Volkskrant Ochtend: Nieuwe getuigen: Molukse kapers van trein bij De Punt moesten dood | Nederlands eerste hotel voor mensen zonder opvang

Goedemorgen. Drie voormalige officieren hebben zich als getuige gemeld in het proces over de treinkaping bij De Punt. Ook zij beweren dat militairen te horen kregen dat de Molukse kapers de bevrijdingsactie niet mochten overleven. Verder in de Volkskrant Ochtend: in gesprek met Denk-Kamerlid Farid Azarkan: 'Dit is niet hoe ik Nederland kende, mijn afkomst speelde nooit een rol. 

Terwijl u sliep

Getuigen: Molukse kapers van trein bij De Punt moesten dood

Drie voormalige officieren hebben zich als getuige gemeld in het proces over de treinkaping bij De Punt in 1977. Ook zij beweren, net als een anonieme oud-marinier vorig jaar, dat de militairen die destijds de gekaapte trein moesten bestormen de opdracht kregen dat de Molukse kapers de bevrijdingsactie niet mochten overleven.

Murat Isik wint Libris Prijs 2018 voor zijn vuistdikke tweede roman Wees onzichtbaar

Voor 'Wees onzichtbaar', zijn dickensiaanse roman over een jeugd in de Bijlmer, kreeg Murat Isik binnen een jaar de derde en definitieve onderscheiding. Volgens de schrijver is deze prijs de literaire Champions League.

null Beeld null

Beschikbaar inkomen groeit minder hard dan economie

De economie groeit harder dan het besteedbare inkomen van Nederlanders. Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt steeds krapper, omdat de hoeveelheid werkloze personen daalt en het aantal vacatures juist stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de Nederlandse economie in 2017.

Uitbarsting supernova verklaart het ‘abrupte einde’ van het jonge zonnestelsel

Het zonnestelsel is in zijn jonge jaren mogelijk getroffen door de uitbarsting van een nabije supernova. Het scheve baanvlak van de meeste planeten in het huidige stelsel, plus het feit dat het tamelijk bruusk eindigt, vormen hiervoor een aanwijzing.

Vandaag in het nieuws

President Trump maakt zijn besluit over de nucleaire deal met Iran om 20.00 uur bekend. Ook vanavond: de eerste halve finale van het songfestival, nog zonder Waylon. Die zit in de tweede, op donderdag. En wordt oppositieleider Nikol Pasjinjian de nieuwe premier van Armenië? Het parlement stemt.

Aanraders van de redactie

Vijf vragen over het treinkapingsproces: moordden de militairen in opdracht van de minister?

Drie nieuwe getuigen in het proces over de treinkaping bij De Punt bevestigen het verhaal van een anonieme marinier dat van hogerhand opdracht is gegeven dat de Zuid-Molukkers het niet mochten overleven. Hoe waarschijnlijk is dat?

De gastenlijst bij Poetins inauguratie toont hoe hij zijn Rusland graag ziet

Vladimir Poetin is maandag beëdigd voor een nieuwe termijn als president van Rusland. Onder de gasten waren bijzondere genodigden. De gastenlijst is een illustratie van Poetins ideale Rusland.

‘Ineens was er een obsessie met de islam. Dat is niet hoe ik Nederland kende’

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt V in een reeks interviews. Tweede Kamerlid Farid Azarkan (46): ‘Zeven of acht zetels voor Denk, dat moet wel lukken.’

Is dader steekpartij Den Haag een terrorist of een verward persoon?

Een man die met een mes de straat opgaat, drie slachtoffers maakt en in het Arabisch scandeert dat God groot is: de gebeurtenissen in Den Haag van afgelopen zaterdag roepen in Maastricht herinneringen op aan een half jaar geleden. Ook toen stak een Syriër in korte tijd drie mensen neer.

Waarom je dit jaar voor België moet zijn tijdens het songfestival

Bordje met kaas en leverworst al klaar? Pelpinda's check en het bier koud? De eerste halve finale van het songfestival is vanavond en de Volkskrant proefde alvast voor.

In Libanon blijft politiek ook anno 2018 in de familie

Afgelopen zondag konden Libanezen voor het eerst in negen jaar hun stem uitbrengen. De opkomst was belabberd.

Amerikaanse toestanden: Nederlands eerste hotel voor mensen zonder huis en opvang is een feit

Ik kende dit uit Amerika: de motels van de armen, die er kamers per week huren bij gebrek aan een echte woning. Dat Nederland nu ook zo'n hotel heeft, wist ik niet. Het is al zo succesvol, dat eigenaar Don denkt aan een keten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden