NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Na een brief van Kim gaat de ontmoeting met Trump tóch door | ‘s Lands grootste thrillerschrijvers over de tien geboden des thrillers

De top tussen Kim Jong-un en Donald Trump gaat tóch door. ‘De relaties zijn aan het verbeteren en dat is heel positief ’, zei Trump gisteravond nadat hij een persoonlijke brief van Kim had gekregen van een Noord-Koreaanse postillon d’amour, generaal Kim Yong-chol. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: raffinaderij Isla op Curaçao onderzoekt corruptie bij een mislukte overname en het ontwerpduo Viktor & Rolf bestaat 25 jaar. Een goed moment voor een uitgebreid interview.

Redactie
Een man kijkt naar de Isla raffinaderij op Curaçao. Beeld Sinaya Wolfert
Een man kijkt naar de Isla raffinaderij op Curaçao.Beeld Sinaya Wolfert

Terwijl u sliep

Raffinaderij Curaçao onderzoekt corruptie bij mislukte deal met Chinezen

Raffinaderij Isla op Curaçao onderzoekt of bij een mislukte deal vorig jaar sprake is geweest van corruptie. Daarvoor is recentelijk beslag gelegd op administratie bij de voormalig directeur van de raffinaderij en bij de projectleider die de gesneefde overeenkomst met een Chinees bedrijf regelde. Dit bevestigen betrokkenen bij het onderzoek.

Ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un gaat tóch door

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op 12 juni in Singapore, gaat toch door. Dat zei Trump vrijdag na overleg met een Noord-Koreaanse gezant in het Oval Office van het Witte Huis.

Venezolaanse leider Maduro laat 39 gevangenen vrij

De Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro heeft vrijdag 39 politieke gevangenen vrijgelaten. Onder hen is onder meer een ex-burgemeester van de oppositie, Daniel Ceballos, die sinds 2014 vast zat omdat hij als burgemeester van de westelijk gelegen stad San Cristobal zou hebben aangezet tot gewelddadige protesten.

Minister Van Engelshoven (OCW) wil einde aan proeven op apen

Het kabinet moet de proeven op apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk en andere onderzoekscentra gaan afbouwen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Vandaag in het nieuws

Sybrand Buma spreekt vandaag zijn achterban toe op het CDA-congres in Den Bosch. We spraken hem in de aanloop naar het congres. In Amsterdam protesteren vissers tegen de windparken die opgetrokken worden in de Noordzee. En vandaag eindigt de (tweede) sollicitatietermijn voor burgemeesters in Amsterdam. Wie wil er nog burgemeester worden?

Aanraders van de redactie

Het rottend hart dat Curaçao splijt: wat moet het eiland met zijn vuile raffinaderij?

De Isla-raffinaderij bracht Curaçao zowel voorspoed, als ernstige vervuiling. Nu loopt het huurcontract af en staat het eiland voor een belangrijke keuze: sluiten of niet?

Viktor en Rolf. Beeld Koen Hauser
Viktor en Rolf.Beeld Koen Hauser

De volgende beving in Groningen: Eric Wiebes die door de porseleinkast dendert

‘Alle huizen in het bevingsgebied hadden inmiddels met de stapels rapporten van nieuwe fundamenten kunnen worden voorzien. Het is vermoedelijk niet zo’n boude veronderstelling dat Alders niet alleen is opgestapt ter bescherming van zijn integriteit, maar dat de chaos hem ook boven het hoofd begon te groeien’, constateert columnist Bert Wagendorp.

‘Trump maakt Kim Jong-uns regime alleen maar sterker’

Hoogleraar Korea-studies Remco Breuker (45) veranderde 180 graden van mening over het regime in Pyongyang. ‘Trump is alleen uit op het ontmantelen van een aantal langeafstandsraketten, waardoor Amerika veilig is.’

Nadia Ezzeroili: kunnen we alsjeblieft iets constructiever praten over diversiteit in de media?

Met alle vooroordelen en bevoogdende woorden is het nog altijd ploeteren voor journalisten van kleur, stelt Nadia Ezzeroili. Hoog tijd voor een constructief gesprek.

Diversiteit op de redactie – Illustratie Ineke Goes. Beeld
Diversiteit op de redactie – Illustratie Ineke Goes.

Zo schrijf je zelf een thriller

Het wordt zomer (officieel dan, officieus was het al zover) én de weken van het spannende boek komen eraan, oftewel: het zijn weer tijden om thrillers te lezen. Op zoek naar de gouden formule voor spannende boeken stuitte Julien Althuisius op de Tien Geboden van thrillergodfather John Grisham, die ze weer van Brian Garfield had. Hij legde ze voor aan misdaadauteurs Tomas Ross, Simone van der Vlugt, Saskia Noort, Gauke Andriesse en Charles den Tex.

'We zien ons werk als een zelfportret'

Ontwerpersduo Viktor & Rolf bestaat 25 jaar, aanleiding voor een expositie in de Kunsthal. Hun haute couture werd bejubeld, hun pret-à-porter haalde het niet. ‘Het heeft enorm geholpen om veel aan yoga te doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden