Volkskrant Ochtend: Nabestaanden in Mali omgekomen militairen klagen Defensie aan | Volg de verkiezingen live

Goedemorgen op deze verkiezingsdag. Hoe groot worden de lokale partijen? Hoe klein de PvdA? En wordt D66 afgestraft voor regeringsdeelname? De gemeenteraadsverkiezingen van vandaag zullen het politieke landschap opnieuw veranderen. En wat is het resultaat van het voorlopig laatste referendum? Wilt u niets missen, volg dan ons liveblog. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: de nabestaanden van de in Mali omgekomen militairen klagen Defensie aan. 'Dit is de enige genoegdoening die we nog kunnen krijgen.'

Vrijwilligers telden de stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Vandaag mogen zij weer aan de slag. Beeld anp

Terwijl u sliep

Informatie uit het rapport over de dood van twee militairen in Mali leidt tot aangifte tegen het ministerie van Defensie
De ouders van twee militairen die in 2016 omkwamen bij een mortierongeluk in Mali doen volgende week aangifte tegen het ministerie van Defensie en een nog onbekend aantal Defensiemedewerkers vanwege dood door schuld.

Live - Eerste stembussen open: hoe groot worden de lokale partijen?
Hoe groot worden de lokale partijen? Hoe klein de PvdA? Wordt D66 afgestraft voor regeringsdeelname? En wat is het resultaat van het voorlopig laatste referendum? De gemeenteraadsverkiezingen van vandaag zullen het politieke landschap opnieuw veranderen. Volg het laatste verkiezingsnieuws in dit liveblog.

Baudet wantrouwt vrijwillige stemmentellers - is zijn zorg terecht?
Geknield op de grond tussen stapels papier naar kleine, rood gekleurde vakjes speuren. Duizenden Nederlanders gaan komende woensdag hun avond zo besteden. Zij tellen de miljoenen stemmen die worden uitgebracht. FvD-leider Thierry Baudet liet maandag weten die stemmentellers te wantrouwen. 'Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Zomaar mensen die zich via de gemeente hebben aangemeld.' Is zijn zorg terecht?

Rechter: niemand staat boven de wet, ook president Trump niet
In een rechtszaak die is aangespannen door één van de vrouwen die beweert seksueel te zijn lastiggevallen door Donald Trump, heeft de rechter bepaald dat de president niet immuun is voor vervolging. Die uitspraak vergroot de kans op een rechtszaak tegen de president, ook voor de andere vrouwen die hem beschuldigen van seksueel wangedrag.

Vandaag in het nieuws

Op het station van Castricum kan al sinds middernacht worden gestemd. Op de meeste andere locaties kan dat van 7.30 tot 21 uur. Vanaf 21 uur brengt de NOS via NPO 1 exitpolls en uitslagen van de verkiezingen en het referendum. En de Franse president Macron komt op bezoek, hij zal de koning en premier Rutte ontmoeten.

Aanraders van de redactie

Nabestaanden omgekomen militairen doen aangifte tegen Defensie: 'Ze weten echt wel wie dit op hun geweten hebben' (+)
Sinds het rapport van de OVV laat het ze niet los: de dood van hun zoons tijdens de missie in Mali is onnodig geweest. En nu willen ze dat er koppen rollen bij Defensie.

Ik heb hier geen zorgen over asielzoekers, ik heb zorgen over een hekje (+)
Terwijl de campagnes op volle toeren draaiden, hoorde columnist Sheila Sitalsing veel discussie over Sinterklaas, het weren van 'niet-westerse winkels', onderwijs, geld en asielzoekers. Maar nergens repten de campagnes over haar echte zorg: een hekje.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Bepaalt u uw stem bij deze raadsverkiezingen landelijk of lokaal? (+)
Met een Denk-stemmer die naar de PvdA terugkeert en een linkse kiezer die bij een ouderenpartij uitkomt. En: wat vinden zij van het referendum?

Vrouwen in japon, korenvelden en lentebloesems: ook Vincent van Gogh was in de ban van Japan (+)
Hij kwam er nooit, maar de prentkunst uit Japan vormde een belangrijke inspiratiebron voor Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Het Van Gogh Museum laat prachtig zien hoe dat verre en gesloten land Vincents kunst verder bracht.

Op de achtergrond van Van Gogh's portret van Père Panguy zijn duidelijk Japanse invloeden te zien. Beeld Collectie Museé Rodin

Als er iemand verantwoordelijk is voor de kloof tussen burger en politiek dan is het de burger
Bij elke verkiezing is het bal: geklaag over de kloof tussen politiek en burger. Maar de kloof is nog nooit zo klein geweest, betoogt Richard Engelfriet.

Wat moet ik nu eigenlijk stemmen bij dat referendum over de Wiv-wet? (+)
Mevrouw Slingeland uit Den Haag weet niet of ze voor of tegen moet gaan stemmen. Ze informeerde links en rechts, zonder resultaat. De vraag waar ze mee zit: als niemand weet waar het referendum over gaat, hoe kun je dan het resultaat serieus nemen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.