Volkskrant Ochtend Donderdag 28 november

Volkskrant Ochtend: MRI kan borstkanker eerder opsporen dan mammografie | Infiltreren in een terreurgroep: goede politieactie of uitlokking?

Een vrouw krijgt een MRI van haar borsten. Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Terwijl u sliep

MRI kan borstkanker in honderden gevallen eerder opsporen dan mammografie
Jaarlijks kunnen honderden gevallen van borstkanker eerder worden opgespoord als vrouwen met zeer dicht borstweefsel bij het bevolkingsonderzoek een MRI krijgen. Bij deze vrouwen, zo’n 8 procent, zijn tumoren op een mammografie slecht zichtbaar.

5-minutenregistratie in de zorg blijkt hardnekkig
Het was een plechtige belofte: dit jaar verdwijnt de 5-minutenregistratie in de zorg. Maar het blijkt nog niet te lukken. In de wijkverpleging moeten twee van de drie zorgverleners nog steeds per 5 minuten registreren wat zij doen. Dat kost hun vaak meer dan een halfuur per dag.

VS ondersteunt pro-democratische demonstranten Hongkong met twee nieuwe wetten
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag twee wetten ondertekend die steun uitspreken voor de pro-democratische demonstranten in Hongkong. Dat stelde het Witte Huis in een verklaring.

Delftse studenten testen twee (nog tamelijk lawaaiige) eenmansvliegmachines
Om nu te kunnen vliegen moeten gewone stervelingen naar Schiphol afreizen om daar in een vliegtuig te stappen. Twee teams van de TU Delft willen daar verandering in brengen. Ze presenteren volgende week vliegmachines die luchthaven noch piloten vereisen en een enkele inzittende van A naar B brengen.

Vandaag in het nieuws 
De Tweede Kamer houdt een hoorzitting over netproblemen die zonneparken tegenhouden. Shell wil bij de Schotse rechter een verbod afdwingen op protesten van Greenpeace bij olieplatforms. En Franse vervoerders voeren met wegblokkades actie bij de Belgische grens, omdat ze te zwaar zouden worden belast.

Remainer Dominic Grieve op campagne in Beaconsfield. Beeld Matt Writtle / Evening Standard / eyevine

Aanraders van de redactie 

Infiltreren in een terreurgroep: goede politieactie of uitlokking?
Maandag hield de politie twee mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Met dank aan infiltranten, die volgens justitie ‘onmisbaar’ waren bij het verzamelen van bewijs tegen de verdachten. Maar uitlokking ligt op de loer bij zo’n infiltratieactie. Hoe ver mag de politie gaan?

Dit deden provincies en gemeenten met die eerdere energiemiljarden
Door de verkoop van energieleverancier Eneco vloeit er 4,1 miljard euro in de kas van 44 gemeenten. Wat gebeurde er met eerdere energiemiljarden, die tien jaar geleden in de kassen kwamen van negen provincies en tientallen gemeenten? En wat adviseren de schatbewaarders van dat geld aan de ‘nieuwe rijken’?

Remainer of brexiteer? In het Blaricum van Engeland woedt een conservatieve stammenstrijd
In het chique Beaconsfield speelt zich een conservatieve stammenstrijd af tussen de door Johnson verstoten remainer Dominic Grieve en de jonge, in Amerika geboren brexiteer Joy Morrissey. Wie wordt de nieuwe Benjamin Disraeli?

Column: Ik zag mijn jongste kat al met zijn strenge Stalinkop boven dat kerstkraagje
‘Oooooh, wat scháttig!’, kirde de vrouw naast Sylvia Witteman over de drankflessentruitjes in de slijterij. ‘Ze had een fles koffielikeur op de toonbank gezet, maar daar mocht ik geen conclusies uit trekken; ik stond hier zélf om 10 uur met een fles port.’

Scheidingsfilm Marriage Story is een instant klassieker ★★★★★
Beter dan ooit vindt regisseur Noah Baumbach een balans tussen humor en tragedie: Marriage Story is pijnlijk en ontroerend, maar ook scherp en geestig. Door het prisma van een scheiding laat Baumbach zien wat er van liefde voortduurt: achter elke scheldpartij schuilt een zorgzaam gebaar.

Hoe vrouwelijke auteurs kunnen ontsnappen aan de minachting
Kunnen vrouwelijke auteurs zich in hun late werk bevrijden van alle verwachtingen die hun worden opgelegd? Anna Enquist (74) vond het antwoord in haar lezing als coreferent tijdens de Van der Leeuw Lezing op 22 november. Hier een verkorte versie van haar betoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden