Volkskrant OchtendMaandag 28 oktober

Volkskrant Ochtend: Ministerie van Landbouw negeerde waarschuwingen over stikstofbeleid | Berg restafval slinkt niet snel genoeg: Nederland haalt afvaldoel 2020 niet

Redactie
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Beeld ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Ministerie van Landbouw negeerde waarschuwingen over stikstofbeleid
Ruim voor de fatale uitspraak van de Raad van State over het Nederlandse stikstofbeleid heeft het ministerie van Landbouw al een reeks waarschuwingen gekregen dat het systeem op instorten stond. Desondanks nam het departement van minister Carola Schouten amper voorbereidende maatregelen om die calamiteit op te vangen.

Berg restafval slinkt niet snel genoeg: Nederland haalt afvaldoel 2020 niet
De berg huishoudelijk restafval is in Nederland nog veel te hoog. Het Rijk streeft ernaar volgend jaar 100 kilo per Nederlander in te zamelen, maar de teller blijft op dit moment steken op 151 kilo. Van de 355 Nederlandse gemeenten haalden maar 71 minder dan honderd kilo op.

Daan Roosegaarde maakt tijdelijk Holocaust-monument met 104 duizend fluorescerende stenen
Levenslicht is een tijdelijk monument van 104 duizend ‘lichtgevende’ stenen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Alle gemeenten vanwaar Joden zijn gedeporteerd, kunnen er volgend jaar deel van uitmaken.

Argentinië kiest peronist Fernandez als nieuwe president
Bij de presidentsverkiezingen in Argentinië heeft oppositiekandidaat Alberto Fernandez de zittende president Mauricio Macri met ruime cijfers verslagen.

Vandaag in het nieuws

Minister Slob heropent het Memory Museum in Nijverdal na een verbouwing. Het museum vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Onder anderen Macron, Merkel, Mattarella en Lagarde bezoeken het afscheid van ECB-president Draghi. En de Noord-Ierse chauffeur van de vrachtwagen met 39 overleden migranten moet voor de rechter verschijnen.

Horst - keukenafval wordt in de gemeente Horst apart opgehaald bewoners kunnen het afval in kleine containers aanbieden langs de straat. Wel wordt er gecontroleerd of het echt keukenafval is.   Beeld Raymond Rutting/ de Volkskrant
Horst - keukenafval wordt in de gemeente Horst apart opgehaald bewoners kunnen het afval in kleine containers aanbieden langs de straat. Wel wordt er gecontroleerd of het echt keukenafval is.Beeld Raymond Rutting/ de Volkskrant

Aanraders van de redactie

De tijdbom onder het stikstofdossier tikte al twee jaar, maar het ministerie wilde het niet horen
Nederland is al maanden in de ban van een stikstofcrisis. De onbeantwoorde vraag: waarom was het ministerie zo slecht voorbereid op de uitspraak die het vergunningenstelsel deed instorten? Op zoek naar de drijfveren achter een alles-of-niets-spel.

Het succesverhaal van Horst aan de Maas: ‘We zijn Nederlands kampioen afval scheiden’
In Horst aan de Maas scheiden ze alles. In het begin was dat ingewikkeld voor de bewoners, maar nu zijn ze dolenthousiast. Zo enthousiast, dat ze na het scheiden nog maar 23 kilo restafval overhouden.

Na een persoonlijke crisis vond neuroloog Steven Laureys het mediteren
De Vlaamse neuroloog en comaspecialist Steven Laureys (50) schreef een boek over meditatie – als het aan hem ligt een vaardigheid die we kinderen al op school zouden moeten bijbrengen.

Waarom mensen met schulden vaak een hond hebben - of vijf katten
Verslaggever Marjon Bolwijn stelt een ongemakkelijke vraag: Waarom hebben veel Nederlanders in armoede, al of niet met een berg schulden, een hond? Hanny uit Tilburg: ‘Je zegt toch ook niet: doe maar een paar kinderen weg?!’

Steeds meer toeristen, maar naar de bloeiende herfstbollen komen ze niet
Met de groei van het toerisme – een verdubbeling sinds 2000 – groeien ook de zorgen: toeristen bezoeken massaal dezelfde plekken. Maar hoe krijg je ze van de ‘Flowermarket’ in Amsterdam naar de immer bloeiende bollenvelden in de kop van Noord-Holland?

Bollenkweker Joost Pennings aan het werk op een van zijn velden.  Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Bollenkweker Joost Pennings aan het werk op een van zijn velden.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden