Volkskrant Ochtend: Obama laat invloed Russen onderzoeken, en reactie Transvaal op Wilders-vonnis

Goedemorgen. De Amerikaanse president Obama laat onderzoeken wat de invloed van Rusland is geweest op de presidentsverkiezingen, zo berichtten we vannacht. We kijken vandaag ook met behulp van mooie kaarten naar hoe de Amerikanen in werkelijkheid hebben gestemd. Verder in deze nieuwsbrief: Volgens Bert Wagendorp is Nederland niet ziek, maar Geert Wilders wel. En: Diederik Samsom is murw geslagen door zijn eigen 'eerlijke verhaal'.

Obama en Trump in het wassenbeeldenmuseum in Rome. Beeld afp
Obama en Trump in het wassenbeeldenmuseum in Rome.Beeld afp

Terwijl u sliep

Obama onderzoekt invloed Russen op verkiezingen
President Obama laat een rapport opstellen over wat de Russen nu precies voor invloed hebben gehad in de Amerikaanse verkiezingen. Zijn opvolger Donald Trump zegt nog steeds niet te geloven dat ze zich ermee hebben bemoeid.

Veroordeelde Wilders voelt zich 'alleen maar sterker'
In reactie op zijn veroordeling is PVV-leider Geert Wilders doorgegaan met het beschimpen van de rechtbank. 'U heeft van miljoenen Nederlanders de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en eigenlijk iedereen veroordeeld. Niemand vertrouwt u meer.'

Jesse Puts stunt met WK-goud op 50 vrij
Zwemmer Jesse Puts heeft vrijdag bij de WK kortebaan in Windsor de wereldtitel gepakt op de 50 meter vrije slag. De 22-jarige Puts verraste de favorieten en tikte als eerste aan in 21,10 seconden. De houder van het Nederlands record (21,05) veroverde daarmee zijn eerste grote titel.

Giuliani geen minister
Rudy Giuliani wordt geen minister van Buitenlandse Zaken onder Donald Trump. Hij heeft laten weten geen interesse te hebben.

Jesse Puts Beeld afp
Jesse PutsBeeld afp

Vandaag in het nieuws

In Stockholm wordt vanavond de Nobelprijs voor de muziek uitgereikt. De Noorse koning schuift aan bij het banket. Bob Dylan niet, maar hij heeft wel een speech geschreven die voorgelezen wordt.

Gisteren hadden ze al een intense stare down, vanavond om half twaalf staan Badr Hari en Rico Verhoeven in de König-Pilsener-Arena in het Duitse Oberhausen tegenover elkaar in 'het grootste kickboksgevecht ooit'.

En in Zweden wordt vandaag het EK Handbal gehouden.

Aanraders van de redactie

Hoe heeft Amerika in werkelijkheid gestemd?
Op traditionele kaarten wordt de politieke voorkeur per gemeente of kiesdistrict aangegeven. Zo kleurden de Verenigde Staten rood, omdat een groot deel van het land op Trump stemde, een paar blauwe gebieden aan de Oost- en Westkust uitgezonderd. Op de alternatieve kaarten van de Franse sociaal-demograaf Jacques Lévy correspondeert elk punt met een bepaald aantal inwoners (+)

'Wilders weet zich goed als slachtoffer te verkopen'
De 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders kwam in 2014 hard aan in de Haagse buurten Transvaal en de Schilderswijk. Hoe valt hier het vonnis? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Murw geslagen actievoerder 'voor het eerlijke verhaal'
De PvdA heeft hij altijd gezien als een vehikel om zijn idealen te verwezenlijken, zoals Greenpeace dat ook was. Diederik Samsom streefde die idealen na met een tomeloze energie, maar het lukte hem niet als politiek leider profiel op te bouwen (+).

'Beste minister Plasterk, dit lijkt verdacht veel op een doofpot'
Peter Wierenga schrijft in een open brief aan minster Plasterk dat hij het gevoel heeft dat de inlichtingendiensten vooraf meer wisten over de moord op Theo van Gogh dan tot nu toe bekend is (+).

Kandidaat-lijsttrekker van de PvdA Diederik Samsom houdt een toespraak na het verliezen van de PvdA-lijsttrekkersverkiezing. Beeld anp
Kandidaat-lijsttrekker van de PvdA Diederik Samsom houdt een toespraak na het verliezen van de PvdA-lijsttrekkersverkiezing.Beeld anp

'Ik zou graag een Narcos-achtige serie van Mocro Maffia maken'
Ali B had eigenlijk helemaal geen tijd voor het nieuwe album dat zojuist verscheen. Want hij doet bepaald veel. En hij ziet, leest, reist en luistert ook bepaald veel. Ali is onze gids voor deze week (+).

Nederland is niet ziek, maar Wilders wel
Nederland is niet ziek, zei minister-president Rutte vrijdag. Hij reageerde op Geert Wilders, die eerder in een onsmakelijk filmpje had verklaard dat Nederland wel ziek is. Dit vanwege de veroordeling die hij vrijdagochtend voor de Amsterdamse rechtbank aan zijn broek had gekregen. Lees de volledige column van Bert Wagendorp (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden