ochtendnieuwsbrief28 juni 2019

Volkskrant Ochtend: Nederland is in huidig tempo pas na 280 jaar van gas af | De ‘wurgvrede’ van Versailles krijgt na honderd jaar pas glans

Een installateur sluit in Utrecht een pompinstallatie aan, met rechts de boiler voor 300 liter. Beeld Hollandse Hoogte

Terwijl u sliep

Nederland is in huidig tempo pas na 280 jaar van gas af
De door het kabinet zo vurig gewenste energietransitie is nog amper op gang. Vorig jaar namen slechts een kleine 10 duizend Nederlandse huishoudens vrijwillig afscheid van hun gasaansluiting. In het huidige tempo duurt het nog ruim 280 jaar voordat Nederland van het gas af is.

Rechter snijdt farmaceut de pas af bij prijsopdrijving medicijn
De rechter heeft farmaceuten de pas afgesneden bij een omstreden manier waarop zij de prijs van medicijnen opdrijven. Het gerechtshof van Arnhem oordeelde vorige week in hoger beroep dat zorgverzekeraar Menzis terecht weigert een middel van farmaceut MSD om cholesterol te verlagen te vergoeden. Het middel was twintig keer duurder geworden dan de oude combinatie van twee losse medicijnen.

Congres VS akkoord met 4,6 miljard dollar voor aanpak migratie
Het Amerikaanse Congres heeft donderdag met spoed een pakket van 4,6 miljard dollar goedgekeurd om de migratiecrisis aan de Mexicaanse grens aan te pakken. Daar vonden recent verschillen drama’s met kinderen plaats.

Jonathan Ive, ontwerper van iPhone en iMac, verlaat Apple
Jonathan Ive, de man die iPhone, iPad en iMac ontwierp, vertrekt na bijna dertig jaar bij Apple. Hij begint een eigen bedrijf dat ‘LoveFrom’ zal heten. Te wanhopen hoeft Apple niet: het wordt een belangrijke klant van Ive’s nieuwe bedrijf, laat het technologieconcern in een verklaring weten.

Vandaag in het nieuws

Werknemers in de metaal- en technieksector staken vandaag in het hele land, met als een van de eisen 5 procent meer loon. In Maastricht doet de rechter uitspraak in de zaak tegen een Heerlenaar (61) die in maart zou hebben gedreigd PVV-leider Wilders te doden. En in Osaka komen de leiders van de G20 bijeen.

Aanraders van de redactie

Waarom Xi Jinping graag een akkoord wil met Trump... (maar het niet gaat sluiten)
Alle ogen zijn de komende dagen gericht op de zijkamers van de G20-top in Japan. Gaan daar de Chinese president Xi en zijn Amerikaanse collega Trump hun handelsoorlog bijleggen? Wie in de huid van Xi kruipt, voelt de tweestrijd.

Xi Jinping komt aan in Osaka, Japan. Beeld AP

De ‘wurgvrede’ van Versailles krijgt na honderd jaar pas glans
Lange tijd gold de ‘wurgvrede’ van Versailles, die Duitsland precies honderd jaar geleden werd opgelegd, als een belangrijke oorzaak van de Tweede Wereldoorlog. Maar onder historici kantelt het beeld: de vrede bracht ook goeds, waarvan ­Europa zelfs nu nog de vruchten plukt. Het verdrag bezien vanuit drie momenten in de tijd.

Column: In de surveillancemaatschappij is het alle ballen op de pechgroep
‘Verwonderadres, is nieuwspraak uit de permanentetoezichtmaatschappij’, schrijft Sheila Sitalsing. Met het woord wordt een huis bedoeld waarin mensen wonen die ‘mogelijk verdacht’ worden beschouwd door fraude- en misbruikbestrijders. De controles van deze ‘verwonderadressen’ komen toevallig voornamelijk voor in ‘probleemwijken’. Een kwalijke zaak, want door alle ballen op de pechgroep te richten, komen de criminelen uit de mazzelgroep fluitend weg, aldus Sitalsing.

Zo voorkomt ProRail dat de treinrails kromtrekken door de hitte
Op snikhete dagen kunnen de rails kromtrekken. Inspecteurs trekken er daarom deze week op uit om de kwetsbaarste plekken te checken. ‘Ze staan zo gespannen als een elastiekje.’

Geweldige acteerprestaties en veel maatschappelijk engagement: onze top-10 van theaterseizoen 2018-2019
Van onbewust racisme tot de klimaatcrisis, van robotseks tot Angela Merkel: het kwam allemaal voorbij in theaterseizoen 2018-2019. De gemene deler? Grootse acteerprestaties en engagement.

Ariane Schluter en Hannah Hoekstra in People, Places and Things.Beeld Foto Sanne Peper

Verslaggeverscolumn: De Spanjaarden (géén gastarbeiders) moeten de Zeeuwse economie komen redden
‘De eerste gastarbeiders die naar Nederland kwamen, waren Italianen en daarna kwamen de Spanjaarden, vanaf 1961, de rest is geschiedenis’, schrijft Toine Heijmans. Vandaag herhaalt die geschiedenis zich in Hulst, waar personeel uit Valencia zorginstelling Tragel is komen versterken. Een uiterst belangrijk verschil? Het gaat hier niet om gastarbeiders. Zoals de Spanjaarden zelf aangeven: ‘We willen niet als apart gezien worden. We willen erbij horen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden