NieuwsbriefMaandag 18 februari

Volkskrant Ochtend: Minister resoluut: Schiphol groeit door | ‘Sterilisatie-actie’ in Amsterdam moet overbevolking katten tegengaan

Vliegtuigen op SchipholBeeld Marco van Middelkoop / HH

Terwijl u sliep

Minister Van Nieuwenhuizen pleit voor doorgroei Schiphol om wereldwijd vliegnetwerk te behouden
Schiphol groeit na 2020 door, ondanks de weerstand onder omwonenden en milieuorganisaties. De luchthaven verliest anders de concurrentiestrijd met andere luchtvaartknooppunten in Europa. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een interview met de Volkskrant.

SP en SGP slaan de handen ineen om het lerarenregister uit de wet te halen
De zelden samen optrekkende flankpartijen SP en SGP willen dat het verplichte lerarenregister uit de wet wordt geschrapt. Het is door minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs al in de ijskast gezet, maar SP en SGP vinden dat onvoldoende. Met de indiening maandag bij de Raad van State van een initiatiefwet willen zij het register helemaal de nek omdraaien.

Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao.Beeld ANP

VS dienen verzoek in om noodgoederen Venezuela via Curaçao te vervoeren
De Verenigde Staten hebben dit weekend de overheid van Curaçao officieel verzocht gebruik te mogen maken van de luchthaven van Willemstad voor het vervoer van noodhulp aan de Venezolaanse bevolking.

Premier: politieke partijen Australië gehackt door ander land
De grootste Australische politieke partijen zijn gehackt door een ander land, zegt de Australische premier Scott Morrison.

Vandaag in het nieuws

Het proces tegen ex-AfD-voorzitter Frauke Petry begint. Zij wordt verdacht van meineed. Trump spreekt zich uit over de situatie in Venezuela in een speech op Florida International University. En de J.M.A. Biesheuvelprijs voor beste verhalenbundel wordt uitgereikt in Amsterdam.

Aanraders van de redactie 

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Je kunt niet zeggen: dit was het voor eeuwig voor Schiphol’
Lelystad Airport gaat er komen en Schiphol zal na 2020 zeker verder groeien. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is daar duidelijk over. ‘Anders mis je gewoon de boot.’

Minister Cora van Nieuwenhuizen.Beeld Kiki Groot

‘Wie geen onderhandelingsmacht heeft, is afhankelijk van de welwillendheid van de sterkste ’
Iedereen het recht zich te laten uitknijpen, vindt Sheila Sitalsing, óók Deliveroo-bezorgers. ‘Wat deze bezorgers evenwel over het hoofd zien, is dat het in deze zaak niet primair om hun welzijn gaat: jonge, gezonde mannen, met een uitstekend toekomstperspectief (het gros studeert iets met een lange Engels klinkende titel en stapt straks van die fiets af). Het gaat om het welzijn van anderen, van mensen die niet de mogelijkheid hebben om business innovation te studeren en die de rest van hun leven zullen moeten rondrijden met andermans pizza in een warmhouddoos’.

‘Bij het Duitse publiek bestaat enorme scepsis over militaire avonturen, terwijl in Frankrijk geldt: oorlog is oorlog’
De Frans-Duitse veiligheidsexpert Barbara Kunz zit met haar werk voor denktank Ifr in het hart van de samenwerking tussen Parijs en Berlijn, maar ze waarschuwt voor te grote ambities op het gebied van samenwerking. ‘Over vijftig jaar is het misschien mogelijk.’

‘Sterilisatie-actie’ in Amsterdam moet overbevolking katten tegengaan: ‘Het doel is een diervriendelijk en zwerfkattenvrij Nederland’
Overbevolking van katten is een hardnekkig probleem in de stad. In Amsterdam krijgen financieel minderbedeelden hulp om hun katten te laten castreren of steriliseren. 

Amsterdammers kunnen goedkoop hun katten laten steriliseren of castreren met De Poezenboot. Karin met links Mysty en rechts Stinkie.

Even over vrouwen praten op het SGP-congres
Met Psalm 2, vers 1 wordt zaterdag het congres van de SGP in Amersfoort geopend, schrijft Margriet Oostveen. ‘Ruim honderdvijftig orthodoxe autochtone mannen zijn naar het christelijk Hoornbeeck College gekomen, een school met een orgel. Ik tel zeven vrouwen: één communicatiemedewerkster die het stokje snel doorgeeft aan een mannelijke voorlichter. Eén blond meisje, dienstbaar naast een oude man met een gehoorapparaat. En vijf vrouwen op de achterste rij, die mogen de bloemen overhandigen’.

Zin van het leven: ‘Wij mensen zijn een gelovige diersoort’
‘Ons gehele morele besef dient ertoe om ons als mensgroep te laten samenwerken’, stelt Vincent Icke. Meer zin aan het leven kan hij Fokke Obbema niet bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden