Volkskrant Ochtend: Minder overlast 'verwarde personen' dan gevreesd | Akkoord over aanpassing inlichtingenwet

Goedemorgen. Het beeld dat de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg leiden tot een toenemende overlast van 'verwarde personen', klopt niet. De uitgaven zijn hoger, daarnaast komen crisisdiensten minder vaak in actie dan voorheen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Niet in mei, maar deze week al zijn de Vmbo-eindexamens begonnen. 'Zenuwachtig? Nee, ik weet wat ik kan.'

Een opvangkamer op de afdeling Opvang Verwarde Personen op het hoofdkantoor van de Politie in Den Haag.Beeld anp

Terwijl u sliep

Uitgaven ggz gestegen, crisisdiensten komen minder vaak in actie dan voorheen
Het beeld dat de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) leiden tot een toenemende overlast van 'verwarde personen', klopt niet. De uitgaven (voor volwassenen) zijn de laatste vier jaar juist met 10 procent gestegen. Daarnaast hoeven medewerkers van de ggz-crisisdiensten minder in actie te komen.

Kabinet gaat 'sleepwet' aanpassen: meer eisen aan data delen met buitenland en aftappen van kabel moet 'zo gericht mogelijk'
Het kabinet gaat meerdere wijzigingen doorvoeren in de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Zo komt er expliciet in de wet te staan dat het aftappen van de kabel 'zo gericht mogelijk' moet gebeuren. Ook worden er meer eisen gesteld aan het delen van de data met buitenlandse inlichtingendiensten.

Nederland steunt uitzetting Venezolanen door Caribische eilanden
Nederland geeft volledige steun aan het harde uitzettingsbeleid van Venezolanen door de drie autonome Caribische landen binnen het koninkrijk. Dat bleek donderdag in Willemstad na overleg tussen VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Lula verdwijnt in de cel, zijn lot splijt de Brazilianen
De Braziliaanse rechter Sergio Moro heeft gisteravond een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. De 72-jarige politicus gaat vandaag de gevangenis in, als eerste oud-president uit de Braziliaanse geschiedenis. Desondanks gaat Lula proberen opnieuw de verkiezingen te winnen. Als hem dat lukt, staan militairen en reservisten naar eigen zeggen klaar om in te grijpen.

Vandaag in het nieuws

De voormalig president van Zuid-Afrika Jacob Zuma verschijnt voor de rechtbank wegens corruptiebeschuldigingen. In het proces tegen Willem Holleeder doet zijn ex-vriendin Sandra haar verhaal. In Bahrein kan de Max Verstappen zich revancheren voor zijn zesde plaats in Australië. Vandaag is de training.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Is er een relatie tussen minder ggz-bedden en toename meldingen verwarde personen?
Ondanks de sombere verhalen geven de cijfers na de hervormingen in de ggz een positiever beeld dan verwacht. De overlast door thuiswoners valt mee, maar de kosten zijn niet gedaald. (+)

'Vmbo'ers hebben door hun praktijkervaring een voorsprong op vwo-leerlingen'
Niet in mei, maar deze week al zijn de eindexamens begonnen. Vmbo-leerlingen doen centraal schriftelijk praktijkexamen. 'Zenuwachtig? Nee, ik weet wat ik kan.' (+)

Vmbo-leerlingen leren met een draaibank werken: 'Ik ben liever bezig dan dat ik in de boeken zit.'Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Waarom de oppositie in Hongarije weinig kans maakt premier Viktor Orbán te onttronen
De Hongaarse premier Viktor Orbán koerst af op een derde termijn. Het moet gek lopen wil de 54-jarige machtspoliticus zondag bij de parlementsverkiezingen verliezen. De vraag is wel hoe groot zijn winst wordt. (+)

Opinie: Ik was blij met mijn mavo-advies
'Met een advies voor havo of vwo was ik niet op dit niveau gekomen', schrijft Claudia Gerritsen. In groep 8 kreeg ze 'maar een mavo-advies', nu geeft ze les aan 6 vwo. 'Verantwoordelijkheid nemen, volwassen worden en mezelf accepteren zijn ontwikkelingen die op het mbo zijn gestart.'

Protest in Boedapest tegen premier Orbán en zijn Fidesz-partij in aanloop naar de Hongaarse parlementsverkiezingen van komende zondag.Beeld reuters

Waarom we zo stapelgek blijven op Kylie Minogue
'Prinses van de Pop' viert haar vijftigste verjaardag - en haar zoveelste comeback. Geen wonder dat iedereen Kylie Minogue mag: een schoonheid met engelenhaar en veel, heel veel hits. Dat haar bubblegum­deuntjes misschien wat plat zijn, is geen minpunt. Intégendeel. (+)

Mariniers zijn van de wereld, maar Vlissingen is ver
De mariniers willen niet naar Vlissingen. Ze nemen ontslag en/of tekenen een petitie, bang dat 'gezinnen uit elkaar worden getrokken' als ze over een paar jaar vertrekken van hun vertrouwde centrale kazerne in Doorn. Toine Heijmans spreekt de mariniers in Vlissingen, 'waar de zee zo schitterend om de hoek spoelt, rakelings langs de skyline en de boulevard'. (+)

Kylie Minogue tijdens een optreden in Berlijn.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden