Volkskrant OchtendZaterdag 7 september

Volkskrant Ochtend: Nederland stak miljoenen subsidie in dubieuze denktank | Oranje overklast Duitsland en zet forse stap op weg naar EK 2020

null Beeld

Terwijl u sliep

Nederland stak miljoenen subsidie in dubieuze denktank
Nederland heeft jarenlang miljoenen euro’s gestoken in een denktank waar sprake was van hoge salarissen, misbruik van subsidiegeld en vriend­jespolitiek. Deze in Genève gevestigde ngo voor het promoten van handel en duurzame ontwikkeling kreeg de afgelopen ruim twintig jaar in totaal 25 miljoen euro Haagse subsidie.

Oranje wint na opwindende tweede helft van Duitsland en zet forse stap op weg naar EK 2020
Nederland zet een forse stap op weg naar het EK van 2020, door in Hamburg rivaal Duitsland met duidelijke cijfers te verslaan.

Donyell Malen heeft de 2-3 binnengeschoten en viert dat met Wijnaldum en Babel. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Donyell Malen heeft de 2-3 binnengeschoten en viert dat met Wijnaldum en Babel.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Weggestuurde architect: plan Binnenhof was sober en geheel binnen budget
De afkoopsom van 2,7 miljoen euro voor de weggestuurde toparchitect Ellen van Loon brengt de gemoederen rond de renovatie van het Binnenhof nog niet tot bedaren. Van Loon vindt dat ze vals is beschuldigd van een wanprestatie en dat er ‘bewust is gelekt’ om haar weg te krijgen. Met de onthulling van haar afgekeurde ontwerp, via de NOS, hoopt zij haar naam te zuiveren.

Nadal blijft op koers voor vierde eindzege in New York
Rafael Nadal heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van de US Open. De Spaanse tennisser versloeg de Italiaan Matteo Berrettini in drie sets

Vandaag in het nieuws

Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent vandaag zijn deuren als Herinneringscentrum. Lees daar vooral dit verhaal over. Op het filmfestival van Venetië worden de prijzen uitgereikt.

Aanraders van de redactie

Hoe een denktank voor duurzame handel ten onder ging aan luxe (en falend toezicht)
De ceo van een ngo die duurzame handel moet bevorderen blijkt het niet zo nauw te nemen met de regels. Het resulteert erin dat de vier grootste donoren, waaronder Nederland, hun handen van de organisatie aftrekken. Maar treft niet ook de raad van toezicht blaam?

De Karipuna-indianen in de Amazone hebben weinig in handen om de afbraak van het regenwoud te stoppen
De beste hoeders van het woud, worden ze genoemd. Maar de Karipuna-indianen in de Amazone hebben weinig in handen om de afbraak van het regenwoud te stoppen. En daar is niet alleen de regering Bolsonaro schuldig aan. Ook Europa speelt een rol.

null Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen

Margaret Atwood zou geen vervolg schrijven op The Handmaid’s Tale, maar ze deed het toch. Waarom?
Tientallen jaren weigerde Margaret Atwood een vervolg te schrijven op The Handmaid’s Tale. Nu ligt het er toch; dinsdag is de wereldwijde lancering. Wat hield haar tegen? En waarom veranderde ze van gedachten?

75 jaar bevrijding: wat de kennis over het geheugen betekent voor de verhalen van ooggetuigen
Komende week is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland begon. Komend jaar vertellen 75 ooggetuigen in de Volkskrant hoe zij die hebben beleefd. Hoe betrouwbaar zijn de herinneringen van die 80-plussers?

Column Sheila Sitalsing: Airbnb’s in elke straat, rolkoffertjesterreur, Chinezen in de voortuin – kan het stoppen?
‘Toen reizen alleen voor de rijken was, gold het fenomeen toerisme niet als groot maatschappelijk probleem, maar nu ook niet-rijke mensen zich massaal zijn gaan verplaatsen om zich op vreemde plekken te bezondigen aan misdragingen, groeit het ongenoegen,’ constateert Sheila Sitalsing.

Hoeveel geeft Nederland in vergelijking uit aan onderwijs?
Minister Van Engelshoven zei bij de opening van het academisch jaar dat Nederland relatief veel investeert in het hoger onderwijs. Wij vroegen ons af: ten opzichte van welke landen dan? En: wat zijn de andere belangrijke trends?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden