Volkskrant OchtendDinsdag 26 mei

Volkskrant Ochtend: Met die coronaboetes is iets bijzonders aan de hand: ze deugen meestal niet | Te laat, te snel, te weinig en te veel: Brussel in de corona-achtbaan

Terwijl u sliep

Adviesraad: te veel tbs’ers zitten vast terwijl ze ‘klaar’ zijn om te re-integreren
Te veel tbs’ers zitten vast terwijl ze allang ‘klaar’ zijn om geleidelijk weer de maatschappij in te gaan. Dat moet anders, laat een belangrijke adviesraad de minister van Justitie weten in een advies, dat dinsdag verschijnt.

Stembureaus Suriname twee uur langer open wegens ‘chaos’
In Suriname is de telling van de stemmen twee uur later dan normaal begonnen, omdat de stembureaus twee uur langer open zijn gebleven. Dit was nodig omdat de coronamaatregelen voor meer vertraging bleken te zorgen dan van tevoren was ingeschat. Ook een aantal organisatorische problemen heeft bijgedragen aan de vertraging.

Grapperhaus wijst wapenstok voor boa’s opnieuw af
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), die het vanwege de coronacrisis extra druk hebben, worden niet uitgerust met wapenstok of pepperspray. Minister Grapperhaus van Justitie heeft zich maandag tijdens een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad opnieuw gekeerd tegen het bewapenen van de boa’s.

Nieuwe president voor Burundi, veranderingen worden niet verwacht
Burundi krijgt als nieuwe president een vertrouweling van Pierre Nkurunziza, de man die vijftien jaar lang met harde hand heeft geregeerd. 

Vandaag in het nieuws 

Landbouwminister Carola Schouten verbiedt vanaf vandaag de export van levend vee naar niet EU-landen. De Drentse band Mooi Wark lanceert zijn muzikale eerbetoon aan doventolk Irma Sluis. En de BOA’s gaan in diverse steden actievoeren vanwege toenemende agressie. 

Aanraders van de redactie

Ursula von der Leyen tijdens een vergadering van het Europese Parlement in Brussel. Beeld EPA

Te laat, te snel, te weinig en te veel: Brussel in de corona-achtbaan
De grote Europese crises leken onder controle toen Ursula von der Leyen aantrad. Totdat corona kwam. De nieuwe Commissievoorzitter slaapt sindsdien op een kamertje boven haar kantoor. Ze overlegt, belt, vlogt aan een stuk door. Maar of het genoeg is? ‘Mondmaskers met een EU-logo zou een groot succes zijn geweest.’

Met die coronaboetes is iets bijzonders aan de hand: ze deugen meestal niet
Bij het uitdelen van coronaboetes gaat van alles mis, schrijft Sheila Sitalsing. Deels omdat de formulieren onvolledig of verkeerd worden ingevuld, maar vooral ook omdat ze drijven op willekeur en ongelijke behandeling. ‘Op de radio stond zondag een hoogleraar rechtswetenschap de mensen op te roepen even­tuele coronaboetes vooral niet te betalen: ‘Nood breekt wet maar niet de Grondwet.’

De Duitse GGD is effectief in het opsporen van corona, maar wat ontbreekt zijn artsen
Ze hebben het goed voor mekaar in Duitsland, lijkt het. De Gesundheitsämter, de lokale GGD, gaan als echte virusdetectives corona te lijf, en met succes. Vrijwilligers helpen met de belrondes – op het hoogtepunt wel 2.000 telefoontjes per dag, alleen in Berlijn Mitte. Het enige waar gebrek aan is zijn artsen. Die verdienen meer in een ziekenhuis.

Belgische grenswacht waant zich bij Berlijnse Muur
De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan Europa’s open binnengrenzen. Volkskrant-verslaggever Remco Andersen reist erlangs om te ontdekken wat dat betekent. Tussen Nederland en België worstelt de grenswacht met de regels.

Madina (28, niet haar echte naam) woont, studeert en werkt in Amsterdam. Beeld Eva Roefs

‘Wat voormalige moslims verbindt, is het gevoel een soort fluïde tussenpositie te bekleden’
Religiewetenschapper Maria Vliek onderzocht hoe het voor Europese moslims is om van je geloof te stappen. De Volkskrant sprak met haar en met drie Nederlandse ex-moslims uit haar onderzoek.

Het is even zoeken naar de menselijke maat in World Potato City
Het benefrietje roept iedereen op een frietje extra te eten en daarmee de aardappelboer in nood te steunen. Margriet Oostveen sprak met aardappeltelers Dirk en Rina in Emmeloord, over volgend jaar als het pas echt lastig wordt, want de aardappelen zijn al gekocht maar de contracten met afnemers nog niet getekend: ‘De meeste pijn kan nog komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden