Volkskrant OchtendMaandag 15 april

Volkskrant Ochtend: Onderzoeker: van helft ziekenhuiszorg is niet bewezen dat het effectief is | Tienertoer, het ticket naar de vrijheid, wordt 50 jaar

Redactie
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Onderzoeker: van helft ziekenhuiszorg is niet bewezen dat het effectief is
Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Van 5 à 10 procent van de geleverde zorg is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze niets toevoegt.

NOCNSF stelt ethische commissie in na affaire-Eurlings
NOCNSF stelt een ethische commissie in die de sportkoepel advies moet geven bij integriteitskwesties. Aanleiding is onder meer de kwestie rond voormalig bestuurslid Camiel Eurlings en de mishandeling van zijn ex-vriendin. Eurlings weigerde ondanks de toenemende druk van binnen NOCNSF op te stappen, waardoor de sportkoepel reputatieschade opliep. Hij vertrok begin vorig jaar alsnog.

Onderzoek naar mogelijkheid grootste groene waterstoffabriek in Rotterdamse haven
De Rotterdamse haven wordt in de nabije toekomst mogelijk de locatie van de grootste ‘groene’ waterstoffabriek van Europa. Het Rotterdamse Havenbedrijf, chemiebedrijf Nouryon (de voormalige chemietak van AkzoNobel) en BP gaan onderzoeken of de raffinaderij van het oliebedrijf straks via groene waterstof met aanzienlijk minder CO2-uitstoot kan draaien.

Trouw: personeel UWV maakt veel fouten bij beoordeling
Personeel van het UWV maakt veel fouten bij het beoordelen wat voor werk mensen met een ziekte of beperking nog kunnen doen. Dagblad Trouw kreeg interne rapporten in handen, waarin staat dat bij één op de drie dossiers regelmatig aanleiding is om te twijfelen aan de uitkomst van de beoordeling.

Vandaag in het nieuws

De rechter doet uitspraak in kort geding door nabestaanden Nicole van den Hurk. De prestigieuze Pulitzerprijzen worden uitgereikt op de Columbia-universiteit in New York. En het achtste en laatste seizoen van de populaire HBO-serie Game of Thrones begint. Hier beantwoorden we de meest prangende vragen over de serie.

Sjoerd Repping. Beeld Kiki Groot
Sjoerd Repping.Beeld Kiki Groot

Aanraders van de redactie

Sjoerd Repping, de man die alle bewezen onzinzorg uit de ziekenhuizen moet schrappen
Sinds februari is Sjoerd Repping ‘kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ bij het Zorginstituut. Hij ziet het als zijn missie om een einde te maken aan de ‘onzinzorg’ in de ziekenhuizen.

Column Sheila Sitalsing: Lieve Koning,
Sheila Sitalsing richt zich tot koning Willem-Alexander, naar aanleiding van het bericht van de NOS over de afnemende populariteit van het koningshuis onder jongeren. ‘Ik weet ook wat u nog meer denkt: enquêtepaniek, daar staan wij boven.’

Tienertoer, het ticket naar de vrijheid, wordt 50 jaar: ‘Zo ver mogelijk weg, en zo laat mogelijk terug’
Vijftig jaar geleden ging de jeugd voor het eerst op tienertoer: met de trein, zonder pa en ma, het land in. ‘Je wist nooit helemaal zeker waar je uit zou komen’.

null Beeld

Parijs-Roubaix is het monument waar Gilbert in de nadagen van zijn carrière op aasde
Hij rekende zichzelf niet tot de favorieten. Het was pas zijn derde verschijning in de Hel van het Noorden. Op de wielerbaan van Roubaix dook Philippe Gilbert naar beneden en was hij medevluchter Nils Politt te snel af.

Christien Brinkgreve: ‘Doorgrond je eigen verlangens en angsten’
Waarom is zelfinzicht belangrijk?, wil Fokke Obbema van socioloog Christien Brinkgreve weten. ‘Omdat in ieder mens zowel vitaliteit als destructiedrang huist.’

Christien Brinkgreve. Beeld Jitske Schols
Christien Brinkgreve.Beeld Jitske Schols

Verslaggeverscolumn Margriet Oostveen: Hoe een beetje rondklooien big business kon worden
Verslaggeefster Margriet Oostveen is in Zwolle, bij de ‘TussenjaarBeurs’. Maar rondklooien, zoals Margriet Oostveen in haar tussenjaar deed is er niet meer bij. ‘Het ontbreekt kinderen van hoogopgeleide ouders aan weinig, behalve aan ongestructureerde tijd.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden