NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Naamswijziging ministeries kost kabinet miljoenen | 50Plus ineens mogelijk tégen de Klimaatwet

Redactie
Thierry Baudet (R), leider van Forum voor Democratie met Sybrand Buma (L, CDA) en Henk Krol (50PLUS) in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
Thierry Baudet (R), leider van Forum voor Democratie met Sybrand Buma (L, CDA) en Henk Krol (50PLUS) in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Van Veiligheid en Justitie naar Justitie en Veiligheid: naamswijziging ministeries kost kabinet miljoenen

Het veranderen van namen van ministeries en het opnieuw verdelen van de taken tussen de departementen kost het huidige kabinet naar schatting zo’n 31,7 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de Auditdienst Rijk, onderdeel van het ministerie van Financiën.

50Plus, indiener van klimaatwet, stemt na ‘heel duidelijk’ signaal kiezer mogelijk tégen in Eerste Kamer

50Plus, een van de indieners van de klimaatwet in de Tweede Kamer, overweegt in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel te stemmen. Volgens partijleider Henk Krol heeft de kiezer bij de Provinciale Statenverkiezingen een ‘heel duidelijk’ signaal afgegeven, dat een tegenstem zou rechtvaardigen. Het is het eerste barstje in de brede coalitie achter de klimaatwet.

Al ruim duizend gevallen van cholera in Mozambique en één dode

De cholera-epidemie in het centrum van Mozambique, als gevolg van de overstromingen die veroorzaakt zijn door tropische cycloon Idai, heeft een eerste dode geëist. Al zeker duizend inwoners zijn besmet geraakt. Dat melden de gezondheidsdiensten maandag.

Democratische presidentsfavoriet Biden onder vuur na #MeToo-beschuldiging

Oud-vicepresident Joe Biden, favoriet in de peilingen voor de Democratische nominatie, ligt onder vuur vanwege een #MeToo-zaak. De beschuldiging van een partijgenoot dat Biden haar zou hebben ‘betast’, dreigt roet in het eten te gooien van zijn kandidaatstelling.

Vandaag in het nieuws

Willem Holleeder krijgt het laatste woord in de strafzaak tegen hem. In Rotterdam begint de rechtszaak tegen Bekir E., verdacht van het doodschieten van een 16-jarig meisje. En de Amerikaanse komiek Aziz Ansari treedt voor het eerst in Nederland op, in Afas Live in Amsterdam.

Aanraders van de redactie

Hoe zouden die hardnekkige medicijntekorten kunnen worden opgelost?

Apothekers moeten steeds vaker nee verkopen aan patiënten, omdat een medicijn niet meer te verkrijgen is. Waarom is het zo moeilijk om dergelijke tekorten te voorkomen?

Apotheek Baljet in Arnhem. Beeld Zaza Bertand
Apotheek Baljet in Arnhem.Beeld Zaza Bertand

Nu het Binnenhof moet worden aangepast, komt de onzekerheid in Den Haag op z’n miserabelst aan de oppervlakte

‘Sommige kwesties zie je van verre aankomen en de kwestie ‘verbouwing Binnenhof’ is daar een van’, aldus Bert Wagendorp. Het is nu nog een kleine kwestie, maar de meeste Kamerleden voelen de bui natuurlijk al hangen: ‘In Den Haag is iedereen ten prooi aan onzekerheid en nu de plek waar onze democratie in steen wordt gesymboliseerd moet worden aangepast, komt die op z’n miserabelst aan de oppervlakte’.

Twee woorden omdraaien: het vergt precisie en tijd

Bij de vorming van Rutte III besluiten de coalitiepartners de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie te veranderen. Twee woorden worden omgedraaid: ‘Veiligheid en Justitie’ wordt ‘Justitie en Veiligheid’. Kosten: 2 miljoen euro.

Wat deze uitvaartcentra over Nederland zeggen

Met zijn serie over crematoria en uitvaartcentra legde Adrie Mouthaan onbedoeld ook de ontkerkelijking in de Lage Landen in de 21ste eeuw vast.

Uitvaartcentrum Tossyn, Leuven. Beeld Adrie Mouthaan
Uitvaartcentrum Tossyn, Leuven.Beeld Adrie Mouthaan

De jazz is terug aan de West Coast: een bezoek aan de bloeiende scene van Los Angeles

Zestig jaar geleden verscheen West Coast, de bundel jazzgedichten van C. Buddingh’. De Amerikaanse westkust zou de maker zelf nooit bereiken, maar John Schoorl nam de bundel mee op reis naar Los Angeles, om daar samen de jazzscène te verkennen.

Waarom tankers ongehinderd gifstoffen verspreiden

‘De rivier is druk, het is de economie: traag van welvaart trekken de tankers voorbij,’ stelt Toine Heijmans in de verslaggeverscolumn. De tankers varen met benzine, kerosine, benzeen, styreen. En hun tanks moeten leeg voordat ze de verlader bereiken. De bewoners van Lekkerkerk hebben daar wel last van, maar daar wordt niet al te veel aan gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden