val van Lehman Brothers het kapitalisme aan de rand van de afgrond. De vraag is niet of zoiets weer kan gebeuren, maar wanneer en hoe. Een tocht langs de zes breukvlakken van de wereldeconomie.

null Beeld Jasper Rietman
Beeld Jasper Rietman

Het koopkrachtplaatje is een vorm van tragische nepexactheid en een wanhopige poging het ongewisse toch in cijfers te vangen
Het koopkrachtplaatje is gelekt. Het lekken voor Prinsjesdag is een oud Haags gezelschapsspel dat aan het Binnenhof erg populair is, schrijft Bert Wagendorp. 'Frits Wester van RTL heeft er zijn hele carrière op gebouwd en er zijn faam aan te danken. De onthulling leert ons niets over zaken die anders verborgen zouden zijn gebleven, over vier dagen komt het nieuws toch naar buiten. Het is flutnieuws van de allerlaagste rang, journalistiek gemasturbeer.'

Waarom in Amerika wél meer vrouwelijke politici komen en wat Nederland daarvan kan leren
Je krijgt niet zomaar meer vrouwen in de politiek, je moet ze actief werven en ze trainen, stelt Julia Wouters. Nederland kan daarbij leren van de Amerikaanse aanpak.

Help, mijn kind heeft een depressie
Geen zin om te spelen, binnen willen blijven en zelfs dood willen; kinderen met een depressie vallen in Nederland veel te vaak tussen wal en schip. Artsen en ouders slaan alarm. ‘Ik heb echt gevreesd dat mijn 8-jarige kind zich van kant zou maken.’

null Beeld Jan Rothuizen
Beeld Jan Rothuizen

Rick Hollander verloor 50 kilo door zijn maagverkleining , maar zijn strijd duurt voort: ‘Het is niet zo dat we er een ziekte uitsnijden.’
Met 140 kilo en beginnende diabetes kreeg Rick Hollander een maagverkleining, net als al 55 duizend andere Nederlanders. Wat doet dat met iemand? En is het obesitasprobleem op te lossen met operaties?

Wat je óók allemaal kunt nemen voor 150 kilocalorieën (behalve ijskoffie)
‘Wanneer je wilt snoepen maar ook dorst hebt.’ Ionica Smeets viel bijna van haar fiets toen ze deze slogan op een grote poster zag staan. Je hebt luxeproblemen, je hebt eerstewereldproblemen en dan heb je nog het enorme probleem wanneer je wilt snoepen, maar ook dorst hebt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden