Volkskrant ochtendZaterdag 12 oktober

Volkskrant Ochtend: Nederlandse Syriëgangers in Koerdische kampen staan klaar om terug te keren | Juncker: ‘Ik ben er zeker van dat ik weg ben op 1 november. Maar het Verenigd Koninkrijk?’

Redactie
Vrouwen van IS-strijders in kamp Al-Hol. Beeld
Vrouwen van IS-strijders in kamp Al-Hol.

Terwijl u sliep

Nederlandse Syriëgangers pakken koffers om terug te keren
Nederlandse Syriëgangers die verblijven in de kampen Al Roj en Al Hol in Syrië bereiden zich voor op hun vertrek. Ze hebben hun koffers gepakt en plannen gemaakt voor het moment dat ze kunnen vluchten. Dat bevestigen Syriëgangers en hun familieleden tegenover de Volkskrant.

Inheemse betogers Ecuador willen geen dialoog met president
De belangrijkste inheemse organisatie in Ecuador heeft vrijdag het aanbod van president Lenín Moreno om in gesprek te gaan, verworpen. Moreno hoopte zo het al dagen escalerende geweld in het land tegen te gaan.

Turken nemen Amerikaanse militairen onder vuur
Amerikaanse troepen in de buurt van de Syrische grensstad Kobani zijn beschoten door Turks artilleriegeschut. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon vrijdag gezegd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Winterswijk, Den Bosch, Leeuwarden: de boerenprotesten zijn nog lang niet voorbij
Ze doken deze week op in Winterswijk, Den Bosch en Leeuwarden: de boze boeren, met hun tractor als symbool van protest. En Den Haag is nog lang niet van ze af.

Vandaag in het nieuws

De Arabische liga komt bijeen om de Turkse aanval op Noord-Syrië te bespreken. Japan zet zich schrap voor de tyfoon Hagibis, die naar verwachting vandaag aan land komt. En voor het eerst in 22 jaar bezoekt een Chinese president Nepal.

Jean-Claude Juncker: ‘Ik dacht Cameron te helpen door mijn mond te houden. Dat was een grote vergissing. Er zijn zo veel leugens verteld door de Brexiteers tijdens de referendumcampagne.’ Beeld Jiri Büller
Jean-Claude Juncker: ‘Ik dacht Cameron te helpen door mijn mond te houden. Dat was een grote vergissing. Er zijn zo veel leugens verteld door de Brexiteers tijdens de referendumcampagne.’Beeld Jiri Büller

Aanraders van de redactie

Jean-Claude Juncker: ‘Ik ben er zeker van dat ik weg ben op 1 november. Maar het Verenigd Koninkrijk?’
Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, neemt afscheid. Een gesprek over zijn grootste successen en mislukkingen (en waarom hij vooral Frans Timmermans zo graag op diens hoofd zoent).

Niko Koffeman, de ‘godfather’ van de Partij voor de Dieren, trekt aan veel touwtjes tegelijk
Met het vertrek van Marianne Thieme kijkt de Partij voor de Dieren nog meer dan voorheen naar Niko Koffeman, politiek brein en campagnestrateeg. Zonder hem was het succes van de partij ondenkbaar geweest, maar de ‘godfather’ van de groene beweging is ook omstreden. Want hoe zit het met zijn eigen belangen?

Uw smartphone richt nogal wat schade aan: kan dat niet eerlijker en duurzamer?
De smartphone die u na een paar jaar gebruik achteloos in een la laat verdwijnen, komt onder nogal problematische omstandigheden tot stand. Kan dat niet eerlijker?

Column: Erdogan kent de angst van de Europese Unie als geen ander
Wanneer iemand ‘ik laat me niet chanteren’ zegt, is oplettendheid geboden, schrijft Sheila Sitalsing. ‘Dus toen Donald Tusk vrijdagochtend manhaftig liet weten dat ‘wij ons niet laten chanteren’ door een Turk die met migranten dreigt, wist je: jawel, we laten ons wel chanteren. Altijd al.’

Vrouwenquotum: noodzaak of bemoeizucht?
De tijd van zachte maatregelen is voorbij, stelt de SER: alleen een verplicht vrouwenquotum brengt echte verandering. Goed idee, vindt oud-topman Jan Bout (73). Zakenvrouw Elske Doets (47) ziet grote bezwaren.

Eindelijk bevrijd van rijangst: ‘Ik voelde me wel een aansteller toen ik ging zitten bij de EMDR-therapeut’
Journalist Margot C. Pol haalde ruim tien jaar geleden in één keer haar rijbewijs, maar ­rijden, ho maar. Tot ze onlangs – zonder brokken –haar rijangst overwon.

null Beeld Adriaan van der Ploeg
Beeld Adriaan van der Ploeg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden