Volkskrant Ochtend: meldingen misbruik in sport slecht afgehandeld | Hollands dorpje kreeg buitenaards bezoek

Goedemorgen. Meldingen over seksueel misbruik in de sportwereld worden vaak niet adequaat afgehandeld, blijkt uit onderzoek. Informatie over misbruikzaken blijft steken bij instanties, waardoor daders onnodig lang hun gang kunnen gaan. Verder in de Volkskrant Ochtend: digitale chantage speelt een steeds grotere rol bij eerwraak en Noord-Hollands dorpje kreeg buitenaards bezoek.

Leo Kriegsman van Naturalis bestudeert de meteoriet die in januari een dakpan in Broek in Waterland verpulverde. Beeld Arie Kievit
Leo Kriegsman van Naturalis bestudeert de meteoriet die in januari een dakpan in Broek in Waterland verpulverde.Beeld Arie Kievit

Terwijl u sliep

Meldingen seksueel misbruik in de sport worden vaak slecht afgehandeld

Meldingen over seksueel misbruik in de sportwereld worden vaak niet adequaat afgehandeld. Informatie over misbruikzaken blijft steken bij clubs, bonden en het Vertrouwenspunt van sportkoepel NOCNSF, waardoor daders onnodig lang hun gang kunnen gaan. Bovendien wordt de politie zelden ingeschakeld. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Beke en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Adviescollege: toeslagenbeleid verergert schuldenproblemen en moet op de schop

Het complexe toeslagensysteem draagt bij aan de schuldenproblematiek in Nederland en moet snel eenvoudiger, stelt adviesraad RVS. Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties zouden veel meer moeten doen om financiële problemen te voorkomen, zegt de raad.

'Conflicten rond familie-eer worden steeds vaker online uitgevochten'

Digitale chantage speelt een steeds grotere rol in delicten rondom de familie-eer. Dat zegt criminoloog en antropoloog Janine Janssen van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de politie.

Meteoriet gevallen in Noord-Holland, vondst op aarde is zeldzaam

Een meteoriet verbrijzelde in januari een dakpan in Noord-Holland. De zeldzame vondst wordt maandag bekendgemaakt door wetenschappers van Naturalis.

De meteoriet die in januari een dakpan in Broek in Waterland verpulverde. Beeld Arie Kievit
De meteoriet die in januari een dakpan in Broek in Waterland verpulverde.Beeld Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

Tijdens zijn bezoek aan Washington ontmoet de Indiase premier Modi voor het eerst de Amerikaanse president Trump. Minister van Staat Frits Korthals Altes presenteert zijn boek Zeven politieke levens. En in New York worden de eerste NBA-awards uitgereikt, onder meer voor beste basketballer. Drake verzorgt de presentatie.

Aanraders van de redactie

Criminoloog Janine Janssen: 'Eergeweld is ook een Nederlands probleem' (+)

Iedereen kan in zijn eer worden aangetast. Maar in sommige culturen wordt zoiets een familiekwestie, met verregaande en soms dramatische gevolgen. Iets waarmee Nederlandse instanties - de politie voorop - langzaamaan leren omgaan.

Hoe bescheiden schulden oplopen tot duizenden euro's (+)

De Amsterdamse rechtbank heeft de handen vol aan vaak schrijnende schuldzaken. Dat stemt ook rechters moedeloos.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Waarom zou een homo zijn goede naam nog op het spel zetten in een kerk? (+)

Op het plein wordt het grote feestpodium met de roze banieren voltooid. Daarachter de Sint-Janskathedraal: het strijdtoneel. Gerard de Korte stemde toe in een oecumenische gebedsviering in de kathedraal voor Roze Zaterdag. Maar toen die viering op weerstand stuitte, trok de bisschop zijn toestemming snel weer in.

Iedereen wil wel even een Ducati-motor aanraken (+)

Sterke verhalen hebben de Nederlandse berijders van Ducati's. Over zeldzame exemplaren, snelheden, hun helden en hun liefde voor de machine.

Ducatirijder Randy van Maasdijk. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Ducatirijder Randy van Maasdijk.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Hebt u een lastige eter? Dat gaat vanzelf over! (+)

De helft van de peuters is enige tijd een lastige eter. Veel ouders zetten hun kroost onder druk om hen toch dat bord groente te laten eten. Niet slim, blijkt uit nieuw onderzoek, 'straf en omkoping werken averechts'.

Sheila Sitalsing: Zwarte lijst van World-Check hangt van onzin en flauwekul aan elkaar (+)

Vice schreef over de problematische database van World-Check, een private firma die lijsten aanlegt van onder anderen mensen die mogelijkerwijs banden hebben met terreurorganisaties. Het probleem, zo liet Vice zien, is dat die databestanden van onzin en flauwekul aan elkaar hangen. Je zal maar ten onrechte in de gelekte bestanden hebben gestaan en je naam terugvinden op sites van complottisten.

Hebt u een lastige eter? Dat gaat vanzelf over! Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Hebt u een lastige eter? Dat gaat vanzelf over!Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden