Volkskrant Ochtend: Nederlander beperkt vatbaar voor populisme | Waarom Venezolanen hun land ontvluchten

Goedemorgen. De Nederlandse kiezer stemt meer uit overtuiging dan uit protest. Franse en Duitse kiezers zijn juist veel meer geneigd tot tegenstemmen. Dit blijkt uit een grootscheeps internationaal opinieonderzoek naar populisme. Verder in de Volkskrant Ochtend: waarom tienduizenden Venezolanen naar Brazilië zijn gevlucht, en festival Wonderfeel haalt klassieke muziek uit de stoffige concertzaaltjes naar de natuur.

Beeld afp

Terwijl u sliep

Nederlandse kiezer is beperkt vatbaar voor populisme, Fransen en Britten het vatbaarst
De Nederlandse kiezer stemt meer uit overtuiging dan uit protest. Franse en Duitse kiezers zijn juist veel meer geneigd tot tegenstemmen. Nederlanders willen een sterke leider die orde op zaken stelt, maar wel binnen de democratische spelregels.

Twee doden bij schietpartij Israëlische ambassade in Jordanië, Veiligheidsraad vandaag bijeen
Bij een schietpartij op het terrein van de Israëlische ambassade in Amman zijn zondag twee Jordaniërs gedood en vielen twee gewonden, onder wie een Israëliër. De VN-Veiligheidsraad wijdt vandaag een spoedzitting aan de uitbarsting van geweld in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Tv-recensie: Zomergast Hertzberger wordt gered door haar voorliefde voor 'gekkies'
'Nou, daar zitten we dan.' Presentator Janine Abbring tegenover Zomergast Rosanne Hertzberger, microbioloog en schrijver/columnist. Beiden verklaarden zich 'een beetje sceptisch over het decor'. Dat decor, ontworpen door Neal Groot en Koen Steger, bestond uit het dak van een camper die bijna onder water staat, tegen een blauwe wolkenlucht. Het duo werd omringd door zuiver H2O, had de gast wetenschappelijk vastgesteld.

Muziekfestival de Proms mag altijd pro-Brits eindigen, nu klinkt de Europese hymne
De Proms staan bekend om de laatste avond, waarop duizenden Britten met Union Jacks (en een knipoog) zwaaien terwijl een orkest patriottische klassiekers als Land of Hope and Glory en Rule, Britannia! speelt. Maar de eerste week van het vier weken durende muziekfestival in Londen is geëindigd in een morele overwinning voor de Europese Unie.

Vandaag in het nieuws

Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump, getuigt voor de Senaat over zijn Russische contacten. Na een extra raadsvergadering maakt Vlieland zijn nieuwe burgemeester bekend. En Macron, Merkel en Poetin overleggen telefonisch over de crisis in Oost-Oekraïne.

Jared Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Trump.Beeld anp

Aanraders van de redactie

Populisme-expert Cas Mudde: 'Proteststemmen zijn niet per definitie populistisch'
Nederlanders, Britten en Fransen willen een 'sterke leider die orde op zaken stelt', blijkt uit een groot onderzoek naar populisme. Dat betekent nog niet dat zij tegen de democratie zijn, reageert populisme-expert Cas Mudde.(+)

De vreugdetranen bleven maar komen: Groenewegen sprint naar eerste Nederlandse sprintzege sinds 1998
De vreugdetranen bleven maar komen na zijn koninklijke sprint op de klinkers van de Champs Élysées. Vergeten waren de twijfels, de frustratie, de kritiek, het ongeduld en de wetenschap dat het telkens net niet genoeg was.(+)

Waarom journalisten Trump magische manipulatieve krachten toedichten
17 onwaarheden telde de Canadese krant Toronto Star in het interview met Donald Trump in The New York Times. Is het nou strategie of stomheid? Amerikaanse journalisten hebben de neiging om Trump magische krachten toe te dichten in het bespelen van de media. Maar volgens columnist Loes Reijmer is dat gewoon journalistieke zelflegitimatie.(+)

Dylan Groenewegen viert zijn overwinning tijdens de eenentwintigste etappe van de Tour de France tussen Montgeron en Parijs.Beeld anp

Waarom Venezolanen massaal het land ontvluchten
Terwijl Venezuela de week van de waarheid wacht, zijn tien duizenden inwoners al gevlucht naar Brazilië. 'Moet je ons nu eens zien. We zijn het uitschot van Latijns-Amerika.'(+)

Geen stijve concertzaaltjes, Wonderfeel brengt klassieke muziek in de natuur
Wonderfeel is écht sympathiek, maar klassiek in de natuur gaat toch niet helemaal vanzelf. Een festival voor de 'beleving', niet voor muzikale wereldprestaties.(+)

Inpluggen op de Saharastroom en Noordzeewind
Op volle zee waait het een stuk harder dan op land. En in de woestijn brandt de zon feller dan in Nederland. Aflevering 2 van de Groene Revolutie: duurzame energie uit Saharazon en Noordzeewind.(+)

Op het klassiek muziekfestival Wonderfeel.Beeld Foppe Schut
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden