volkskrant ochtendwoensdag 4 december

Volkskrant Ochtend: Negatieve rente is extra kostenpost voor zorginstellingen | De trieste affaire van de kinderopvangtoeslag

Een jeugdverpleegkundige aan het werk bij JGZ Zuid-Holland West in Leidschendam.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Een jeugdverpleegkundige aan het werk bij JGZ Zuid-Holland West in Leidschendam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Negatieve rente is extra kostenpost voor zorginstellingen
Ziekenhuizen, gehandicaptenzorgorganisaties en consultatiebureaus zijn sinds kort tienduizenden euro’s per jaar kwijt aan negatieve rente. Deze grote en middelgrote zorginstellingen moeten een vergoeding betalen aan Nederlandse banken over het kasgeld dat ze op hun bankrekening hebben staan. Vaak kunnen de zorginstellingen niet anders, omdat ze verplicht zijn voldoende reserves in kas aan te houden.

Impeachment Trump mogelijk dichterbij met publicatie vernietigend rapport
President Trump heeft zijn macht misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor politiek gewin en hij heeft bovendien het onderzoek hiernaar op ‘ongeëvenaarde wijze’ tegengewerkt. Dat schrijven de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in een rapport op basis van de 17 getuigenissenverklaringen van de afgelopen maanden.

Nieuwe opzet Nationale Wetenschapsquiz: goedkoper, maar diverser
Het kwam als een schok voor wetenschapsliefhebbers: na 25 jaar op televisie viel het doek voor de Nationale Wetenschapsquiz. In de Balie in Amsterdam komt het 27 december tot een officiële doorstart.

Nationale ombudsman: kabinet moet ingrijpen bij daklozenproblematiek
De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman roepen het kabinet op om verantwoordelijkheid te nemen in de huisvestings- en daklozenproblematiek. Dat doen de ombudsmannen in een brief aan premier Mark Rutte.

Vandaag in het nieuws

De trailer van de 25ste James Bondfilm, de laatste met Daniel Craig, verschijnt vandaag. In Colombia wordt landelijk gestaakt tegen corruptie en tegen de dalende koopkracht. Het Prins Claus Fonds reikt de jaarlijkse prijzen uit. Dit jaar zijn alle laureaten vrouwen.

Aanraders van de redactie

De trieste affaire van de kinderopvangtoeslag
Staatssecretaris Snel (Financiën) moet zich woensdag verantwoorden voor de kinderopvangtoeslagaffaire. Een hoofdpijndossier in drie bedrijven.

Column: De begrijpelijke bokkigheid van Johan Remkes zal olie op het vuur zijn
Vanuit conflict Duindorp doet Jean-Pierre Geelen verslag van onder zijn bureau, bij het geluid van sirenes en gebrom van de politiehelikopter. Maar het is niets nieuws onder de ondergaande zon van deze aangespoelde parel: ‘Na decennia van rellen waren gecontroleerde vreugdevuren het redelijk werkende compromis – tot de controle faalde.’

Topdrukte bij een van de sorteercentra van PostNL in Sassenheim. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Topdrukte bij een van de sorteercentra van PostNL in Sassenheim.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

PostNL maakt zich op voor de pakketgekte: ‘We dromen zelfs over pakketten’
PostNL had het al druk met Sint en Kerst, maar Black Friday en Cyber Monday zijn daar nog bijgekomen. In een sorteercentrum in Sassenheim is het postbedrijf druk bezig alle pakketjes dit jaar wél op tijd geleverd te krijgen.

De otter is terug: ‘Wát een geluksmoment!’
De kans om otters te zien in Nederland wordt groter. Dertig jaar geleden waren ze uitgestorven, nu zijn er 360 – een indicatie dat het water schoner is. Op zoek naar een otter in natuurgebied De Wieden. ‘Zag je dat?’

Meneer K. was tot zijn dood opperhoofd van het portiek
Hij woonde ruim veertig jaar op hetzelfde adres. Op een bovenwoning, altijd alleen, nors en levend volgens een vast ritme: boodschappen, vakantie, licht uit. Meneer K.

Verslaggeverscolumn: Emre had nog een surprise op pakjesavond: hij is homo
Emre is half Turks, volbloed Nederlander en homo. Via Instagram helpt hij jongeren uit de kast komen die ‘anders dan hij zijn vastgeklonken aan een cultuur waar jezelf zijn oneervol en levensgevaarlijk is.’ Hierdoor is hij nu ook nog Jongere van het Jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden