Volkskrant Ochtend: Meer Europa, bepleit Juncker in laatste 'Troonrede'| Koning bezoekt verwoest Sint Maarten

Goedemorgen. Europa heeft de wind mee. Een uitgelezen kans voor EU-voorzitter Jean-Claude Juncker om morgen in zijn laatste volwaardige 'Troonrede' het initiatief naar zich toe te trekken en te pleiten voor meer Europa. Verder in de Volkskrant Ochtend: koning Willem-Alexander bekijkt de verwoestingen op zijn zo geliefde Sint Maarten en wat kan Macron leren van Thatcher en Schröder?

Redactie
null Beeld Sander de Wilde / ID
Beeld Sander de Wilde / ID

Terwijl u sliep

Waarom de Europese lente een geschenk is voor Juncker
Europa heeft na acht moeilijke jaren eindelijk weer de wind mee. Een uitgelezen kans voor EU-voorzitter Jean-Claude Juncker om morgen in zijn laatste volwaardige 'Troonrede' het initiatief naar zich toe te trekken en te pleiten voor meer Europa.

Nooit eerder vertoond: een puur linkse initiatiefwet
Voor het eerst dienen PvdA, GroenLinks en SP samen een initiatiefwet in. Drie nieuwe Kamerleden zochten elkaar op om gelijke rechten te bedingen voor payroll-werknemers. Gloort hier de zo vaak met de mond beleden 'linkse samenwerking'?

Eén op vijf werkende miljonairs is boer - vermogen bestaat vooral uit grond en stallen
Ze zijn nog zeer actief, maar hebben hun financiën allang op orde: de boeren van Nederland zijn niet zelden miljonair. Hun vermogen bestaat vooral uit grond en de stallen die erop staan.

Veiligheidsraad stemt unaniem voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea
De VN-Veiligheidsraad kwam vandaag bijeen om te stemmen over een Amerikaanse resolutie met strengere sancties tegen Noord-Korea. Pyongyang waarschuwde de Verenigde Staten in afwachting van de stemming dat het 'een hoge prijs' zal betalen als Washington blijft vragen om nieuwe sancties. Dit mocht niet baten: er werd unaniem voor de resolutie van de VS gestemd.

Vandaag in het nieuws

Tien vermoedelijke Syriëgangers staan vandaag bij verstek terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Later vandaag publiceert de eerste vrouw van Donald Trump het boek 'Raising Trump' over de opvoeding van Don, Eric en Ivanka. En Apple komt met drie nieuwe iPhones: de 8, de 8 Plus en de X. Detail: de homeknop is verdwenen.

Aanraders van de redactie

Koning wil de verwoestingen zien die orkaan Irma heeft aangericht
Ooit was het een van de mooiste uithoeken van zijn koninkrijk. Maar het Sint Maarten waar koning Willem-Alexander maandag landde, op een zwaar beschadigde luchthaven, is vrijwel alles van zijn tropische glans kwijt. Precies dat wil het staatshoofd zien: de verwoestingen die orkaan Irma heeft aangericht.

Demonstrerende Catalanen: 'We willen zelf ons geld uitgeven'
De jaarlijkse demonstratie in Barcelona heeft iets extra's dit jaar: op 1 oktober staat een referendum over onafhankelijkheid gepland. De verwachtingen zijn groot. Alleen wil Madrid van geen wijken weten.

null Beeld anp
Beeld anp

Frankrijk weer de straat op: wat kan Macron leren van Thatcher en Schröder?
In zijn hervormingszin staat de Franse president Macron voor een cruciale krachtmeting. De vakcentrale CGT gaat de straat op.

Bert Wagendorp: Van gereformeerde dominee in volle overtuiging tot de bezielde ontkenner van alle geloofszekerheden
De theoloog Harry Kuitert is overleden. De sloper van het gereformeerde geloof werd hij genoemd, de man die in elk nieuw boek weer een fundament onder de leer vandaan trok, tot het hele bouwwerk in elkaar donderde, in elk geval het zijne.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

'Mij werd verteld dat ik niet goed genoeg zou zijn omdat ik zwart ben'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Fotomodel Jessica Gyasi (31): 'Ik had al een afspraak bij de neuschirurg.'

Deze kunstenares zal geen knieval maken voor de gewone man
Harma Heikens verlaat de kunst met een grote K. Ze houdt op omdat ze het vertikt als kunstenaar te worden ingezet in de culture wars van het burgerlijke midden. Zij ziet de kunst vertrutten sinds ook hier 'de gewone man' de dienst uitmaakt.

Model Jessica Gyasi. Beeld Robin de Puy
Model Jessica Gyasi.Beeld Robin de Puy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden