Volkskrant Ochtend: Miljoenenclaims voor schade door coronabeleid zijn al in de maak | Trump slikt omstreden malariamiddel tegen corona

Het gegraveerde portret van een vrouw met loshangend haar. Beeld kamp Amersfoort
Het gegraveerde portret van een vrouw met loshangend haar.Beeld kamp Amersfoort

Terwijl u sliep

Unieke vondst in voormalig Kamp Amersfoort: blikje van vermoorde Russische krijgsgevangene
Een klein, aluminium blikje met een gegraveerd portret, een naam in Cyrillisch schrift en een datum: het werd eind vorige maand toevallig opgegraven op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort en is het tastbare bewijs van de aanwezigheid van honderd ­Sovjet-krijgsgevangenen in het kamp, die daar in de Tweede Wereldoorlog omkwamen door mishandeling en executie.

Miljoenenclaims voor schade door coronabeleid zijn al in de maak
Advocatenbureaus lopen zich warm om veel geld te gaan verdienen aan schadeclaims. Ze adverteren er zelfs al mee. Coronamaatregelen die regeringen nemen kunnen voer zijn voor miljoenenclaims van internationale investeerders.

Trump slikt omstreden malariamiddel om zich te beschermen tegen corona
De Amerikaanse president Trump heeft maandag gezegd dat hij het malariamiddel hydroxychloroquine inneemt om zich te beschermen tegen het coronavirus. Hij neemt sinds anderhalve week elke dag een pil. Trump roept ondanks een gebrek aan wetenschappelijk bewijs al maanden dat het malariamiddel op grotere schaal moet worden ingezet in de strijd tegen het virus.

Live: Trump dreigt financiering WHO permanent te bevriezen | Woningmarkt ondanks corona nog op peil
Washington schortte medio april de financiering van de WHO op omdat het vindt dat China te veel invloed heeft binnen de organisatie. De WHO verloor door het besluit zijn grootste geldschieter.

Vandaag in het nieuws

FC Utrecht gaat vandaag met de KNVB om de tafel over de bekerfinale en een Europees ticket. Activistenclub Code Rood heeft een actie aangekondigd tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Shell. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers praten over de coronacrisis, komt bij elkaar in Den Haag.

Aanraders van de redactie

Wat doe je met de lessen als jouw middelbare school 2.100 leerlingen telt?
Vanaf 2 juni mogen ook de middelbare scholen weer open. Dat maakt het kabinet dinsdag naar verwachting bekend. Het belooft een ingewikkelde puzzel te worden. Anders dan op basisscholen moeten leerlingen op middelbare scholen ook onderling 1,5 meter afstand houden. Hoe pakken scholen dat aan? Drie schoolleiders vertellen.

Albert Weishaupt, bestuurder van het Roelof van Echten college in Hoogeveen: ‘Onderwijs op afstand blijft voorlopig de kern’ Beeld RV
Albert Weishaupt, bestuurder van het Roelof van Echten college in Hoogeveen: ‘Onderwijs op afstand blijft voorlopig de kern’Beeld RV

Geen Marokkaan komt eigen land nog binnen: wereldwijd 27.850 Marokkanen gestrand
Marokko is waarschijnlijk het enige land in de wereld dat na de corona-uitbraak ook zijn grenzen heeft gesloten voor eigen onderdanen. En dus zitten er wereldwijd 27.850 Marokkanen vast op luchthavens, in hotels en haastig gehuurde appartementen. ‘Ons dochtertje van 1,5 zit nog in Marokko.’

Katwijk aan Zee kijkt uit op cruiseschepen
Dat de Noordzee ook een parkeerplaats is voor olietankers en containerschepen, dat wisten de inwoners van Katwijk natuurlijk al. Maar sinds enkele dagen heeft de badplaats er een bezienswaardigheid bij. Aan de staalblauwe horizon drijven duizenden leegstaande hotelkamers. Of om precies te zijn: hutten van immense cruiseschepen.

Voor de kust van Katwijk liggen drie grote cruiseschepen voor anker. Vanaf het strand zijn de drijvende hotels goed te zien. Beeld Arie Kievit
Voor de kust van Katwijk liggen drie grote cruiseschepen voor anker. Vanaf het strand zijn de drijvende hotels goed te zien.Beeld Arie Kievit

Er zijn veel aanwijzingen dat er ondanks alle ‘nieuwe normaal’-retoriek ook veel oud normaal terugkeert
‘Het advieswezen dat doorgaans boekenkasten vol rapporten produceert, wordt deels opnieuw opgestart, gewoon net als vroeger’, schrijft Sheila Sitalsing. Zij zullen het kabinet adviseren over ‘punten die maatschappelijk urgent zijn’. ‘De premier en de ministers die met de verkiezingen voor de deur de tweede golf, die sommigen haast wellustig voorspellen, moeten managen, gaan het heel erg zwaar krijgen’.

‘Op mijn Instagram staan drie Angolese vlaggen, zodat er geen miscommunicatie kan ontstaan’
Presentator Ta Joela (23) brak door als imitator (en Billenman) in onlinefilmpjes. Hoewel hij nog nooit in het land van zijn ouders is geweest, noemt hij zich een trotse Angolees.

De anderhalvemetertrein is een illusie
Nog twee weken en dan mogen de treinen weer rijden. Sociaal afstand houden blijft de regel, maar dat lijkt verslaggever Toine Heijmans godsonmogelijk. In de dubbeldekker naar Breda-Den Bosch merkt hij dat uitstappen, terwijl de trein slechts vier passagiers vervoert, ‘mentale en fysieke acrobatiek’ is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden