Volkskrant Ochtend: Noord-Korea vuurt weer raket af | 'Nobelprijs voor grappig onderzoek' naar vloeibare kat

Goedemorgen. Noord-Korea heeft vrijdagochtend opnieuw een raket afgevuurd. De raket werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vloog in de richting van Japan. Verder in de Volkskrant Ochtend: IgNobelprijs voor onderzoek naar vloeibare kat en negen andere 'grappige wetenschappelijke onderzoeken' en agenten met een migratie-achtergrond zijn relatief vaker betrokken bij integriteitsschendingen. Wat maakt een agent gevoelig voor corruptie?

Een Hwasong-12-raket van Noord-Korea Beeld afp
Een Hwasong-12-raket van Noord-KoreaBeeld afp

Terwijl u sliep

Uitstoot zware industrie nauwelijks verminderd

De zware industrie in Nederland stoot nagenoeg evenveel broeikasgas uit als in 2005. In dat jaar werd een begin gemaakt met het Europese systeem van emissierechten voor broeikasgassen. Doel van dat systeem, het EU Emission Trading System (EU ETS), was bedrijven te laten betalen voor het uitstoten van broeikasgassen waardoor ze die uitstoot vanzelf zouden verlagen. Dat is nauwelijks bereikt.

Noord-Korea vuurt tweede raket af richting Japan
Noord-Korea heeft vrijdagochtend (lokale tijd) opnieuw een raket afgevuurd. Het nog niet geïdentificeerde projectiel werd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vloog in de richting van Japan. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in een spoedzitting bijeen vanwege de raket.

Kwart van zware rokers overlijdt voor 65e verjaardag; 7 procent van niet-rokers redt 65 niet

Ongeveer een kwart van de zware rokers overlijdt voor zijn 65e verjaardag, tegenover 7 procent van de niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos Instituut dat vrijdag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken, blijken gemiddeld 13 jaar korter te leven dan niet-rokers.

'Nobelprijs voor grappig onderzoek' naar vloeibare kat, stinkende kaas en vrouwelijke penis

Donderdagnacht werden voor de 27ste keer de IgNobelprijzen uitgedeeld. Bestemd voor echt wetenschappelijk onderzoek dat 'eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet'.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Ex-Beatle Ringo Starr brengt een nieuw album uit, met als prominente gastartiest Paul McCartney. Vanuit Hilversum besteden radio en televisie de hele dag aandacht aan de slachtoffers van orkaan Irma. En Air Berlin is te koop. Vandaag is de deadline voor biedingen.

Aanraders van de redactie

Wat maakt een agent gevoelig voor corruptie?

De cijfers van het WODC-rapport liegen er niet om: agenten met een migratie-achtergrond zijn relatief vaker betrokken bij omkoping en andere integriteits schendingen. Hoe komt dat? Vier mogelijke oorzaken op een rij (+).

Zwarte kinderhelden zijn ook in 2017 nog schaarser dan stoere meisjes in kinderliteratuur

'Als de uitgever ballen had gehad en Sjakie zwart was gebleven, zouden we nu vermoedelijk schande speken van de Sambo-achtige illustratie bij de eerste edities, maar hadden we er wel een zwarte kinderheld bij gehad', schrijft Sheila Sitalsing (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Straatpredikanten in Oeganda: Gods grondtroepen in de spits

De evangelische kerken rukken op in Oeganda en in de straten van de hoofdstad Kampala valt dat niet te missen (+). Op drukke kruispunten verkondigen predikers luidkeels Gods woord. 'Romeinen 6:23. Corruptie!'

Ruimtesonde Cassini krijgt vandaag zijn zeemansgraf in Saturnus' atmosfeer

Bijna twintig jaar lang verkende Cassini verre planeten en manen, maar nu is de brandstof van de stuurraketjes toch echt vrijwel op. Vandaag krijgt de ruimtesonde zijn zeemansgraf (+), door als een meteoriet te verbranden in de atmosfeer van Saturnus.

Straatpredikant Said Aminadabu tijdens de ochtendspits in de Oegandese hoofdstad Kampala. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Straatpredikant Said Aminadabu tijdens de ochtendspits in de Oegandese hoofdstad Kampala.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant

Dit worden de winnaars van het Nederlands Film Festival, volgens onze filmredacteur

Het was een rijk jaar voor de Nederlandse film: veel originele, gedurfde en ambitieuze producties. De leden van de Academy hebben dit jaar echt wat te kiezen. Filmredacteur Bor Beekman neemt alvast een voorschot op de kalverregen (+).

Verslaggeverscolumn: Een participatiesamenleving, een dode buurman en dan een nachtmerrie

'Eenzaamheid kan zich recht onder je ogen afspelen. Buurtgenoten deden wat ze konden en toch veranderde aan de situatie van meneer B. helemaal niets. Uit respect voor het individu vooral. En met een onvoorzien, afschuwelijk gevolg voor zijn buren: de lijkmaden uit B.'s woning dringen nu al dagen hun huis binnen.' Margriet Oostveen is in Santpoort-Zuid (+).

Dakota Fanning in Brimstone, de beste film van het jaar? Beeld
Dakota Fanning in Brimstone, de beste film van het jaar?Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden