Volkskrant Ochtend: Meer dan honderd doden bij zware aardbeving Mexico | Meisjeskleren zijn veel 'dommer' dan jongenskleren

Goedemorgen. Hema schrapt als eerste Nederlandse winkelketen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Er komt steeds meer kritiek op 'seksistische' kinderkleding, met teksten waarin meisjes stelselmatig minder intelligentie en ambitie worden toegedicht dan jongens. Verder in de Volkskrant Ochtend: Lezers omarmen de digitale bieb en is Domenico Starnone de meest tragische auteur ooit, of een marketingmeester?

Reddingswerkers in Mexico-Stad. Beeld afp
Reddingswerkers in Mexico-Stad.Beeld afp

Terwijl u sliep:

Kinderafdeling Hema genderneutraal: voortaan ook stoeremeidenondergoed
Hema schrapt als eerste Nederlandse winkelketen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Vanaf eind dit jaar verdwijnen 'jongen' en 'meisje' van Hema's verpakkingen en kledinglabels.

Meer dan honderd doden door zware aardbeving Mexico
Bij een aardbeving in het zuiden van Mexico zijn dinsdagavond meer dan honderd doden gevallen. Tot nu toe zijn er 149 doden geteld, onder wie tientallen kinderen. Het dodental loopt nog op.

'Voor mij is het America First, dat zouden jullie ook met jullie landen moeten doen'
Samen voor ons eigen: dat was de boodschap van Donald Trump woensdag, voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Amerikaanse president betoogde dat nationalisme een internationaal belang dient: als elk land in de eerste plaats aan zichzelf denkt, komt het vanzelf goed met de wereld.

Pools kabinet knevelt ngo's in drang naar orde

Poolse organisaties die zich inzetten voor minderheden of mensenrechten hoeven niet meer te rekenen op steun van de regering. Een wet waarover de senatoren in Warschau woensdag debatteren, geeft de regering de macht om de financiering van non-gouvernementele organisaties (ngo's) bij te sturen. Voor ngo's die zich inzetten voor bijvoorbeeld vrouwenrechten of lhbt'ers, zal de toegang tot subsidie daarmee een stuk moeilijker worden.

Donald Trump spreekt woensdag het publiek toe bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Beeld epa
Donald Trump spreekt woensdag het publiek toe bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.Beeld epa

Vandaag in het nieuws

Minister Kamp komt kijken hoe het gaat met renovatie en nieuwbouw in het aardgasgebied in Groningen. Bij de VN in New York gaan de ministers van landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp in gesprek. Het Nederlands Film Festival opent in Utrecht met 'Tulipani' van regisseur Mike van Diem.

Aanraders van de redactie:

'Zwakke mensen moesten we achterlaten langs de weg'
Bangladesh vangt meer dan 400 duizend verdreven Rohingya uit Myanmar op. Die zijn wanhopig. 'Ik denk niet dat we ooit nog kunnen terugkeren.' (+)

'Little man, big ideas' voor jongens, 'Little girl, big smiles' voor meisjes
Er is iets vreemds aan de hand met kinderkleding: jongens worden naar Mars gestuurd, meisjes naar nergens. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Lang geleden zullen Haagse tekstschrijvers zich erbij hebben neergelegd dat er geen eer te behalen valt aan de Troonrede
'Op Haagse ministeries en fractieburelen moeten horden speechschrijvers rondlopen die ervan dromen op een dag ook een tekst voor hun minister of partijleider te mogen schrijven met zinnetjes waar de mensen het nog weken, maanden, jaren over zullen hebben.' Hoe belanden dan elk jaar weer die typische troonredezinnen in het duurste overheidspersbericht van het jaar, vraagt Sheila zich af. (+)

Lezers omarmen de digitale bieb
Het aantal e-books dat online bibliotheken uitlenen is explosief gestegen. Kinderziekten in de digitale sytemen remmen de kannibalisering nog, wat traditionele boekerijen de tijd geeft zichzelf opnieuw uit te vinden. (+)

'Ik ben niet Elena Ferrante! Schrijf je dat op? Ik. Ben. NIET. Elena. Ferrante.'
Al zeggen onderzoekers en nu zelfs zijn uitgever van wel, Domenico Starnone houdt vol dat hij níét bestsellerauteur Elena Ferrante is. Is hij de meest tragische auteur ooit, of een marketingmeester?(+)

Na de film durft Samuel met de roltrap omhoog
Willem Vissers gaat met zijn gehandicapte zoon Samuel naar de film. Hij kijk aandachtig. Soms lacht hij uitbundig. Zo ziet geluk eruit. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden