Volkskrant Ochtend: Nederlander betrokken bij grootschalige omkoping in Congo| Koeman, redder van Oranje?

Goedemorgen. Nederland zou meer werkvisa moeten verstrekken aan migranten uit zogenoemde 'veilige landen'. Dat stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. Zo wordt illegale migratie ontmoedigd. En Rotterdamse daklozen overlijden steeds minder vaak door geweld of zelfdoding, blijkt uit een onderzoek. Verder in de Volkskrant Ochtend: een interview met cultuurverslaggever Haro Kraak. 'Waarom zou je je neus ophalen voor dingen die in de samenleving spelen? Ook platte televisie is soms goed om te belichten.'

Ronald Koeman Beeld afp
Ronald KoemanBeeld afp

Terwijl u sliep

Advies: verstrek meer werkvisums aan migranten uit 'veilige landen'
Nederland zou meer werkvisa moeten verstrekken aan migranten uit zogenoemde 'veilige landen', stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in een rapport aan staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid). Zo wordt illegale migratie ontmoedigd en kunnen de juiste mensen worden aangetrokken voor moeilijk vervulbare vacatures.

Nederlandse adviseur betrokken bij grootschalige omkopingszaak in Congo
Een voormalige Nederlandse belastingambtenaar speelt een cruciale rol bij een bedrijf dat door de Amerikaanse justitie verdacht wordt van betrokkenheid bij grootschalige omkoping in Congo.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dan Gertler telefoneert terwijl hij op een mijngebied in Congo staat. Beeld Bloomberg via Getty Images
Dan Gertler telefoneert terwijl hij op een mijngebied in Congo staat.Beeld Bloomberg via Getty Images

Dakloze leeft niet langer, maar sterft wel minder vaak door moord en zelfmoord
Rotterdamse daklozen overlijden veel vaker aan moord en zelfdoding dan de gemiddelde bevolking, maar sinds hun leefomstandigheden zijn verbeterd is het aantal sterfgevallen door geweld en zelfdoding gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd door het European Journal of Public Health.

Trump beticht Democraten van 'on-Amerikaans' gedrag omdat ze niet voor hem klapten
President Trump heeft de Democraten van 'on-Amerikaans' gedrag beschuldigd, omdat ze weigerden voor hem te applaudisseren toen hij vorige week de successen van zijn regering opsomde in zijn 'State of the Union'.

Vandaag in het nieuws

Pia Dijkstra verdedigt vandaag in de Eerste Kamer opnieuw haar wetsvoorstel voor een actief donorregistratiesysteem, en de Russische president houdt zijn jaarlijkse toespraak in het parlement. Later vandaag: wordt het arrestatiebevel tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange opgeheven? De rechter beslist.

Aanraders van de redactie

Zakenman Dan Gertler verdiende miljarden aan de uitbuiting van Congo
De Israëlische zakenman Dan Gertler is alom omstreden: via listig politiek spel berooft hij Congo van zijn diamanten en grondstoffen. Zijn onderneming is miljarden waard en de directeur zetelt in... Nieuwkoop. (+)

Deze column hoort bij een beschamend mechanisme
Bert Wagendorp zegt het zelf maar even. 'Wij journalisten vermaken ons met tragische komedianten als Baudet en Wilders tot we het wel hebben gezien.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Plukt rechtse partij Lega de wrange vruchten van schietpartij in Marceta?
De Italiaanse man die zaterdag in het wilde weg op Afrikanen schoot in Macerata is actief lid van de rechtse partij Lega. Is dat schadelijk voor de partij van Salvini of juist niet? (+)

Ronald Koeman, redder van Oranje?
Ronald Koeman was voorbestemd voor het bondscoachschap, al is het maar omdat hij verder alles al heeft gezien en gedaan: gevoetbald voor en trainer geweest bij Ajax, PSV en Feyenoord. Gevoetbald in Oranje. Vandaag benoemt de KNVB hem tot bondscoach.

'Ik wil mensen graag laten zien wat er buiten hun bubbel afspeelt'
Columnist Peter Buwalda schreef eens dat de Volkskrant eigenlijk de Volkskraak zou moeten heten of de Haro. Zo veel artikelen kwam hij tegen van jong talent Haro Kraak. Over media en cultuur. Televisierecensies. Maar ook verhalen die als uitgangspunt hebben: wat maakt iets populair? Of: hoe wordt onze culturele consumptie beïnvloed door technologie? 'Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld een stuk geschreven over hoe Spotify door algoritmes onze smaak beïnvloedt', herinnert Kraak zich, 'en hoe we onbewust in die smaakfuik zwemmen. Ik vind dat soort tijdsgeest-onderwerpjes heel interessant.'

Oubollig versus fusion: de pannekoek is verwikkeld in een vurige tweestrijd
Er lijkt een strijd te ontbranden tussen het bewust oubollige pannekoekenhuis en het trendy restaurant met pannekoeken als concept - oftewel: pancakes & fine food. (+)

Verslaggever en tv-recensent Haro Kraak (30) Beeld Sanne de Wilde
Verslaggever en tv-recensent Haro Kraak (30)Beeld Sanne de Wilde
In de keuken van Restaurant Lots, voorheen pannekoekenrestaurant Den Tol, is de keuken in twee verschillende afdelingen verdeeld. Links de pannekoeken en rechts de andere gerechten op de kaart. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
In de keuken van Restaurant Lots, voorheen pannekoekenrestaurant Den Tol, is de keuken in twee verschillende afdelingen verdeeld. Links de pannekoeken en rechts de andere gerechten op de kaart.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden