Volkskrant Ochtend: Minder vlees eten voor beter klimaat en marktsysteem voor inburgeren 'geen succes'

Goedemorgen.
Een pleidooi voor minder vlees eten, kritiek op het marktsysteem voor inburgering en grafeen blijkt ook een supergeleider. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

Sean Spicer beantwoordt vragen van de pers Beeld reuters

Terwijl u sliep

RIVM: Eet minder vlees en dierlijke producten om klimaatdoelen te halen.

We moeten minder vlees en andere dierlijke producten (melk, kaas) gebruiken, minder alcohol en frisdrank drinken en sowieso over de hele linie minder consumeren. Dat is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook goed voor het milieu.

Wonderkoolstof grafeen blijkt ook supergeleider
Britse onderzoekers hebben in hun lab in Cambridge voor het eerst laten zien dat het kippengaaskoolstof van slechts één atoomlaag dik elektrische stroom kan doorgeven zonder enige weerstand.

Rekenkamer: marktsysteem voor inburgeren niet succesvol.

De markt voor inburgering faalt, constateert de Algemene Rekenkamer vandaag in een rapport. Slechts eenderde van de asielmigranten slaagt binnen drie jaar voor de inburgeringstoets, minder migranten combineren leren met een baan en er wordt op lager niveau examen gedaan dan voorheen.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Politie roept hulp publiek in om Thialfschutter te vinden.

De politie roept de hulp van het publiek in om de man te vinden die twee weken geleden zakenman Bert Jonker bij schaatsstadion Thialf in zijn hand schoot. In een ultieme poging Charles van der W. te vinden wordt daarom vanavond in Opsporing Verzocht een foto van de enige verdachte in de zaak getoond.

Vandaag in het nieuws

Op de Weissensee in Oostenrijk vindt vandaag de alternatieve Elfstedentocht plaats. Verder begint om 10.00 uur de tweedaagse finale van de Bocuse d'Or, de belangrijkste kookwedstrijd ter wereld. En in de vroege morgen van Los Angeles, rond 13.30 uur onze tijd, worden de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt: de belangrijkste filmprijzen.

Aanraders van de redactie

Pers zoekt antwoord op Trump-feiten.

President Trump verklaart in oorlog te zijn met de media. Hoe moeten die omgaan met de 'alternatieve feiten' - de term is van zijn adviseur - die zijn regering presenteert? (+)

Column Bert Wagendorp: 'Aan alle Nederlanders', behalve de abnormale.

De nieuwe verkiezingsslogan van de VVD luidt 'Normaal. Doen.' Dat bleek uit een advertentie in de maandagkranten met de kop 'Aan alle Nederlanders'. Waarom is gekozen voor 'Normaal. Doen.' en niet voor 'Normaal doen.' weet ik ook niet. Mogelijk is de slogan voorgelegd aan een
kiezerspanel en vond dat 'Normaal. Doen.' vanwege de iets kortere zinsbouw begrijpelijker dan 'Normaal doen.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Zodra de vingers omhoog gaan, stopt het denken.'

Op steeds meer scholen proberen leraren de opgestoken hand te omzeilen: onderzoek wijst uit dat die hand de ongelijkheid tussen leerlingen vergroot. Wat komt er voor de vingers in de plaats? (+)

Groningse weidsheid bedreigd door hoogspanningsmasten.

Overal in het weidse Groningse landschap staan hoogspanningsmasten. Dat is al niet erg fraai, maar nu moeten ze ook nog flink groter worden. Kan al die hoogspanning niet onder de grond? (+)

Scholieren van het Mendelcollege in Haarlem Beeld Marcel Wogram

'Jackie werkte aan haar man en bezegelde daarmee haar lot.'

Jackie Kennedy, weduwe van de vermoorde president, staat na de aanslag onder hoogspanning. Toch neemt ze in Jackie direct de regie over zijn publieke imago. Een actueel thema, vertellen regisseur Pablo Larraín en actrice Natalie Portman in New York. (+)

Verslagsgeverscolumn in Rotterdam: Inauguratie bekijken met Nederlandse Trumpianen.

De inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president bekijk ik onder Trumpianen. Ze huren een zaaltje in een drijvend hotel. Er is een beamerscherm uitgerold, Fox News live, uiteraard. (+)

Natalie Portman als Jacqueline Kennedy in Jackie Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden