Volkskrant Ochtend: Nabestaanden omgekomen militairen woedend op Defensie | Man rijdt met busje in op voetgangers Toronto, zeker 10 doden

Goedemorgen. De nabestaanden van drie omgekomen militairen zijn woedend op het ministerie van Defensie vanwege de 'beschamende schadevergoeding' die hun wordt geboden. Ze hekelen de 'kille, zakelijke en afstandelijke' houding van juristen en ambtenaren. Verder in de Volkskrant Ochtend: in Toronto is gisteravond een busje op voetgangers ingereden. Er zijn daarbij zeker tien doden gevallen en vijftien personen gewond geraakt. De bestuurder van het busje is aangehouden, over zijn motief is nog niets bekend.

Nederlandse commando's van het Korps Commando Troepen tijdens een patrouille richting de stad Bakal. Beeld ANP
Nederlandse commando's van het Korps Commando Troepen tijdens een patrouille richting de stad Bakal.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Nabestaanden omgekomen militairen Mali woedend op Defensie vanwege 'kille' houding en 'beschamende schadevergoeding'

De nabestaanden van drie militairen die in 2016 omkwamen in Ossendrecht en Mali zijn woedend op het ministerie van Defensie vanwege de 'beschamende schadevergoeding' die hun wordt geboden. In brieven aan minister van Defensie Ank Bijleveld, in bezit van de Volkskrant, uiten ze hun onvrede over de 'kille, zakelijke en afstandelijke' houding van juristen en ambtenaren.

Poolse migranten integreren moeilijk in Nederland, maar zijn toch steeds vaker van plan om te blijven

De Poolse arbeidsmigranten in Nederland hebben relatief weinig contact met autochtone Nederlanders, trouwen overwegend in eigen kring, werken harder dan andere werknemers tegen een lager inkomen, leven vaak in armoede, maar oordelen toch positief over Nederland, en zijn ook steeds vaker van plan om hier te blijven wonen.

ChristenUnie en GroenLinks willen 'hate crimes' zwaarder bestraffen

Directe aanleiding voor de samenwerking van Gert-Jan Segers en Kathelijne Buitenweg is het vandalisme bij het Joods restaurant HaCarmel in Amsterdam. De bescherming van minderheden zou 'het fundament van de rechtsstaat' zijn. Maar er is ook kritiek op het plan.

Busje rijdt in op voetgangers Toronto: tien doden, motief dader onduidelijk

De politie van Toronto tast nog in het duister over het motief van de chauffeur die maandag met een wit busje inreed op voetgangers op een druk kruispunt. Het dodental is opgelopen tot tien, 15 personen raakten gewond. Volgens de politie lijkt alles erop te wijzen dat de chauffeur met opzet handelde.

Vandaag in het nieuws

Voor het eerst is iemand (staatssecretaris Menno Snel) van het Nederlandse kabinet bij de herdenking van de Armeense genocide. Turkije is ontstemd. De Amerikaanse president Trump ontvangt zijn Franse ambtsgenoot Macron in het Witte Huis. En weer gaat de partner van de KLM staken voor meer loon. Een kwart van de vluchten valt uit.

2017. Kim Jong-un op een onbekende locatie in Noord-Korea. Beeld AP
2017. Kim Jong-un op een onbekende locatie in Noord-Korea.Beeld AP

Aanraders van de redactie

'Veel Nederlanders hebben nooit een Pool van dichtbij gezien'

Onbekend maakt onbemind. En dat is precies de reden dat veel Nederlanders vooroordelen koesteren tegen Poolse arbeidsmigranten. Zijn we als natie dan vergeten hoe belangrijk de Polen sinds de Tweede Wereldoorlog voor ons zijn geweest? (+)

Wat General Motors was voor Flint, Michigan, is het gevangeniswezen voor Veenhuizen

Opnieuw vreest gevangenisdorp Veenhuizen de sluiting van een justitiële instelling. Minister Dekker bezoekt penitentiaire inrichting Esserheem, maar kan de zorgen niet wegnemen. (+)

De Esserheem gevangenis in Veenhuizen Beeld Harry Cock
De Esserheem gevangenis in VeenhuizenBeeld Harry Cock

'Mensenrechten' klinkt heel belangrijk, maar vooral als iets waarvan je altijd kunt zeggen: nu even niet

Kim Jung-un houdt 25 miljoen inwoners gevangen in het grootste concentratiekamp uit de geschiedenis. Maar Trump kan het met hem niet hebben over mensenrechten. Wat is dat woord 'mensenrechten' eigenlijk nog waard? (+)

Grenspensionado betaalt twee keer belasting door verschillende belastingregimes in de EU

Gelijke behandeling van EU-burgers geldt niet voor gepensioneerden. Ze kunnen bruto hetzelfde pensioen krijgen, maar netto kan het verschil honderden euro's zijn. Oorzaak: verschillende belastingregimes in de EU.

Oud-voetballer Evgeniy Levchenko: 'Ik wilde stoppen met voetballen en vrachtwagenchauffeur worden'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Oud-speler van Vitesse Evgeniy Levchenko: 'In Rusland is het: de man verdient het geld, de vrouw geeft het uit. In Nederland vinden ze: je koopt je vrouw niet.'

Reality-Hagenees Gerrit wil geen nepnieuws meer verzinnen

Gerrit Beljaards maakte, net zoals Dotan, nep-accounts aan om aandacht te krijgen. Op een gegeven moment zond hij zelfs gelogen persberichten uit. 'Maar als je jezelf daarna honderd keer per dag gaat googlen om te kijken of je er nog toe doet, dan wordt het ongezond'. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden