Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Nederland wijst een vijfde Syrische asielzoekers uit Turkije-deal af om denkbeelden | Wat maakt de bieb in Den Helder zo goed?

Goedemorgen. Ongeveer een vijfde van de Syrische vluchtelingen die worden voorgedragen voor asiel in Nederland via de zogenoemde Turkije-deal, valt af wegens extremistische sympathieën of omdat hun denkbeelden niet stroken met Nederlandse waarden. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: de beste bibliotheek ter wereld staat in... Den Helder. Wat maakt deze bieb zo goed?

Bibliotheek School 7 in Den Helder is uitgeroepen tot de beste bibliotheek ter wereld. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Eenvijfde Syrische asielkandidaten zal worden afgewezen vanwege hun extremistische sympathieën of conservatieve overtuiging

Ongeveer een vijfde van de Syrische vluchtelingen die worden voorgedragen voor asiel in Nederland via de zogenoemde Turkije-deal, valt af wegens extremistische sympathieën of omdat hun denkbeelden niet stroken met Nederlandse waarden, zoals de gelijkheid tussen man en vrouw. Dat stelt Paul van Musscher, landelijk portefeuillehouder vreemdelingenzaken en migratiecriminaliteit bij de politie.

FNV wil naar rechter om payrolling bij omroepen: ‘Constructie veroorzaakt tweedeling op de werkvloer’

De vakbond FNV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten bereiden een rechtszaak voor tegen een of meer omroepen die journalisten inhuren via een payrollbedrijf. Die constructie veroorzaakt in toenemende mate ‘een tweedeling op de werkvloer’, vinden ze.

Spotify en Apple Music krijgen er een serieuze concurrent bij: YouTube Music

Voor een tientje per maand toegang tot een vrijwel onbeperkte bak met muziek die overal en altijd kan worden afgespeeld en een gratis variant met advertenties. Met YouTube Music gaat Google de concurrentie aan met Spotify en Apple Music

Toeristen geven meer geld uit aan toeristische sector Nederland

Toeristen geven steeds meer geld uit aan de toeristische sector in Nederland. In totaal besteedden ze vorig jaar 82,1 miljard euro. Dat is een groei van 6,9 procent ten opzichte van 2016, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Vandaag in het nieuws

De Pakistaanse islamitische partij TLP begint een mars tegen de cartoonwedstrijd van Geert Wilders. Tijdens PSV- BATE zal de politie het centrum van Eindhoven ‘afsluiten’, als onderdeel van de cao-acties. Het 75ste filmfestival van Venetië opent met de biopic First Man over Neil Armstrong. Hoofdrol: Ryan Gosling.

Aanraders van de redactie

Politiechef Paul van Musscher: ‘Ook vanuit Nederland wordt de mensensmokkel uit Afrika aangestuurd’

Mensensmokkelaars zijn steeds beter georganiseerd en worden steeds gewelddadiger. Paul van Musscher, landelijk portefeuillehouder migratiecriminaliteit en Haagse politiechef: ‘We hebben de morele verantwoordelijkheid om dit prioriteit te geven.’ 

De beste bieb ter wereld is een huiskamer in Den Helder

De bibliotheek van Den Helder is uitgeroepen tot de beste van de wereld. Een oppepper voor de marinestad die al tien jaar werkt aan de revitalisering van het centrum.

Het behoort tot de nationale mythen dat dit het land is van gelijke kansen voor iedereen

Nu de minister de stagediscriminatie beu is, komen er heuse maatregelen, denkt columnist Sheila Sitalsing. ‘Bedrijfsbezoeken. Trainingen. Een meldpunt. Een keihard, genadeloos actieplan dat in de directeurskamers rillend zal worden ontvangen. Dat zal ze leren,’ schrijft Sitalsing.

Sofia Gubaidulina.

Sofia Goebaidoelina gelooft nog steeds in de ‘verkeerde’ weg

De Sovjetcomponistenbond sprak in de jaren zeventig een banvloek uit over de ‘waanzinnige’ muziek van Sofia Goebaidoelina. Maar de componist ging natuurlijk stug door, en brengt nu, op haar 86ste, een nieuw stuk.

Journalisten via payrollconstructies ingehuurd door omroepen: ‘Van die 16 euro hield ik netto zo’n 8 euro over’

Omroepen huren journalisten in via een payrollconstructie. Dat zorgt voor een tweedeling op de werkvloer, zeggen de bonden. Voor de journalist zijn de gevolgen groot: geen zekerheid en lage lonen.

Voor het opsluiten van kinderen bestaat al 35 jaar een alternatief

‘Beste meneer/mevrouw. Onlangs heb ik samen met een vriend een paar spullen uit uw winkel meegenomen zonder te betalen. Ik weet dat dit niet mag en dat u hier verlies aan maakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.