Volkskrant ochtendvrijdag 5 juli

Volkskrant Ochtend: Minister Van Nieuwenhuizen stelt bekendmaking afspraken over terugkeer Stint op het laatste moment uit | Eén op de vijf brugklassers vindt zijn droombaan

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Minister Van Nieuwenhuizen stelt bekendmaking afspraken over terugkeer Stint op het laatste moment uit
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de bekendmaking van een pakket afspraken over de terugkeer van de Stint donderdag op het laatste moment uitgesteld. Ze deed dit, nadat het Openbaar Ministerie op dezelfde dag had gemeld dat de oorzaak van het dodelijke ongeluk met de elektrische bolderkar in Oss nog altijd onduidelijk is. Mogelijk wordt de toedracht ervan zelfs nooit meer achterhaald, aldus het OM.

Onderzoek: herstel van bossen is in theorie genoeg om opwarming van de aarde te keren
Het wordt tijd om de bomen te hulp te roepen. Herstel van de bossen op aarde is in theorie genoeg om de hoeveelheid broeikasgassen die de aarde opwarmen terug te brengen tot vooroorlogs niveau. En ruimte is er genoeg: op aarde staat een oppervlak groter dan China klaar om bossen te herbergen.

Niemand vertrouwt Huawei, dus nationale veiligheid wordt benaderd via een ‘landenneutrale’ aanpak
De nationale veiligheid staat voorop, stelt de Tweede Kamer donderdag tijdens het debat over de 5G-technologie. Maar niemand durft de grootste dreiging, het Chinese telecombedrijf Huawei, hardop te noemen, laat staan te weren. Liever bewandelt Nederland de Europese middenweg met een ‘landenneutrale’ aanpak.

Trump prijst Amerika in speech op Independence Day: ‘Dit is de beste periode van de VS ooit’
In de Verenigde Staten werd donderdag Independence Day gevierd en dat gebeurde dit jaar op een atypische manier. President Donald Trump maakte van de feestelijkheden gebruik om zichzelf in de kijker te zetten met een ‘groet aan Amerika’ en zorgde tegelijkertijd voor het nodige militaire machtsvertoon. Zo waren onder andere straaljagers, de imposante Air Force One, tanks en stunts van het vliegdemonstratieteam van het Amerikaanse leger, de Blue Angels te zien.

Vandaag belangrijk

Twee mannen moeten zich in de rechtbank van Leeuwarden verantwoorden voor het meerijden op het dak van een trein in 2018. Het gerechtshof doet uitspraak in het hoger beroep dat Michael P. instelde tegen zijn veroordeling voor de verkrachting van en moord op Anne Faber. En Frenkie de Jong tekent zijn contract bij FC Barcelona en wordt daarna gepresenteerd aan de supporters.

Aanraders van de redactie

Labiomist somt de creatieve geest van Koen Vanmechelen perfect op
In Genk staat vanaf morgen Labiomista van kunstenaar Koen Vanmechelen. Als kunstproject, laboratorium én dierentuin somt het zijn creatieve geest perfect op.

Haute couture ver van je bed en gedateerd? Niet als het aan Iris van Herpen, Viktor & Rolf en Ronald van der Kemp ligt
Wat is er interessant aan haute couture in Parijs als je niet superrijk bent? Nou, meer dan je in eerste instantie denkt. Kijk maar naar wat de Nederlandse topontwerpers presenteren.

De show van Iris van Herpen.  Beeld AFP
De show van Iris van Herpen.Beeld AFP

Column: Netjes of met de harde hand: zelfs bij Tata komt een keer een einde aan het geduld
‘In het stinkende, lawaaierige en met 24 miljoen inwoners overbevolkte metropool Mumbai zal met gekromde tenen worden gekeken naar de onheilstijdingen die elke dag uit het verre IJmuiden komen’, schrijft Peter de Waard. De hoogste bazen van de Indiase eigenaar Tata beginnen namelijk hun geduld ter verliezen omtrent de eindeloze strijd tegen EU-regels. Nu is het slechts afwachten wanneer dat geduld definitief opraakt.

Eén op de vijf brugklassers vindt zijn droombaan
Kinderen krijgen later vaak de baan waarvan ze droomden, blijkt uit onderzoek van het CBS. Wel is er een opvallend verschil tussen meiden en jongens.

Van Vincent naar Theo naar Vincent: de twee schilderijtjes die oproer veroorzaakten in het Van Gogh Museum
Vincent werd Theo en nu is Theo mogelijk toch weer Vincent. Met die zin kan een al jaren durende discussie worden samengevat in het Van Gogh Museum over twee kleine werken in de eigen collectie. Dat debat heeft kortgeleden tot een opvallende conclusie geleid: een van de twee schilderijtjes heeft een nieuwe naam gekregen – voor de tweede keer.

Ieder kind moet toegang tot een schooltuin, vinden ze in Nijmegen: zelf tuinieren is namelijk ook gezonder eten
Alle kinderen een schooltuin. Het is een boodschap die in Nijmegen al langer klinkt. Want een kind dat zelf groenten teelt, eet gezonder. Toch heeft maar een beperkt aantal basisscholen in Nederland een moestuin. Tijd voor actie, zo klinkt het.

Leerlingen van de Nijmeegse basisschool De Wielewaal op de oogstdag van hun schooltuin.  Beeld Marcel van den Bergh
Leerlingen van de Nijmeegse basisschool De Wielewaal op de oogstdag van hun schooltuin.Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden