Volkskrant OchtendDinsdag 10 december

Volkskrant Ochtend: Nieuwe wetgeving moet Europa eerste klimaatneutrale continent maken | Burgers VS stelselmatig misleid over Afghanistan

Redactie
Een vrachtwagen rijdt door middel van elektriciteitskabels. Beeld Bloomberg via Getty Images
Een vrachtwagen rijdt door middel van elektriciteitskabels.Beeld Bloomberg via Getty Images

Terwijl u sliep

Klimaatplan Europa gaat iedereen raken
Brussel gaat honderden miljarden investeren om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Er moeten onder meer 2 miljard bomen worden gepland en 1 miljoen laadpalen voor elektrische auto’s worden neergezet. De hele wetgeving gaat op de schop.

Geheime documenten: generaals en presidenten VS hadden geen flauw benul over Afghanistan
De Amerikaanse legertop en regering had geen greep op de Afghanistan oorlog, dat blijkt uit een pakket geheime documenten waar The Washington Post de hand op heeft gelegd.

Italianen, Spanjaarden en Japanners moeten het stellen zonder Holland marketing
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) sluit zijn kantoren in drie van de negen landen. Een financiële tegenvaller is de oorzaak.

Wetenschappers doen collectief aangifte tegen werkdruk: ‘Dit systeem is overleden’
De universitaire actiegroep WOinActie vraagt met een collectieve aangifte bij de arbeidsinspectie aandacht voor de hoge werkdruk op universiteiten. Meer dan tweehonderd universitair medewerkers en wetenschappers hebben zich gemeld bij de actiegroep met klachten over werkdruk en overbelasting.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Pompeo ontvangt zijn Russische ambtgenoot Lavrov. Alberto Fernández wordt beëdigd als de nieuwe president van Argentinië. En de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi verschijnt voor het Internationale Gerechtshof. Onze correspondent schreef een profiel van Suu Kyi.

Aanraders van de redactie

Het nieuwe treinstation van Casablanca, Marokko, wat het eindstation is van de HSL. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Het nieuwe treinstation van Casablanca, Marokko, wat het eindstation is van de HSL.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De hogesnelheidstrein naar Marokko’s toekomst
Marokko heeft als eerste Afrikaanse land een hogesnelheidstrein. De lijn staat voor de modernisering die Marokko doormaakt – in elk geval aan de oppervlakte. Wat merken de Marokkanen daarvan die met 300 km/u door hun land razen?

Lachgas verbieden? De Gamma heeft altijd nog wel een flesje spiritus staan
Lachgas is relatief onschuldig, concludeerde het RIVM nog in 2016. Nu, drie jaar later, piept de politiek wel anders. Daarom valt lachgas binnenkort onder de Opiumwet en wordt het verboden. Of het zal helpen? Columnist Jean-Pierre Geelen betwijfelt het, ‘de slag om drugs hebben we immers allang verloren.’

Hudson’s Bay trekt spoor van vernieling door detailhandel
Meerdere boze verhuurders, één woedende topkok, en een rechter die Hudson’s Bay verwijt dat het haar verplichtingen ‘ernstig en kennelijk moedwillig heeft geschonden’. Het kortstondige Nederlandse avontuur van de Canadese keten eindigt met een spoor van vernieling. En een rekening van 300 miljoen dollar.

Terwijl Zeeland bijna was bevrijd, werden in Renesse tien verzetsstrijders opgehangen
Tien Zeeuwse mannen worden in Renesse op 10 december 1944 geëxecuteerd. Als ze niet waren betrapt, was het eiland Schouwen-Duiveland misschien veel eerder bevrijd geweest, net als de rest van Zeeland. ‘Het was een ongelukkige, stomtoevallige samenloop van omstandigheden.’

Holland, de enige K-popzanger die uitkomt voor zijn homoseksualiteit, treedt op in Nederland
Homoseksualiteit is in Zuid-Korea een marketingtruc om K-popgroepen te promoten. Maar wee de K-popzanger die uitkomt voor zijn homoseksualiteit, zoals de 23-jarige ster Holland. Hij ontvangt haatmails en kan in eigen land niet optreden.

Op reis met Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk, die prachtig pleit voor de verbeelding
Verslaggever Toine Heijmans ging op stap met Olga Tokarczuk, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Vastberaden vertelde Olga over de wereld van de literatuur. ‘Schrijvers maken zich druk over de toekomst van de literatuur – maar niet als Olga vertelt. Dan wil je nog maar één ding: een boek’, aldus Heijmans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden