Volkskrant Ochtend: OM wil Nederlandse jihadisten voor terugkomst veroordelen en de CPB-doorrekening komt eraan

Goedemorgen. Het Openbaar Ministerie trekt alles uit de kast om Nederlandse jihadisten voor terugkomst veroordeeld te krijgen. Verder in het nieuwsoverzicht: Het CPB presenteert de doorrekening van de verkiezingsprogramma's en vandaag komt de eerste handdruk tussen de regering-Trump en de regering-Poetin.

Een beeld uit het kalifaat, via Twitter verspreid door de Nederlandse IS-strijder links op de foto.

Terwijl u sliep

OM wil Nederlandse jihadisten veroordelen voor terugkomst uit kalifaat
Het Openbaar Ministerie trekt alles uit de kast om Nederlanders die nu nog in het kalifaat vertoeven bij verstek veroordeeld te krijgen. Van alle 190 Nederlanders die volgens de inlichtingendienst AIVD in het strijdgebied zijn, worden strafdossiers aangelegd. Ook van vrouwen en kinderen vanaf negen jaar. Zelfs van strijders van wie de dood is gemeld op sociale media.

Franz Anton Stapf werd herdacht als Joods slachtoffer, maar blijkt nazi-fotograaf

Franz Anton Stapf staat als - Joods - oorlogsslachtoffer in de herinneringsboeken. Recent onderzoek toont echter aan dat hij een volbloed nazi was. De vanaf 1935 in Amsterdam actieve persfotograaf vocht na 1941 aan het Oostfront.

Komt er een universiteit in de Haarlemse koepelgevangenis?
Krijgt Haarlem een universiteit? Slapen er binnenkort studenten in de cellen van de voormalige koepelgevangenis in Haarlem? De plannen liggen klaar, de buurt is enthousiast en het college van burgemeester en wethouders steunt het project. Alleen de gemeenteraad ligt nog dwars.


Venezolaanse regering blokkeert CNN na reportage over verkoop paspoorten
Inwoners van Venezuela kunnen voorlopig niet meer naar de Spaanstalige CNN kijken. De regering heeft de nieuwszender uit de lucht laten halen omdat CNN 'de waarheid zou verdraaien'.

In de Nieuwe Kerkstraat, waar veel Joden wonen, heeft de WA eveneens huisgehouden. De Duitse fotograaf en in Amsterdam werkzame NSDAP-lid Franz Stapf, met Leica fototoestel, is ook op de commotie afgekomen en wordt aangesproken door een opgewonden omstander. Beeld BBWO2 / NIOD

Vandaag in het nieuws

Het Centrale Planbureau heeft de verkiezingsprogramma's doorgerekend en presenteert vanochtend de resultaten.

Martin Bosma van de PVV pleit vandaag in de Tweede Kamer voor het wettelijk vastleggen van de uiterlijke kenmerken van Zwarte Piet.

Vanavond spelen Ajax en AZ in de Europa League om een plek bij de laatste 16. AZ treft thuis Lyon, Ajax speelt uit tegen Legia Warschau.

AZ-speler Ben Rienstra (l) heeft de 1-0 gescoord in de wedstrijd tegen Zenit Beeld anp

Aanraders van de redactie

Doorrekenen programma's wekt zowel enthousiasme als weerzin op
Vandaag presenteert het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's. Een uitzonderlijk fenomeen dat zowel enthousiasme als weerzin opwekt. Waarom? (+)

Media en FBI mengen zich in de strijd tegen Trump
Drie journalisten van de The New York Times schreven dinsdag een lang verhaal over de betrekkingen tussen mensen uit het campagneteam van Donald Trump en uit diens directe omgeving met de Russische geheime dienst en vertegenwoordigers van Vladimir Poetin. Bert Wagendorp ziet de contouren zichtbaar worden van een ongekend schandaal. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Welgesteld oproer tegen de Amsterdamse erfpacht
Het plan van de gemeente Amsterdam voor een 'eeuwigdurende' erfpacht stuit op fel verzet van met name de eigenaren van duurdere woningen. Erpachtcontract? Woekerpolis! (+)

'Commerciële ingrediënten' zorgen voor behoud van kerk
Olaf Tempelman bericht tot aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart vanuit Vught over de stand van het land. In aflevering 8: de commercie redt de gezichtsbepalende kerk. (+)

'Ik denk dat we eeuwigdurend afkopen.' Beeld Freek van den Bergh/ de Volkskrant

Eerste ontmoeting Witte Huis en Kremlin op stapel
Het wordt de eerste handdruk tussen de regering-Trump en de regering-Poetin. Vandaag in Duitsland maakt Rex Tillerson, Trumps minister van Buitenlandse Zaken, kennis met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov.

Deze methode bezorgt zwevende kiezer zachte landingsbaan
Mark Rutte en Geert Wilders die tegen een debat met vijf lijsttrekkers zijn. GroenLinksers die voor Rutte stemmen omdat ze tegen Wilders zijn. Denk die een denkbeeldig tegengeluid weet te mobiliseren. De tegenstem is het helemaal. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden