Volkskrant Ochtend: Naar China? Haal uw telefoon leeg, waarschuwt BuZa | Antirookbeweging opnieuw naar rechter

Goedemorgen. Het kabinet neemt de regie over de zorgkosten terug van de Zorgautoriteit om te voorkomen dat het weer overvallen door een verplichte miljardeninvestering, zoals vorig jaar gebeurde. Verder in de ochtendnieuwsbrief: de antirookbeweging gaat opnieuw naar de rechter om rookruimten te sluiten in openbare gebouwen en een Syrische luchtmachtbasis is vanochtend bestookt met raketten. Het is nog onduidelijk wie achter de aanval zit.

redactie
De eerste rookvrije straat van Amsterdam, de Beverwijkstraat in Noord. Beeld Simon Lenskens
De eerste rookvrije straat van Amsterdam, de Beverwijkstraat in Noord.Beeld Simon Lenskens

Terwijl u sliep

Kabinet neemt regie over zorgkosten terug van Zorgautoriteit
Niet de Zorgautoriteit, maar het kabinet bepaalt voortaan weer hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor de zorg. De maatregel moet voorkomen dat het kabinet nog een keer wordt overvallen door een verplichte miljardeninvestering zoals vorig jaar voor de verpleeghuizen. Door de regie terug te pakken, hoopt het kabinet dat het collectieve zorgstelsel betaalbaar blijft.

Antirookbeweging opnieuw naar rechter in strijd tegen rookruimtes
Clean Air Nederland (CAN), de antirookorganisatie die het voor elkaar kreeg dat rookruimten in horeca op termijn worden gesloten, stapt opnieuw naar de rechter als het kabinet niet snel besluit tot een verbod op rookruimten in openbare gebouwen.

Ministerie: neem alleen 'lege' laptop en telefoon mee naar China, Rusland, Iran en Turkije
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die naar China reizen om alleen 'lege' laptops en telefoons zonder gevoelige gegevens mee te nemen. De apparatuur zou op afstand kunnen worden 'leeggetrokken' of zelfs worden overgenomen. Ook wordt informatie op laptops en telefoons vrijwel zeker door derden meegelezen. Volgens ingewijden geldt dezelfde kabinetswaarschuwing inmiddels ook voor Rusland, Iran en - pikant - mogelijk ook Navo-bondgeboot Turkije.

Syrische staatsmedia melden raketaanval op luchtmachtbasis bij Homs, VS ontkennen betrokkenheid
Een militair vliegveld in de buurt van de Syrische stad Homs is maandagochtend volgens de Syrische staatstelevisie onder vuur genomen met raketten. Daarbij zouden doden en gewonden zijn gevallen. Volgens de staatstelevisie zit Amerika achter de aanval. Het Pentagon stelt in een reactie geen aanvallen te hebben uitgevoerd.

De Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn vrouw Aniko Levai in het stemlokaal. Beeld reuters
De Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn vrouw Aniko Levai in het stemlokaal.Beeld reuters

Vandaag in het nieuws

Het hof behandelt het beroep in de zaak Milieudefensie versus de staat over schone lucht. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries komt getuigen in de zaak-Holleeder. Holleeder zou hem hebben willen ombrengen. En de rechtbank in Arnhem doet uitspraak in de zaak van de twee mishandelde homo's.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Toenemende wanhoop over bloedvergieten op Londense straten
In maart werden in Londen meer moorden gepleegd dan in New York in dezelfde periode een triest record. Moet de wijkagent terugkomen, of is een avondklok de oplossing?

Het komt niet vanzelf goed met onze onlineprivacy, al sterft Facebook binnen afzienbare termijn
We lopen het risico dat de macht over onze levens verschuift van verkozen beleidsmakers en politici naar een zelfbenoemde kliek in Silicon Valley. Gelukkig is Sheila Sitalsings dochter al meer bezig met privacy dan haar voorgaande generatie - althans zo lijkt het.

Zij kunnen vanuit Wageningen vertellen hoe vruchtbaar de grond in Kenia is
Hij moest en zou een bijdrage leveren aan het oplossen van het wereldwijde voedselprobleem. Zo kwam Henri Hekman op SoilCares, een bedrijf dat met name Afrikaanse boeren heel slim vertelt hoe vruchtbaar hun grond is.

Een Britse politieagent loopt langs een muur vol met protestberichten van Zuid-Londense inwoners aangaande geweld in de buurt, 2011. Beeld ANP
Een Britse politieagent loopt langs een muur vol met protestberichten van Zuid-Londense inwoners aangaande geweld in de buurt, 2011.Beeld ANP

Buiten roken? In TivoliVredenburg ben je dan wel even onderweg
Op weg naar een rookvrije samenleving wil het kabinet rookruimten in de horeca verbieden. Maar in het enorme TivoliVredenburg moet je zomaar negen trappen af voor je buiten staat. 'Misschien helpt het me wel stoppen.' (+)

Een plaat als een stilistische toverbal: hoe Jack White met Boarding House Reach de luisteraar én zichzelf verrast
We kennen Jack White (42) als de raadselachtige rocker van The White Stripes. Zijn nieuwe album klinkt totaal anders: hij is opener en gebruikt een futuristische mix van stijlen. Is rock dood? 'Welnee.' (+)

Wat moeten we met de valse, Amerikaanse romantiek van vallen, opstaan en vooral nooit opgeven?
Elke keer als een mediageniek bedrijf failliet gaat, wordt op radio, televisie en in kranten een dooddoener over de Verenigde Staten van stal gehaald. Ook bij SuperTrash en Olcay Gulsen was het raak.

Jack White. Beeld Hollandse Hoogte
Jack White.Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden