Volkskrant Ochtend: mee met de 'buurtwacht', en EU-grondleggers liggen dwars

Goedemorgen. Premier Rutte gaat deze week een ultieme poging doen om de oppositie aan zijn kant te krijgen voor steun voor het associatieverdrag met Oekraïne. Lukt dat niet, dan trekt het kabinet vrijdag haar steun aan het verdrag in. Verder in de Volkskrant Ochtend: mee met de 'buurtwacht' in Maassluis, en les van de advocaten van Making a Murderer.

V.l.n.r. burgerwachten lopen hun ronde door de wijk in Maassluis. Beeld null
V.l.n.r. burgerwachten lopen hun ronde door de wijk in Maassluis.

Terwijl u sliep

Rutte trekt stekker uit verdrag Oekraïne als oppositie niet bijdraait
Premier Rutte doet komende week een laatste poging het Oekraïneverdrag te redden. Zijn hoop is gevestigd op D66, GroenLinks en ChristenUnie. Deze partijen hebben samen genoeg zetels in de Eerste Kamer om het verdrag alsnog van een meerderheid te voorzien. Zeggen de oppositiepartijen nee, dan geeft het kabinet zich gewonnen en trekt het vrijdag de stekker uit het verdrag.

Meerderheid Republikeinse kiezers ziet Clinton alleen winnen door fraude
Een meerderheid van de Republikeinse kiezers zegt dat Hillary Clinton alleen tot president gekozen kan worden door illegale stemmen of verkiezingsfraude. Intussen biedt Rusland in verschillende Amerikaanse staten aan om waarnemers te sturen naar de presidentsverkiezingen van 8 november.

Politievakbond bezorgd over stijgend aantal buurtpreventieteams
Politievakbond ACP maakt zich zorgen over de sterke opkomst van buurtpreventieteams. Volgens voorzitter Gerrit van der Kamp kennen burgerwachten vaak hun wettelijke grenzen niet.

Doorbreken Spaanse socialisten politieke impasse?
Met welke list komen de Spaanse socialisten zondag om hun land uit de politieke crisis te halen? Gedogen zij een minderheidsregering van hun grote rivaal of sturen ze aan op nieuwe, voor hen ongunstige verkiezingen?

Vandaag in het nieuws

Het Museumplein in Amsterdam is vanmiddag het toneel van een manifestatie tegen de vrijhandelsverdragen CETA en TTIP en voor een duurzame en eerlijke handel. Om 13.00 uur begint de actiemiddag met sprekers van de organiserende instanties, waarna om 14.00 uur een protestoptocht begint.

Donald Trump houdt vandaag een verkiezingsbijeenkomst in Ohio, een van de 'swing states'. Verder staan er vier eredivisiewedstrijden op het programma, vanaf 18.30 uur wordt er gespeeld.

Aanraders van de redactie

'Met zaklantaarn kun je ook flinke klap verkopen' (+)
De politie is afwezig of 'doet geen reet' en zo zijn er overal buurtpreventie teams gevormd om het 'schorem' aan te pakken. Daar kleven risico's aan, maar de mannen van het team in Maassluis zijn heel tevreden.

Hoe overtuig je de jury van fouten bij de politie? (+)
In Making a Murderer toonden ze aan hoe een stumper ten onrechte vastzat. Nu leggen de advocaten Buting en Strang uit hoe je voor recht strijdt.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

EU-grondleggers ontpoppen zich als EU-dwarsliggers (+)
'Moedig voorwaarts', klonk het na het Brexit-referendum onder EU-leiders. Maar in plaats van zich te verenigen, is de meeste aandacht nu gericht op kwesties die verdelen: het Oekraïne verdrag, CETA en sancties tegen Rusland. En dat nog wel onder aanvoering van drie EU-founding fathers. Wat betekent dat?

In een hyperloop binnen een half uur in Parijs (+)
Maandag stond ik tussen Rotterdam en Utrecht in files die eeuwig en onoplosbaar leken - je hoeft in dit landje maar één brug te sluiten voor vrachtverkeer en heel het raderwerk staat stil. Wat dacht ik, in de file? Veel verder dan 'klotefile' en 'straks mis ik mijn deadline' kwam ik eerlijk gezegd niet.

Sir Roger Penrose. Beeld null
Sir Roger Penrose.

Glijdt extreme fysica af naar fantasiewereld? (+)
Sir Roger Penrose (85) maakte samen met Stephen Hawking naam met theorieën over de oerknal en andere extreme fysica. Zijn vak dreigt af te glijden naar een fantasiewereld, vindt hij nu.

Achterkleinzoon Picasso draait voor volle zalen op ADE (+)
Hij knalde naar de 38ste plaats bij de honderd beste dj's ter wereld. Maar het bijzonderste aan deze Franse dj is zijn naam: Florian Picasso is de achterkleinzoon van Pablo, de schilder.

Dj Florian Picasso Beeld null
Dj Florian Picasso
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden