Volkskrant OchtendZaterdag 4 april

Volkskrant Ochtend: Minister Wopke Hoekstra van Financiën: ‘We willen solidair én verstandig zijn’ | Voor hackers en phishers is het coronavirus een buitenkansje

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.Beeld Jiri Büller / De Volkskrant

Terwijl u sliep

Minister Wopke Hoekstra van Financiën: ‘We willen solidair én verstandig zijn’
Deze week kreeg de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra de toorn van de zuidelijke EU-landen over zich heen. Volgens hem is er geen sprake van gebrek aan solidariteit. Maar er is ook de ‘dure plicht’ te doen wat op korte en lange termijn goed is voor de economie.

Trump neemt wraak: waakhond inlichtingendiensten en ‘aanstichter’ afzettingsprocedure ontslagen
Donald Trump heeft opnieuw wraak genomen op iemand die een rol speelde bij zijn impeachment. Hij ontsloeg vrijdag Michael Atkinson, de inspecteur-generaal van de inlichtingendiensten, die de doofpot opende waarin het Witte Huis een klokkenluidersklacht wilde laten verdwijnen over mogelijk machtsmisbruik van de president.

Live: Opnieuw meeste doden op één dag in de VS | Vier doden op Sint Maarten
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1480 mensen overleden aan het coronavirus. Het is opnieuw het hoogste aantal coronadoden op één dag. De regering van Sint Maarten heeft vrijdag bekendgemaakt dat inmiddels vier personen zijn overleden aan het coronavirus. Een dag eerder waren dat er nog twee. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Dringende oproep: geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon
Het belooft dit weekeinde mooi lenteweer te worden. Normaal gesproken trekken we er dan in groten getale op uit. In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten, het kabinet voorop, nu iedereen dringend opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven.

Vandaag in het nieuws

China herdenkt alle mensen die overleden zijn aan het coronavirus, met vlaggen halfstok en drie minuten stilte. De nieuwe leider van de Britse Labourpartij wordt online bekendgemaakt. Dertien dj’s spelen live vanuit een leeg NAC-stadion tijdens het evenement Thuisgaan.

Aanraders van de redactie

Eurogroepvoorzitter Mário Centeno: ‘We moeten ons eigen Marshallplan zijn’
Eurogroepvoorzitter Mário Cen­teno twijfelt er niet aan dat de EU zich door de crisis heen slaat. Maar de Unie zal het zelf moeten doen. De VS zijn er niet als back-up.

De Portugese minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Mário Centeno.Beeld AFP

Het Binnenhof morrelt aan eigen ‘intelligente lockdown’-regels om toch te kunnen vergaderen
De Tweede Kamer gaat videovergaderingen invoeren en wil ook de mogelijkheden vergroten om tijdens de ‘intelligente lockdown’ toch fysiek te vergaderen. Het ultrastrenge vergaderbeleid wordt daarmee iets versoepeld. Intussen vraagt de Eerste Kamer de Raad van State om advies voor het geval dat het alsnog tot een volledige lockdown komt.

De afstandelijke mens doet het verrassend goed
Het zal erom spannen, zondag. Halen we de schouders op en zoeken we massaal het mooie weer op? Experts verwachten dat het meevalt. ‘Je ziet nu iets van de menselijke aard dat normaal gesproken verborgen blijft.’

Voor hackers en phishers is het coronavirus een buitenkansje
Het coronavirus biedt hackers en phishers een dankbare kapstok. Thuiswerken kent risico’s voor bedrijfssystemen en de honger naar informatie maakt mensen gevoelig voor phishingmails. In maart zou het aantal digitale aanvallen maar liefst 475 procent hoger zijn geweest dan in februari.

Beeld Zeloot

Met Groenteman in quarantaine #9: Nico Dijkshoorn, schrijver
Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Columnist en schrijver Nico Dijkshoorn was net lekker op dreef met zijn podcast Woeste Meuk, toen de coronacrisis begon. Gelukkig blijft er genoeg te schrijven.

‘De dood is niet van jou alleen, en zo’n ziekte ook niet’
Toen cabaretier en kunstenaar Jeroen van Merwijk (64) te horen kreeg dat hij niet lang meer te leven heeft, dacht hij: hè hè, eindelijk van het gezeik af. ‘Ik voelde vooral opluchting.’

Jeroen van Merwijk.Beeld Martin Dijkstra
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden