NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Nerveus Brussel vreest populistisch Italië | Zo transformeerde het Britse koningshuis van kil naar cool

Goedemorgen. Door hyperinflatie is papiergeld in Venezuela niets meer waard. Kunstenaars beschilderen bankbiljetten: ‘Door ze voor kunst te gebruiken, krijgt de bolivar tenminste weer waarde.’ Verder in uw ochtendnieuwsbrief: stond het Britse Koninklijk Huis na de dood van Diana nog te boek als kil en hopeloos verouderd, nu lijkt het één grote familie vol coolness. Hoe kan dat?

De Franse president Emmanuel Macron (links), de Britse premier Theresa May (midden) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld AFP
De Franse president Emmanuel Macron (links), de Britse premier Theresa May (midden) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Nerveus Brussel vreest populistisch Italië – uitgavendrift is ‘totale overmoed’ en ‘zelfdestructie’

Nu er in Rome een populistische regering in aantocht is, maken de Europese Unie en de financiële markten zich zorgen. Gaat de nieuwe regering met miljarden smijten?

Een miljoen woningen erbij in ruim tien jaar? Meer bouwen in groen en investeren in openbaar vervoer

Een miljoen woningen erbij in ruim tien jaar? Dat kan als de overheid meer mogelijkheden geeft tot bouwen in het groen en miljarden euro’s investeert in hoogwaardig openbaar vervoer.

Verdeeldheid over de Balkan, eendracht over Trump

Als Balkanberaad was de EU-top in Sofia weinig vruchtbaar. Europa blijft sterk verdeeld over uitbreiding. Inzake het Amerika van Donald Trump ontstond wel eensgezindheid, bleek donderdag. Vinden de Europese leiders een gemeenschappelijke weg?

Burgemeester Den Haag: As Soennah-moskee stopt met aanvragen subsidie

De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag zal geen subsidie van de gemeente meer aanvragen. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond gezegd tegen de gemeenteraad.

Vandaag in het nieuws

De strafzaak tegen Willem Holleeder wordt hervat, met zus Astrid in de getuigenbank. Hoe geeft Nederland de ontwikkelingsamenwerking vorm? Minister Sigrid Kaag presenteert haar nota. Russische president Poetin ontmoet bondskanselier Merkel in Sotsji.

Aanraders van de redactie

Alleen als kunst is geld nog iets waard in Venezuela

Zondag gaat Venezuela naar de stembus, maar het land verkeert in een diepe economische crisis. Door hyperinflatie is papiergeld niets meer waard. Kunstenaars beschilderen bankbiljetten of maken er wc-papier van.

De Venezolaanse grafisch vormgever José Leon (26) beschildert bankbiljetten die niks meer waard zijn door hyperinflatie. Beeld AFP
De Venezolaanse grafisch vormgever José Leon (26) beschildert bankbiljetten die niks meer waard zijn door hyperinflatie.Beeld AFP

Onderzoeker Corina Koolen: ‘De opmars van vrouwen in de literatuur is een fabeltje’

Waarom dringen toch zo weinig vrouwelijke auteurs door tot de eregalerij van de Nederlandse literatuur? Het is een vicieuze cirkel waar we allemaal aan mee doen, stelt onderzoeker Corina Koolen.

Als de EU niet naar Albanië komt, dan gaan de Albanezen wel naar de EU

In Tirana lijkt het of elke jongere hetzij illegaal in Europa heeft gewerkt, hetzij dat van plan is. Waarom vertrekt de jeugd uit dit voormalige ‘Noord-Korea van Europa’? Hier was toch de dooi ingetreden? ‘Als je bent zoals ik, is het hier klote.’

Blerim (20) wil weg uit Tirana: 'Als ik 25 ben, wil ik een huis, een vrouw, een mooie auto, een zoon en een horloge. Als ik in Tirana blijf, lukt dat nooit.’ Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Blerim (20) wil weg uit Tirana: 'Als ik 25 ben, wil ik een huis, een vrouw, een mooie auto, een zoon en een horloge. Als ik in Tirana blijf, lukt dat nooit.’Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Van kil tot cool: de zeven elementen die het imago van het Britse Koninklijk Huis verbeterden

Stond het Britse Koninklijk Huis na de dood van Diana nog te boek als kil, afstandelijk en hopeloos verouderd, twintig jaar later lijken de 92-jarige Elizabeth c.s. één grote familie vol coolness. Hoe kan dat? Zeven imagoverbeterende elementen.

De kwestie Kanye: wordt de rapper terecht zo afgebrand?

Na zijn Twitter-ode aan Trump en vermetele uitspraken over de slavernij werd producer en rapper Kanye West alom voor gek verklaard. Zonde: wie zijn woorden in hun context beschouwt, ziet relevante ideeën over zaken als groepsdruk en vrijheid.

Op zoek naar sissers, fluiters, naroepers, achternalopers. Omdat ze strafbaar zijn

'Een zaterdagavond serieus aan de slag tegen straatintimidatie. We zijn met veertien handhavers. We zoeken overtreders, het signalement is meestal ‘jongeman’ maar we sluiten niets uit, ook dames gaan wel eens over de schreef. Lastige mannen aanpakken is knap lastig', stelt Toine Heijmans in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden